Trabzon siyasetinde kimler başarılı

 2014’de yapılması planlanan yerel seçimlere daha varken Trabzon’da siyasi partilerin heyecanları gün geçtikçe artıyor. AK Parti, CHP ve MHP’de aday adayları partilerinde yapmış oldukları ziyaretleri sıklaştırırken Trabzon’da bulunan belediye başkanları i

Trabzon siyasetinde kimler başarılı

 

2014’de yapılması planlanan yerel seçimlere daha varken Trabzon’da siyasi partilerin heyecanları gün geçtikçe artıyor. AK Parti, CHP ve MHP’de aday adayları partilerinde yapmış oldukları ziyaretleri sıklaştırırken Trabzon’da bulunan belediye başkanları ise seçmenlerini ziyaret ediyor.

Gözler AK Partide olacak

Trabzon’da şüphesiz gözler hükümet partisi AK Parti’de olacak. AK Parti’de her geçen gün aday isimlerine yenileri eklenirken Trabzon’da ilk resmi aday adayı ise Yusuf Keskin. Hem AK Parti’de hemde diğer partililer de daha henüz resmi adaylığını açıklayan olmaz iken Yusuf Keskin Maçka İlçe Belediyesi için adaylığını açıklamış durumda. AK Parti Trabzon genelinde başarılı bir grafik ile karşımıza çıkıyor.

Trabzon’un Merkezi dahil Trabzon’daki ilçelerde de ağırlığı olan parti konumunda olan AK Parti Trabzon genelinde 11 ilçe ile Trabzon belediyesine başkanlık yapmakta. AK Parti Trabzon genelinde yapılan oylamada oyların yüzde 47’sini alarak Trabzon’daki oyların hemen hemen yarısını alan parti olarak da tarihe geçmiş oldu.

AK Partide bulunan belediyeler

AK Parti’de belediye olarak bulunan 12 belediye ise şöyle; Trabzon Belediyesi, Akçaabat Belediyesi; Arakalı Belediyesi, Arsin Belediyesi, Çarşıbaşı Belediyesi, Dernekpazarı Belediyesi, Düzköy Belediyesi, Hayrat belediyesi, Köprübaşı belediyesi, Of Belediyesi, Sürmene Belediyesi, Tonya Belediyesi

CHP her dönem varım söylüyor

Trabzon’da şüphesiz her dönem Belediye başkanlığında bende varım söyleyen parti CHP olarak her dönem Trabzonlu seçmenin karşısında çıkıyor. CHP 2009 yılında yapılan yerel seçimlerde yüzde 41 oranında oy alarak AK Parti’den belediyeyi almak üzereydi. 2009 yılının adayı CHP’de bu dönemin Milletvekili Volkan Canalioğlu idi. Canalioğlu Trabzon halkının kazanmış olduğu sempatiklik ile CHP’nin oylarını bölgede artırmış durumda idi.

CHP’de henüz resmi aday adaylığını açıklayan olmaz iken AK Parti’den sonra en çok merak edilen parti konumunda olması ise şüphesiz adaylarının güçlü bir isim olacağını gösteriyor. İlçe dağılımına bakıldığı zaman CHP ilçelerin çoğunda AK Parti’yi zorlar durumda. CHP’de son dönemlerde hareketleriyle öne çıkan isim Merkez İlçe Başkanı Ahmet Kaya oluyor. Kaya partisi içerisinde sevilen isim olması dışında parti dışında da sevilen bir isim. Kaya’nın Ortahisar yada Büyükşehir adaylığı toplayıcı olur.

CHP’de hangi belediyeler var

CHP’de bulunan belediye sayısı Trabzon genelinde iki gözüküyor. Maçka Belediyesi ile Beşikdüzü Belediyesi’ni elinde bulunduran CHP son yerel seçimlerde de Beşikdüzü’de MHP direncini kırarak büyük bir başarıya imza atmıştı. Yıllardır MHP’nin elinde bulunan belediye binasına kudretli bir çalışma ile 6 oku takan CHP diğer ilçelerde ise durumu biraz kritik.

CHP’nin AK Partiye yakın oy aldığı ilçeler şöyle; Trabzon Merkez, Düzköy, Sürmene, Tonya,

MHP güçlü geliyor Anketler söylüyor

Meclisin güçlü isimlerinde MHP’de Trabzon’da biraz kritik durumda gözükse de her zaman bir tapanının bulunduğu parti olarak da dikkatlerden kaçmamakta. Son yerel seçilmede MHP Trabzon merkezinde yüzde 6 oranında bir oy aldığı gözlemlenirken en büyük eksikliği o dönem seçimde adayını son hafta seçmenine göstermesi oldu. MHP Trabzon’da Koray Aydın ile yükselişe geçtiği ise gözlemlenmekte. Koray Aydın sadece Trabzon’un Milletvekili olarak değil MHP’nin potansiyel genel başkanı olarak gözüktüğü gözlemlenmekte.

MHP’de yerel seçimlerde adayların bolluğu ise gözlerden kaçmıyor. Son dönemlerde şehir genellerinde yapılan anketlerde ciddi bir oy ile CHP’yi geçtiği gözlemlenen MHP bu seçimlerde AK Parti’yi zorlayacak gibi gözükmekte. Anketlerde başı çekmeye başlayan MHP’de aday olarak göze batan isimler arasında Trabzon ve Türkiye’de sevilen isimlerin olduğu ise dikkatlerden kaçmıyor. MHP’ye henüz resmi bir aday başvurusu olmaz iken eski Kızılay genel başkanı Tekin Küçükali, Osman Abanoz, Nail Çelebi gibi isimlerin öne çıkmaya başladı.

MHP’nin belediyeleri

MHP Trabzon’da sadece Şalpazarı belediyesi alarak Trabzon’da son seçimde sadece bir belediye elde etmişti. Bir süre sonra Şalpazarı belediye başkanı görevinden istifa ederek MHP’yi Trabzon’da ilçe düzeyinde bıraksa da bu durum Trabzon MHP’yi hiç etkilemediği ise dikkatlerden kaçmadı.  MHP elinde herhangi bir ilçe belediyesi bulundurmasa da İlçelerde aldığı oy oranlarının yüksek olduğu gözlemlenmekte.

5 ilçede oyları yüksek görünen MHP’nin o ilçeleri şöyle; Akçaabat, Beşikdüzü, Çarşıbaşı, Vakfıkebir ile Yomra ilçeleri.

Trabzon’daki diğer partiler

Trabzon’daki diğer partilerde ise elinde belediye bulunduran parti DP olarak verilere yansıyor. DP Yomra belediyesini alarak büyük bir başarıya imza astada Yomra belediye başkanı İbrahim Sarı’nın ismi ilçede öne çıkıyor. DP’den sonra Trabzon’da iki belediye var ki belki de Trabzon’un en başarılı siyasetçileri. Hiç partisi olmadan adaylıklarını açıklayan ve bağımsız olarak belediye başkanlığı kazanan Çaykara belediyesi ile Vakfıkebir belediyesi başkanlarını tebrik etmek gerek.

Kilit Parti Saadet Partisi

Trabzon kilit partisi ise her dönem olduğu gibi bu dönemde Saadet partisi olacağı gözlerden kaçmıyor. Trabzon’da hiç ilçe belediyesi alamasa da saadet partisi ilçeler genelinde en fazla oy alan parti konumunda. Trabzon genelinde en fazla AK Partiyi zorlayacak olan SP bu seçime de hızlı girerse belirleyici olacak. SP 4 ilçede ikinci sırada olurken 5 farklı ilçede de üç ve dördüncü konumda.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler