Trabzon Konağını Kaybedebilir

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (ÇAYKUR) bir süre önce kiralayarak kendi bünyesinde Trabzon’a gelen Turistlere çayı tanıtmak için kullandığı tarihi Memiş Ağa Konağı yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya.Trabzon’un Sürmene İlçesinde bulunan Tarihi Memiş A

Trabzon Konağını Kaybedebilir

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (ÇAYKUR) bir süre önce kiralayarak kendi bünyesinde Trabzon’a gelen Turistlere çayı tanıtmak için kullandığı tarihi Memiş Ağa Konağı yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya.

Trabzon’un Sürmene İlçesinde bulunan Tarihi Memiş Ağa Konağı son dönemlerde bölgede artarak yağan yağmurlardan zemini etkilenerek kaymaya başladı.

Kayan zemin karayollarının yapmış olduğu istinat duvarını da zorlaması üzerine duvarlarda çatlaklar oluşması sebebiyle Gürcistan Türkiye uluslar arası Sahil yolunun da trafiğini tehlikeye düşürür duruma geldi.

Uzmanların kayan zemin ile ilgili beyan ettikleri görüşe göre Sahil yolu yapılması sırasında tarihi Memiş Ağa Konağın zeminin hesaba katılmadığı yönünde. 

Yetkililer en kısa zamanda kayan zemine müdahale etmezler ise Bir Tarih Yok olabilir.

Memiş Ağa Konağının Tarihi 

 

Trabzon Sürmene İlçesinin Balıklı köyünde bulunan ve 18. yüzyıl sonlarına doğru yapıldığı sanılan Memişağa Konağı, yörede hüküm süren ve etkili olan bir ağa evinin özelliklerine sahip.

 

İki katlı evin birinci katının duvarları yontma taştan işlenmiş, dışa taşan saçaklar yardımıyla cepheler yağıştan korunmaya alınmış. Trabzon yöresinin en güzel ağaç işlemecilik örneklerinden birine sahip ve selamlık odasının tavanı dönen konak, üç giriş kapısına sahip.

 

Yıllarca kendi haline terk edilen konakta, 2000'li yılların başında alınan kararla başlatılan restorasyon çalışmaları 2002 yılında tamamlandı. Memişağa Konağı, ardından da ÇAYKUR tarafından işletme hakkı alınarak üzerinde bulunduğu Karadeniz Sahil Yolu'ndan geçen turistlere ev sahipliği yapıyor.

 

Hem tarihi konağı gezme fırsatı bulan hem de ÇAYKUR'un bu alanda açtığı çay satış standından alışveriş yapan turistler, konağın bahçesinde de ikram edilen çayı yudumluyorlar.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler