Trabzon sağlıkta merkez olacak!

Uluslararası Hasta Hizmetleri Derneği Başkanı Dr. Dursun Aydın İpek yolu ve Karadeniz Havzası ülkelerine açılan Trabzon’un sağlık turizmi alanında 5 ayrı alanda merkez olabileceğini söyledi.Bunların kalp hastalıkları, onkoloji, ortopedi, interaktifte ve r

Trabzon sağlıkta merkez olacak!

Uluslararası Hasta Hizmetleri Derneği Başkanı Dr. Dursun Aydın İpek yolu ve Karadeniz Havzası ülkelerine açılan Trabzon’un sağlık turizmi alanında 5 ayrı alanda merkez olabileceğini söyledi.

Bunların kalp hastalıkları, onkoloji, ortopedi, interaktifte ve rehabilitasyon alanlarında olduğunu söyledi. Özellikle, interaktifte tedavi yani tüp bebek konusunda bölgenin doğal güzelliğinin başarının yükselmesine etken olduğunu söyledi.

Trabzon’un Sağlık Turizmi merkezi konusunda yürütülen çalışmalar kapsamında hazırlanan rapor paydaşlar ile paylaşıldı. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın destek verdiği ve Trabzon Sağlık müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında yapılan araştırma çalışmaları bir raporda toplandı. Raporda yer alan sonuçlar proje kapanış toplantısında değerlendirildi.

Trabzon Sağlık Müdürü Dr. Kemal Süleyman, kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Mustafa Kasap, İl Kültür Müdürü İsmail kansız,  Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Coşkun Kahraman, Yönetim Kurulu Üyesi Özcan İlarsalan, DOKA Uzmanları, proje yürütücüleri ve diğer paydaşlar katıldı.

TÜRKİYE SAĞLIK TURİZMİNDE 300 BİN KİŞYE ULAŞTI

Dr. Aydın 10-20 yıl önce binlerce insan tedavi olmak için batıya giderken bugün 300 bini aşkın kişinin Türkiye’ye tedavi olmaya geldiğini söyledi. Aydın, “Yaklaşık 2-3 milyar dolar bu sektörden döviz girdisi elde ediyoruz.” dedi. Toplantıda yaptığı sunumda Dr. Dursun Aydın, Özellikle komşu ülkelerden olmak üzere Bir ülkeye 300 bin kişi tedavi için geliyorsa ve 2-3 milyar dolar bir döviz elde ediliyorsa 2023 yılında 20 milyon yabancı hasta bakmak 20 milyar döviz girdisi hedeflenmiş ise artık Türkiye sağlık turizminde algısı, duruşu, stratejisini belirlemiştir. Bu konu artık tartışılamayacak bir konudur.” şeklinde konuştu.

Aydın, tartışılması gereken konunun, konulan hedeflere nasıl ulaşılacağı olduğunu vurgulayarak, “ Neler yapmamız gerekiyor. Nasıl bir yol haritası çizmemiz gerekiyor.” Görüşünü paylaştı.. Dr. Dursun Aydın Türkiye’deki sağlık turizmi açısından Trabzon’un en avantajlı bölgelerden biri olduğunu ifade ederek, “ Zaten tarih boyu ipek yolunun üzerinde olması bunun bir göstergesidir. Yani siz bir taraftan Avrupa’dan Asya’ya bu İpekyolu üzerinden geçiliyor. Ve hemen kapınızda Gürcistan, Ermenistan, İran, Irak ve Türki Cumhuriyetleri ve diğer ülkelerin hepsinin açıldığı bir kapı durumundayız. Ve bu bölgedeki en büyük ilde Trabzon’dur.

Biz istesek de istemez sekte burada bir yabancı kişilerin gidiş-gelişi yani bir hareketlilik söz konusudur. Yapmış olduğumuz anket ve analizlerde, 2010 yılında sağlıkta dönüşüm başlamadan önce de 2 binli yıllarda yabancı hastaların burada tedavi görmeye başladığını tespit ettik. Bu kadar yoğun bir yol üzerinde olan ilimiz, yabancıların gelip gittiği ve üstelik son yıllarda bir milyona yakın turistin geldiği bir şehir olan Trabzon da sağlık hizmeti ihtiyacı doğmuştur. Turistin sağlığı ayrı, sağlık turizmi konusu ayrıdır. Sağlık turizminde hemen çevremize baktığımızda Azerbaycan, Gürcistan gibi ülkelerde sağlık hizmetleri çok ileri düzeyde değildir. Bu hizmeti dışarıdan almak istiyorlar. Bu ülkelere en yakın Trabzon’a doğal bir yönelim oluyor. “dedi.

 

"TRABZON 5 AYRI ALANDA EN ŞANSLI İLİMİZ" 2. SAYFADA

TRABZON 5 AYRI ALANDA EN ŞANSLI İLİMİZ

Trabzon’un sağlık turizminde marka olmak istiyorsa beş ana dalda iddialı olarak ön plana çıkması gerektiğini söyledi. Aydın bunları şöyle sıraladı: kalp hastalıkları, onkoloji, ortopedi, interaktifite ve rehabilitasyon alanlarında olmak üzere merkez olabileceğinin tespit edildiğini aktardı.

Kalp Hastalıkları, kardiyoloji, kardiovasküler cerrahi alanında ciddi bir altyapıya sahip olmasının büyük avantaj sağladığını belirten Dr. Aydın, bugüne kadar bu hasta sayıları daha fazla oranda tedavi gördüğünü kaydetti. Özetle kalp hastalıkları alanında Trabzon’un yapılan araştırmalarda öne çıktığını vurguladı.

Onkoloji alanında da, Trabzon’un etkili bir merkez olduğunu anımsatan Dr. Aydın, onkoloji tedavinin yanı sıra onkoloji cerrahi, kemoterapi,  radyoterapi,  gibi alanların hepsinin bir bütün olarak değerlendirildiğini aktardı. Yapılan araştırma ve istatistiklerde genel ana branjların değerlendirildiğini ve bu alanın da Trabzon’da ön plana çıktığını aktardı. Dr. Aydın, “Evet Trabzon onkolojide de sağlık turizminde marka olabilir. Bu çalışmadan çıkan sonuçlardan biridir. ”dedi.

Bir diğer alanda Ortopedi olduğuna dikkat çeken Dr. Aydın,  ortopedi vakalarının daha çok olduğunu, bekleme sürelerinin de fazla olduğunu kaydederek, “ Araştırmamızda biraz daha ortopedi öne çekilmiş. Belki turistin sağlığında trafik kazalarında ortopedik tedavi söz konusu olabilir. Ortopedi vakaları biraz daha ön plana çıktığın gördük. Bu alanda da ciddi çalışma yapılabilir.”

Çalışma sonucunda ortaya çıkan alanlardan birinin de interaktifte olduğunu anımsatan Dr. Aydın,  son dönemdeki ekolde medikal turizmde altyapısı olan interaktifte turizmi ana balığının oluşmaya başladığına işaret etti. Dr. Aydın, “Malumunuz kısırlık tedavisinde büyük bir oranda temel sebep belli değildir. Bu kişiler doktor doktor gezerler, her türlü tetkik ve analiz yaptırırlar. Ama çocuk sahibi olamazlar. İşte bu kitle özellikle huzurlu, rahat, ferah ortamlarda bulduğunda dış sesten uzaklaştığında, artı gerekli olan tıbbı tedavi ile desteklendiğinde, peşinden de interaktifte ile ilgili tüp bebek kurgusu olduğunda bu çiftlerin çocuk sahibi olma oranı yükseliyor. Aksi takdirde stresli bir ortamda, şehir ortamında, dövüş –kavga ortamında tüp bebek tedavisi yapmaya kalktığınızda siz hormonu üretseniz farklı şeyleri de tetikliyorsunuz. O stresli ortamda başarı oranı düşüyor. Ama huzurlu bir ortamda, ağaçlık,  yeşillik bir ortamda yani çevrenin çok daha iyi olduğu bir ortamda, zihnin daha sakin olduğu bir ortamda tüp bebek tedavisi daha başarılı oluyor. Bundan hareketle interaktifte turizm bu bölgede önem arz ediyor.”

Dr. Aydın, Trabzon’un doğal güzellikleri, altyapısı ve güzellikleri ve tesislerdeki talep ve altyapı değerlendirildiğinde interaktifte turizmde burada önemli bir Pazar oluşturduğunu vurguladı.

En son olarak rehabilitasyon alanının Trabzon için önemli bir alan olduğunu kaydeden Dr. Aydın, gerçekten rehabilitasyon konusunun Trabzon için en başta olacak bir konu olduğunu dile getirdi.  Trabzon’da Sağlık Turizmi için üç ana başlığa çekilebileceğini aktararak özellikle bunların da rehabilitasyon merkezi, onkoloji merkezi ve kardiyoloji merkezi şeklinde sıraladı.

Dr. Dursun Aydın Sözlerini şöyle sürdürdü: “Şimdi Trabzon’u şöyle bir hayal edin. Bir tarafta kardiyoloji merkezi, bir tarafta onkoloji merkezi, bir tarafta rehabilitasyon merkezi. Burada ayda binlerce insan gelmesini gerektirmeyen üç altyapı bulunmaktadır. Rehabilitasyon alanında Trabzon’a yüz hasta geldiğini düşünürsek bu büyük bir başarıdır. Beyin kanaması, trafik kazası geçirmiş bir hastaya iki ay, üç ay tedavi vereceksiniz. En yakın örnek İbrahim Tatlıses, Gitti Almanya’da rehabilitasyon hizmeti aldı, geldi. Trabzon’un bu doğasında güzel bir rehabilitasyon merkezi olsaydı, her türlü fizik tedavi donanımlarına ve doktorlara sahip böyle bir merkez burada büyük bir iş yapar.”

SAĞLIK TURİZMİ İÇİN GELEN TÜRİST DAHA FAZLA DOVİZ BIRAKIYOR

Sağlık İl Müdürü Dr. Kemal Süleyman, Trabzon’da turizmin çeşitlendirilmesi için Sağlık turizminin önemli fırsatlar yarattığına dikkat çekti. Ülkemize gelen turistlerin ortalama bir hafta kalmalarına ve toplamda 700 USD civarında döviz bıraktıklarını, sağlık turizmi kapsamında gelelerin ise 10-15 katı fazla döviz bıraktıklarını dile getirdi. Dr. Süleyman şöyle konuştu: “ülkemize tedavi amaçlı gelen bir yabancı hasta (medikal turist) ortalama 10 gün kalmakta 10 bin USD, Rehabilitasyon amaçlı gelen yabancı hasta ortalama bir ay kalmakta ve 7 bin USD sağlık kuruluşuna ödeme yapmaktadır. Ayrıca bu yabancı hastalar mutlaka yanlarında en az bir refakatçisi ile gelmekte konaklama ve sağlık dışı diğer harcamaları da 2-3 bin USD’yi geçmektedir. Kısacası sağlık turistlerinin sayıları az olsa da ülkeye bıraktıkları döviz miktarı normal turistlere göre 10-15 kat daha fazladır.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler