Trabzon tarihine bir can daha ekleniyor!

Boztepe Mahallesi'nin şehre en hakim mevkisinde bulunan Kızlar Manastırı'nın, kapsamlı restorasyon ve rölöve çalışmasının başladığı bildirildi.Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, basına yaptığı açıklamada, Kızlar Manastırı'nın 13

Trabzon tarihine bir can daha ekleniyor!

Boztepe Mahallesi'nin şehre en hakim mevkisinde bulunan Kızlar Manastırı'nın, kapsamlı restorasyon ve rölöve çalışmasının başladığı bildirildi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, basına yaptığı açıklamada, Kızlar Manastırı'nın 1349-1390 yılları arasında 3. Alexios zamanında kurulduğunu söyledi.

Kızlar Manastırı'nın Boztepe yamacında inşa edildiğini belirten Gümrükçüoğlu, "Manastır iki teras üzerine kurulmuş ve kompleksi yüksek koruma duvarı ile çevrilidir. Kuruluşundan itibaren birkaç defa onarılmış ve son şeklini 19. yüzyılda almıştır. Kızlar Manastırı'nın içerisinde kutsal su bulunan kaya kilisesi ve onun girişinde de şapel ve birkaç hücre bulunmakta. Kaya kilisesinin içerisinde de 3. Alexios ve eşi Theodora'ya ait freskler bulunuyor" dedi.

Gümrükçüoğlu, Kızlar Manastırı'nın restorasyon projesini Trabzon Belediyesinin kaynakları ile daha önce yaptırdıklarını ifade ederek, "Manastırın restorasyonunun yaptırılması için bu tarihi mekanı 5 yıllığına Kültür ve Turizm Bakanlığına devrettik. Kültür ve Turizm Bakanlığı da Trabzon'da tarihi eserlerin onarım projeleri çerçevesinde restorasyon planladı. Planlanan proje çerçevesinde de restorasyon ihalesi yapıldı" diye konuştu.

"Kızlar Manastırı'nın tarihi kimliği yeniden ortaya çıkartılacak"

Yüklenici firmanın çalışmalara başladığını dile getiren Gümrükçüoğlu, "Yaklaşık 1,5 yılda restorasyonun tamamlanmasını bekliyoruz. Turizme kazandırılacak Kızlar Manastırı, kentin kültür, sanat ve turizm hayatına önemli canlılık katacak. Tarih ve kültür kenti Trabzon, turizmde yükselen değer olmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.

Gümrükçüoğlu, restorasyona manastırın temizliği ile başladıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Restorasyonla manastırın tarihi kimliğini yeniden ortaya çıkartacağız. Manastırın aslına dokunulmadan, yapının korunması ve sağlamlaştırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak. Mevcut olmayan bina bölümleri de ekleme yoluyla sağlamlaştırılacak. Restorasyon tamamlandıktan sonra kentte Kızlar Manastırı, 13. yüzyıldan itibaren yaşayan manastır olarak turizme olan ilgiyi üst noktalara taşıyacaktır."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel