Trabzon gittikçe değer kaybediyor

Türkiye’nin işlem hacmi en fazla limanlarından birini elinde bulunduran Trabzon son dönemlerde deniz taşımacılığını Samsun Limanına teslim etmiş durumda.Başta İran olmak üzere Ortadoğu ve Kafkasya ülkelerinin dünyaya açılan kapısı konumunda iken Rusya’da

Trabzon gittikçe değer kaybediyor

Türkiye’nin işlem hacmi en fazla limanlarından birini elinde bulunduran Trabzon son dönemlerde deniz taşımacılığını Samsun Limanına teslim etmiş durumda.

Başta İran olmak üzere Ortadoğu ve Kafkasya ülkelerinin dünyaya açılan kapısı konumunda iken Rusya’da bulunan Sochi limanının kapılarını kapatmasında kaynaklanan nakliyat zeminin kayması başta Trabzon olmak üzere çevre illerde de ekonomik etkisi derin yaralar açmaya başladı.

Dünyanın kilit noktasındaki stratejisi yüksek limanlara bakıldığı zaman bu limanların tamamı tren yolları ile ulaşımı olan liman konumunda. 

Dünya ekonomisini etkileyen savaşlar bilhassa petrol piyasasını etkilerken yükselen akaryakıt fiyatları ise taşımacılık sektörünü iyice zor duruma sokmuş durumda. Türkiye bir de akaryakıt fiyatlarına dünyanın en pahalı kullanan ülkeleri olma özeliğini elinde bulunduran ülke olma özelliğini de elinde bulundurduğu düşünülürse karayolu ile nakliye edilen taşımacılığın durumunun içler açısı olduğu gözlemlenmekte.

Böylelikle başta İran olmak üzere Ortadoğu ile Kafkasya ülkeleri ithalat ve ihracatlarını karayollarını kullanmak yerine tren ile taşımacılığa yönlendiriyor. 

Bugün Trabzon limanın talihsizliği ise Doğu Karadeniz bölgesinin raylı sisteminin olmaması ve raylı taşımacılığın geliştirilmemesinden kaynaklanmakta böylelikle her geçen gün Trabzon şehri ve limanı değer kaybederek sadece tek kalem malzemenin taşındığı liman haline geliyor. 

Bu durum hızlı bir şekilde projelendirilip Trabzon limanı Raylı sistemle güçlendirilmese bölge halkı ekonomik olarak etkilenerek göç etmeye devam edecek.  

Haber : Şükrü ÜÇÜNCÜ / Haber61.net

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel