Trabzon o ülkeye ihracatta lider!

Türkiye'nin 2 milyar 349 milyon 429 bin dolar tutarındaki yaş meyve sebze ihracatının yüzde 15'i, ihraç amacıyla sebze ve meyve üretiminin yapılmadığı Doğu Karadeniz illerinin bağlı olduğu Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği'ne (DKİB) kayıtlı ihracatçılar

Trabzon o ülkeye ihracatta lider!

Türkiye'nin 2 milyar 349 milyon 429 bin dolar tutarındaki yaş meyve sebze ihracatının yüzde 15'i, ihraç amacıyla sebze ve meyve üretiminin yapılmadığı Doğu Karadeniz illerinin bağlı olduğu Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği'ne (DKİB) kayıtlı ihracatçılar tarafından gerçekleştiriliyor.

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DKİB'in kurulduğu 1998 yılından bugüne kadar yaptığı çalışmalarla 16 yılda Trabzon'un ihracatının 6,5 kat artarak 179 milyon dolardan 1 milyar 160 milyon 104 bin 250 dolara ulaştığını belirtti.

Trabzon'un, Türkiye'nin 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiren ilk 16 ili arasında yer aldığını ifade eden Gürdoğan, "Karadeniz Bölgesi ihracatının 3'te biri, Doğu Karadeniz ihracatının ise yarıdan fazlası Trabzon tarafından gerçekleştirilmektedir. Trabzon, Karadeniz Bölgesi'nin en çok ihracat yapan ili konumunu sürdürmektedir" dedi.

Trabzon'un, Rusya Federasyonuna yapılan yaş meyve sebze ihracatında birinci, Türkiye geneli yaş meyve sebze ihracatında üçüncü sırada bulunduğunu dile getiren Gürdoğan, "Türkiye geneli en çok yaş meyve sebze ihraç eden firma sıralamasında da Trabzonlu firmalar ilk on arasında yer alıyor. Türkiye genelinde, Rusya Federasyonu'na en çok ihracat gerçekleştiren firma sıralamasında 4’üncü sırada Trabzonlu firma bulunuyor. Türkiye geneli gerçekleştirilen 2 milyar 349 milyon 429 bin dolar tutarındaki yaş meyve sebze ihracatının yüzde 15'i birliğimize kayıtlı ihracatçılar tarafından gerçekleştirilmektedir" diye konuştu.

Gürdoğan, yaş sebze ve meyvenin Trabzon ihracatındaki en önemli kalemlerden biri olduğunu, 2013 yılındaki ihracat rakamının 319 bin 276 ton olarak gerçekleştiğini kaydederek, şunları söyledi:

"Rusya Federasyonu'na Türkiye geneli yapılan yaş meyve sebze ihracatının yüzde 36'sı tek başına Trabzon'a kayıtlı firmalar tarafından gerçekleştirilmekte ve bu oran ile Trabzon, Rusya'ya yapılan yaş meyve sebze ihracatında birinci sırada bulunmaktadır. Bu potansiyel ile birliğimize kayıtlı Trabzonlu ihracatçılar, Rusya Federasyonuna yönelik lojistik sektöründe de söz sahibidir. Trabzonlu ihracatçılarımıza ait 15 gemi Rusya Federasyonu'na tarifeli sefer yapmakta, ihraç yükü taşımaktadır."

TRABZON'DAN 109 ÜLKEYE İHRACAT

Ahmet Hamdi Gürdoğan, Trabzon'dan 109 ülkeye ihracat yapıldığını da belirterek, "Cumhuriyetimizin 100'üncü kuruluş yıldönümü olan 2023 yılı için 500 milyar dolar olarak hedeflenen ülkemiz ihracatı içinde Trabzon ihracatının da 6 milyar dolar seviyesine yükseltilmesi hedeflenmiştir" ifadesini kullandı.

Sarp Sınır Kapısı'nın açılmasının ardından Türk firmaları, bu sınıra komşu ülkelerle ticari ilişkilerini geliştirmek amacıyla birçok alanda çalışma yaptı. Çalışmalar sonucunda yaş meyve ve sebze ihracatında büyük başarılar elde edildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel