Trabzon hasırının ilginç ilham kaynağı!

Geçmiş dönemlerde savaşlarda kullanılan zırhların hasır bileziklerin yapımında ilham kaynağı olduğu belirtildi.Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Denetleme Kurulu Üyesi Metin Önal, ülkemizde ve dünyanın birçok ülkesinde vitrinleri ve kadınları süsleyen

Trabzon hasırının ilginç ilham kaynağı!

Geçmiş dönemlerde savaşlarda kullanılan zırhların hasır bileziklerin yapımında ilham kaynağı olduğu belirtildi.

Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Denetleme Kurulu Üyesi Metin Önal, ülkemizde ve dünyanın birçok ülkesinde vitrinleri ve kadınları süsleyen Trabzon Hasır Bileziği'nin savaşlardaki zırhlardan ilham alınarak ortaya çıktığını söyledi.

Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası güvencesinde coğrafi işaret altına giren Trabzon Hasır Bileziği'nin ilk ortaya çıktığı dönemlerde takı olarak değil de zırh olarak kullandığını anlatan Metin Önal, "Bunu 'takı olarak kullanabilirmiyiz, yapabilirmiyiz' diye bir takım çalışmalar yapılmış ve günümüzde hanımlarımız takı olarak kullanıldığı son halini almıştır. Yani hasır bileziği zırhlardan doğmuştur. Tarihin çeşitli aşamalarından geçerek günümüze gelmiştir. Bugün Ortadoğu ülkelerinde ve bir çok ülkede kullanılmaktadır ama üretimi sadece ve sadece Trabzon'da yapılmaktadır. Trabzon Hasır Bileziği'nin esas özelliği hiç bir makine kullanılmadan üretilmiş olmasıdır. Tokasına kadar hiç bir bölümü için makine kullanılmamaktadır" dedi.

Önal, yapılan hasır bilezikleri hanımların ördüğünü ve çok meşakkatli bir üretim süreci bulunduğunu kaydederek "Bir tanesinin hazırlanması bazen bir hafta bazen daha uzun sürebiliyor. Üretim aşamasından sonra biz hatalarını gideriyoruz. Aldığımız sipariş doğrultusunda boyunu ayarlıyoruz ve halkımızın beğenisine sunuyoruz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel