Trabzon hurması şifa kaynağı

Meltem Yılmaz Barındırdığı bileşikler açısından şifa kaynağı olarak bilinen Trabzon hurmasının bir çok hastalığa iyi geldiği bildirildi.Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Maçka Meslek Yüksekokulu Gıda İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Oktay Yıldız,  yaptı

Trabzon hurması şifa kaynağı

Meltem Yılmaz Barındırdığı bileşikler açısından şifa kaynağı olarak bilinen Trabzon hurmasının bir çok hastalığa iyi geldiği bildirildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Maçka Meslek Yüksekokulu Gıda İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Oktay Yıldız,  yaptığı açıklamada, bilimsel araştırmalarda Trabzon hurmasının yüksek biyolojik aktiviteye sahip olduğunun belirlendiğini söyledi.

 

Anavatanı Çin ve Japonya olan Trabzon hurmasının bir çok biyoaktif bileşene sahip olduğunu belirten Dr. Yıldız, ''Trabzon hurması sağlık açısından önemli bir meyve. Yapısında pektik maddeler fazla miktarda bulunuyor ve yüksek miktarda karbonhidrat içeriyor.

 

Bunun dışında yüzde 0.7 civarında protein ve aynı oranda yağ içeriğine sahip. Ayrıca A, B, C gurubu vitaminler açısından da zengin bir meyve. Trabzon hurması, barındırdığı potasyum, kalsiyum ve fosfor bakımından da oldukça zengin'' dedi.

 

''Bir çok hastalığa iyi geliyor''

 

Dr. Yıldız, yapılan tıbbi araştırmalarda Trabzon hurmasının özellikle kalp damar, sindirim sistemi hastalıklarına iyi geldiğinin belirlendiğine dikkati çekerek, ''Bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği ve sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılabileceği gibi kanserden korunmada da önemli yer tuttuğu tespit edildi.

 

Bu meyvenin demir içermesi dolayısıyla kansızlık, A, B ve C vitaminlerini ihtiva etmesinden dolayı da vitamin eksikliğinin tedavisinde kullanılabilme potansiyeli bulunmaktadır'' diye konuştu.

Dünyada bu hurma türünün yılda yaklaşık 2, 3 milyon ton tüketilmesine rağmen, Türkiye'de üretimin yeteri kadar geliştirilmediğini dile getiren Yıldız, şöyle devam etti:

 

'Ülkemizde gayri resmi rakamlar 15, 20 bin ton civarında üretildiğini gösteriyor. Üretim daha çok bahçe tesisi değil, bahçe hobiciliği şeklinde veya evlerin önünde bir, iki ağacın yetiştirilmesiyle oluyor. Üretilen 15, 20 bin ton meyvenin önemli miktarı heba ediliyor. Bunun en önemli sebebi ise meyvenin ham halde sert, tüketilme aşamasına geldiğinde ise meyve şeklini koruyamıyor oluşundan kaynaklanıyor.''

 

Dr. Yıldız, Trabzon hurmasının mevsim dışında kurutularak tüketildiğini ancak bu miktarın çok az olduğunu sözlerine ekledi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel