Trabzon sahtekar çiftler!

Sosyal Güvenlik Kurumunun 2008 yılından itibaren yaptığı çalışmada Trabzon’da bin 100 sahte boşanma olayını ortaya çıkardı. Ortaya çıkan bu rakam sonucu konuyla ilgili Trabzon Sosyal Güvenlik il müdürü Musa Bulut ile görüştük. Bulut ‘ Yaklaşık 1100 civarı

Trabzon sahtekar çiftler!
Sosyal Güvenlik Kurumunun 2008 yılından itibaren yaptığı çalışmada Trabzon’da bin 100 sahte boşanma olayını ortaya çıkardı.
 
Ortaya çıkan bu rakam sonucu konuyla ilgili Trabzon Sosyal Güvenlik il müdürü Musa Bulut ile görüştük. Bulut ‘ Yaklaşık 1100 civarında tespitimiz var ve onların maaşlarını durdurduk. Yaptığımız ödemeleri de geri tahsis ettik. Yargı süreçleri devam ediyor. Vatandaşlarımız buna tevessül etmesinler. Antlaşmalı boşanmalara tevessül edipte haksız kazanç sağlamasınlar. Bu çünkü usule, hukuka, etiğe ve ahlaka aykırı bir durumdur. Yasalarımız kesinlikle bunu kabul etmiyor. Yasaya aykırı bir işlemdir. Bizim bunları tespit etmemiz, alo 170 hattına gelen ihbarlar, rutin incelemelerimiz ve yazılı şikayetlerden oldu.
 
Denetmenlerimiz vasıtası ile incelemeye alıyoruz. Olay yeri inceleme, mahal inceleme yapıyoruz, köylerde jandarmaya haber veriyoruz, şehir merkezlerinde polisle beraber gerekli incelemeyi yapıyoruz. Etraf soruşturması yapıyoruz, muhtara, bakkala, komşuya soruyoruz. Örneğin aynı anda hastaneye gitme durumlarını bile incelemeye alıyoruz. Çok değişik inceleme ve kontrol yöntemlerimiz var. Ödediğimiz aylıkları faiziyle beraber ilgiliden geri tahsis ediyoruz. Olay şöyle oluyor, evli bayanın babası vefat ediyor, annesi ve hak sahibi kimse yoksa eğer bayan dul kaldıysa bu emekli maaşı bayana bağlanıyor. Boşanmalar olabilir, biz böyle durumlarda babanın emekli maaşını bayana bağlıyoruz. Ama evli olan kişiler anlaşmalı olarak boşanıp bize müracaat edip bu aylığı alıyorlar. Yine aynı evde yaşamaya devam ediyorlar çocukları ile birlikte.
 
Denetmenlerimiz olay yerinde inceleme yapıp, gerekli yerlerle yazışmaları sağladıktan sonra ispat edip rapora bağlıyorlar. Bu noktada maaşı iptal edip, faiziyle geri tahsis ediyoruz. Vatandaş bu parayı alırken bir sıkıntı olmuyor ama devletin yersiz ödemesine yer vermemek için önlem almak zorundayız. 4-5 yıl bu şekilde maaş almış kişilerden 40-50 milyar para geri alınıyor. Bu sefer ilgili kişi zor durumda kalıyor ve sorun yaşıyor. Art niyet ve hak etmediği bir aylığı devletten almalarına göz yumamayız. Biz hizmetin üst sınırını zorlayacağız. Hedefimiz kısa sürede etkin bir şekilde halkın ihtiyaçlarına cevap vermek. Cezadan yana değiliz. Özellikle işverenlerimiz için önce bilgilendirme söz konusu.  Sizlerin aracılığıyla şuna da duyuralım önümüzde ki ay sektörel olarak denetlemeye başlayacağız. Kayıt dışı istihdam, iş güvenliğine bakacağız. Öncelikli olarak da inşaat sektörünü incelemeye alacağız.’ şeklinde ifade etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel