Trabzon kentsel dönüşümle değişiyor

Trabzon'da çalışmaları devam eden 4 kentsel dönüşüm projesi kapsamında 902 bina yıkıldı, hak sahiplerine 350 milyon 307 bin lira ödendi.Trabzon Belediyesi ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından kentte ilk uygulanan Zağnos Vadisi Kentsel Dönü

Trabzon kentsel dönüşümle değişiyor

Trabzon'da çalışmaları devam eden 4 kentsel dönüşüm projesi kapsamında 902 bina yıkıldı, hak sahiplerine 350 milyon 307 bin lira ödendi.

Trabzon Belediyesi ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından kentte ilk uygulanan Zağnos Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi'nin 4. ve son aşama çalışmaları kapsamında kamulaştırma işlemleri devam ediyor.

2004 yılında başlayan proje kapsamında yıkılacak 716 yapıdan 678'i kamulaştırıldı. Kamulaştırma çalışmaları tamamlanarak yıkılan 574 bina için hak sahiplerine 192 milyon 504 bin lira ödeme yapıldı.

-Tabakhane Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi

Zağnos Vadisi ile birlikte Trabzon'un kuzey-güney hava koridorlarından biri olan Tabakhane Vadisi'nde 2010 yılında başlayan kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkılacak bina sayısı 685. Yapılan görüşmeler neticesinde 530 bina sahibi ile anlaşmaya varıldı. Kamulaştırma ücreti olarak hak sahiplerine 107 milyon 250 bin lira ödendi. Bugüne kadar 283 bina yıkıldı.

-Ayasofya Müzesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi-

Trabzon'un önemli tarihi mekanlarından biri olan Ayasofya Müzesi'nin bulunduğu alanda da kentsel dönüşüm projesi gerçekleştiriliyor. Ayasofya Müzesi'nin tarihi kimliğini ortaya çıkarmak için TOKİ ile sürdürülen projede kamulaştırılan 44 bina için vatandaşlara 37 milyon 553 bin lira ödendi. Devam eden çalışmalar kapsamında kamulaştırılan 44 binanın tamamı yıkıldı.

-Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi

Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi sayesinde kentin, kent meydanı ile bütünleşmesi ve bu alanın yeni cazibe merkezi olması hedefleniyor.

Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi'nde fizibilite çalışmaları tamamlandı. Haritalar çıkarıldı ve gayrimenkul değerleme çalışmaları bitirildi. Alan üzerinde uygulanacak projelerle ilgili çalışmalar sürdürülüyor. Ada ada yapımı gerçekleştirilecek projede 123 binadan anlaşma sağlanan 24 bina için 136 hak sahibine 13 milyon lira ödeme yapıldı ve bir binanın da yıkımı gerçekleştirildi.

Kentte devam eden 4 kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkılması planlanan bin 568 yapıdan 902'sinin yıkımı gerçekleştirildi ve hak sahiplerine 350 milyon 307 bin lira ödeme yapıldı.

Öte yandan, Narlıbahçe Kentsel Dönüşüm Projesi'nin hayata geçirilmesi için de çalışmalar devam ediyor. Trabzon Belediyesi hizmet binası ile Trabzon Valiliği ve itfaiye kavşağı arasında yapılacak Narlıbahçe Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında binaların tespit çalışmaları tamamlandı ve gayrimenkul değerlendirme çalışmalarının altyapısı da oluşturuldu. Narlıbahçe'de 222 bin metrekare alanda 382 bina yıkılarak kentsel dönüşüme tabi tutulacak.

-"Kentsel dönüşüm projeleri harfiyen devam edecek"

Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon Belediyesi ve TOKİ işbirliğinde yürütülen kentsel dönüşüm projelerinin hız kesmeden devam ettiğini söyledi.

Türkiye'de, kentsel dönüşüm için çok önemli çalışmalar yürütüldüğünü belirten Gümrükçüoğlu, "Bu önemli çalışmaların bir bölümü de ilimizde hayata geçirilmektedir. Zağnos Vadisi'nin son etabı, yani Kahramanmaraş Caddesi'nden denize indirilmesi noktasında istimlak ve diğer çalışmalar sürmektedir. Tabakhane Vadisi'nde ise bugüne kadar 107 trilyonluk istimlak yapılmıştır ve Kahramanmaraş Caddesi'ne kadar ulaşılmıştır. Peyzaj projesi ise ihale aşamasına geldi" dedi.

Gümrükçüoğlu, Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi'nin uygulanacağı bölgede ada ada çalıştıklarını vurgulayarak, "Birinci 22 dönümlük adada çalışmalarımız tamamlanmak üzere. Bu çalışmanın tamamlanmasıyla yıkım işlemlerine başlayacağız. Esentepe ve Sezai Uzay Mahallesi ile Kaymaklı Mahallesi'nin bir bölümü de bu kentsel dönüşümün içine dahil edildi" diye konuştu.

Ayasofya Müzesi'nin tarihin ve kültürün mirası olduğuna işaret eden Gümrükçüoğlu, "Ayasofya Müzesi'nin bulunduğu alanda hem kentsel dönüşüm hem de çevre peyzajının tamamlanması üç ay sonra bitirilecek" dedi.

Gümrükçüoğlu, hazırlıklarını sürdürdükleri Narlıbahçe olarak adlandırılan belediye hizmet binasının hem batısında hem de kuzeyinde yer alan bölgede 50 bin metrekarelik alanda uygulanacak kentsel dönüşüm hazırlıklarının ise hak sahipleriyle görüşme aşamasına yaklaştığını vurguladı.

Kentsel dönüşüm projelerinin hiçbir değişiklik olmadan harfiyen devam edeceğini dile getiren Gümrükçüoğlu, "Kentsel dönüşüm projeleri sayesinde Trabzon'umuz daha yaşanılabilir, daha modern konutların olduğu, yeşil alanıyla sosyal donatılarıyla hem ülkemizde hem de dünyada tercih edilebilir kent haline gelecek" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel