Trabzon gençleri Bakan'a seslendi

Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği öğrencileri, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’dan “Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliğinin Yapı Denetim Kuruluşunun Görev ve Sorumlulukları” başlıklı 5. maddesini değiştirmesini istedi. 

Trabzon gençleri Bakan'a seslendi

Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği öğrencileri, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’dan “Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliğinin Yapı Denetim Kuruluşunun Görev ve Sorumlulukları” başlıklı 5. maddesini değiştirmesini istedi. 

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde bir basın açıklaması düzenleyen KTÜ Jeogenç Öğrenci Birliği adına konuşan Volkan Yazıcı, zemin etütlerinin yapı denetimce denetlenmesini gerektiğini belirterek "Bir bina havada durmadığına göre bir zemin üzerine oturtulduğuna göre burada zemin etütlerinin doğru yapılması ve mutlak suretle yapı denetim kuruluşlarınca yerinde denetlenmesi gerekmektedir. Zemin etütlerinde; yapılan sondajlar, arazi ve laboratuar deneyleri, fay ve kırık hatlarının belirlenmesi gibi zeminlerin temel tasarımında kullanılacak dayanım parametrelerinin saptanması Jeoloji Mühendislerinin görevidir. Zemin dayanım parametreleri Jeoloji mühendisleri tarafından bina yapılacak arazide sondajlarla, araziden alınan numunelerin laboratuar deneyleriyle ve arazi de yapılan deneylerle bulunmaktadır. İşte yapı denetim yönetmeliğinde bu aşamada bir denetimin olmaması bize göre kabul edilemez bir durumdur. Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi’nin 23 Mart 2012 tarihinde Trabzon Zorlu Grand Otel’de düzenlediği “Van Depreminin Öğrettikleri Ve Bölgemize Yansımaları” konulu Konferansa katılıp onur veren Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Erdoğan Bayraktar, şu ana kadar hiç kimsenin dile getirmediği zemin etütlerinin ve doğru yer seçiminin önemini vurgulayıp Yapı Denetimde Jeoloji Mühendislerinin olması yönündeki açıklaması hem bizleri hem de bizler için gayret gösteren ailelerimizi heyecanlandırmıştır” dedi.

“Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliğinin Yapı Denetim Kuruluşunun Görev ve Sorumlulukları” başlıklı maddenin değişikliğini istediklerini söyleyen Yazıcı, “Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Erdoğan Bayraktar’dan istediğimiz 5 Şubat 2008 tarih 26778 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliğinin Yapı Denetim Kuruluşunun Görev ve Sorumlulukları” başlıklı 5. Maddesinin (c) bendinin; “Yapı denetim kuruluşları, bir jeoloji mühendisinin sorumluluğunda Bakanlığın Bina ve Bina Türü Yapılar İçin Zemin ve Temel Etüdü Raporu Genel Formatına uygun olarak hazırlanacak zemin ve temel etüdünün denetiminden sorumlu olup, bunun için bünyesinde en az bir Jeoloji Mühendisi bulundurmakla yükümlüdür. Yapı denetim kuruluşlarının denetimi dışında hazırlanan zemin ve temel etüt raporları kabul edilmez” şeklinde değiştirilmesidir” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler