Trabzon Gümrüğünde kaju krizi

Doğu Karadeniz Bölgesinin ithalat ve ihracatta kalbi olan Trabzon her geçen gün kan baybetmeye başladı. Bunun son örneği ise Trabzon Limanında yaşanıyor. Ağrı Doğubeyazıt Gümrüğünün bazı gıda ürünlerinde ihtisas gümrüğünden çıkarılmasıyla ve Trabzon’un bu

Trabzon Gümrüğünde kaju krizi
Doğu Karadeniz Bölgesinin ithalat ve ihracatta kalbi olan Trabzon her geçen gün kan baybetmeye başladı. Bunun son örneği ise Trabzon Limanında yaşanıyor. Ağrı Doğubeyazıt Gümrüğünün bazı gıda ürünlerinde ihtisas gümrüğünden çıkarılmasıyla ve Trabzon’un bu ile en yakın ihtisas olması ile sorunlar ithalatçılar için başlamış oldu. Kaju cevizi ithalatı için Trabzon’a yönelen ithalatçılar doğu ilinden gelmenin dezavantajları ile karşılaştılar. Firma yetkilileri firma adreslerinin Doğubeyazıt olduğundan kaçakçılıkla suçlanarak hiç karşılaşmadıkları muameleye maruz bırakıldıklarını iddia ederek, görüşmek istedikleri tüm müdürlerin izne ayrıldıklarını söylediler. 
 
İthalatçı Yaşar Bozbağ yaptığı açıklamada, “Halbuki aynı ürün Türkiyenin başka gümrüklerinden daha düşük fiyatlarla defalarca ithal edildi. Gümrüğün yapmış olduğu kıymet sorgulamalarında da başka gümrüklerden yapılan daha düşük beyanlar görünmekte olmasına rağmen yapılan kaçakçılık muamelesinden geri adım atılmamıştır. Bununla yetinilmeyip  gelen tüm araçlar alakalı alakasız tüm gümrük memurları tarafından ithalattan önce ve ithalat aşamasında açılıp, sayılıp ve tırlar hatta koliler defalarca tartılmıştır. Buna rağmen firmanın ne evrakta ve ne de mallarında herhangi bir eksiklik ve usulsüzlüğe rastlanılmamıştır. Sorunu anlatmak istediğimiz muayene memurları ve Gümrük Müdürleri ve Gümrük Başmüdürün aynı anda izne ayrılması haklılığımızın bir göstergesidir. Trabzon limanının bu gibi zihniyetlerle bitirildiği son zamanlarda Samsun ve Hopa limanının dahi iş hacminin Trabzon’u geçtiği bir gerçektir. İhracatçı firmalar dahil Gümrük Müdürlüğünün keyfi uygulamaları nedeniyle Trabzon’u tercih etmemektedirler. Doğubeyazıtlıya yapılan bu muameleden Gümrük Müdürü ve Gümrük Başmüdürünün haberi varken bu olaylara izin vermesi apaçık Trabzon’a ihanettir.  Trabzon limanı çevresinde bundan 3-4 sene öncesine kadar kiralık işyeri yokken şimdi bütün işyerleri boş durmaktadır. Buna rağmen Trabzon limanından çalışmak isteyen firmalar Gümrük Müdürlüğünün keyfi uygulamalarına maruz kalarak Trabzon limanından uzaklaştırılmaktadırlar.
 
Bundan yaklaşık 1 ay önce Trabzon Gümrüğünden tonu 1705 dolardan ithal ettiğimiz kaju cevizini bize 2000 dolara beyan ettirdiler.aynı firmadan gelmesine rağmen ve tam 1 gün sonra yine istedikleri tutar üzerinden beyan ettiğimiz ürünlerimize ithal izni vermemişlerdir. 1 günde hangi kıymet veya hangi yönetmelik değişmiştir. Gümrüklerde hatır gönül ilişkisi var mıdır. Kanun ve yönetmelikler değişmemesine rağmen 1 ay içerisinde Gümrük Müdürlüğünün zorlamasıyla beyan ettirilerek malımızı çekmek zorunda bırakıldığımız kıymetler hangi memurun keyfine göre değiştirilmiştir. Kıymet araştırmalarında doğubeyazıt gümrük müdürlüğünden yapılan ithalatlarda ki kıymetler neden dikkate alınmamaktadır. Doğubeyazıt Gümrük Müdürlüğünden yapılan kıymetler dikkate alınmayacak diye bilmediğimiz bir kanun mu var. Ya da burada görev yapan memurlar zan altında mı bırakılıyor. Burada bize iletilen talepler Doğubeyazıt Gümrük Müdürlüğünde iletilmemiştir. Doğubeyazıt Gümrük Müdürlüğü İran’a mı bağlıdır.Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliklerinde kıymet kuralları açıktır. Bu Trabzon Gümrük Başmüdürün veya Gümrük Müdürünün inisiyatifinde değildir” diyerek sert tepki gösterdi. 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel