Trabzon emniyetine şok suçlama

Anayasa Mahkemesi’nin Dink cinayetinde ‘polislerin soruşturulmamasını’ ihlal sayması, dikkatleri suikastte üzeri örtülen F tipi çeteye yöneltti. Emniyet içindeki yapının cinayette oynadığı rol kanıtlarıyla ortada Anayasa Mahkemesi, Hrant Dink cinayeti dav

Trabzon emniyetine şok suçlama
Anayasa Mahkemesi’nin Dink cinayetinde ‘polislerin soruşturulmamasını’ ihlal sayması, dikkatleri suikastte üzeri örtülen F tipi çeteye yöneltti. Emniyet içindeki yapının cinayette oynadığı rol kanıtlarıyla ortada
 
Anayasa Mahkemesi, Hrant Dink cinayeti davasında ‘etkili soruşturma yapılmadığı’ gerekçesiyle “ihlal” kararı verdi. Aydınlık, cinayetin işlendiği günden beri sorumluları isimleriyle beraber açıkladı, ancak savcılar hiçbir adım atmadı.
 
Anayasa Mahkemesi, Dink ailesinin, Hrant Dink cinayetiyle ilgili yaptığı bireysel başvuruda, “etkili soruşturma yapılmadığı” gerekçesiyle “ihlal” kararı verdi. Aile, başvurusunda, cinayetin işlenmesinde ihmali bulunan kamu görevlilerine ilişkin soruşturmanın bitirilmemesini de şikayet etmişti.
 
AKYÜREK’İN EKİBİ
 
Aydınlık, Dink cinayetini azmettirenleri bugüne kadar onlarca kez manşetine taşıdı. Eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’e uzanan F-Tipi cinayet çetesi tüm ayrıntılarıyla haberlerimizde yer aldı. Suikastın ardından bütün olgular, cinayetin arkasındaki odağı açıkça ele veriyordu. Dink cinayetinin kilit ismi olduğu iddiasıyla Trabzon’da gözaltına alınarak İstanbul’a getirilen Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencisi Erhan Tuncel’in Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek’in elemanı olduğu ortaya çıktı.
 
‘MUHBİR’İN İTİRAFLARI
 
Dink davasının Aralık 2013’teki duruşmasında da Erhan Tuncel, cinayetin arkasındaki isimleri tüm gerçekliğiyle açıkladı. Tuncel şunları söyledi:
 
“Karşımızda polis yok. Bir cinayet şebekesi var. Ben hepsine iyilik ettim. Hepsinin ortak özellikleri yalancı oldukları ve adli mercileri yanıltmalarıdır. Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek çetenin üzerindedir. Beni bir numaralı sanık yapıp kendilerini saklamışlardır. Bu şahıslar beni mahkemede dublör olarak kullanıyor. Bana böyle demeselerdi bu grupla bağlantım olmazdı.”
 
AZMETTİRENLER
Cinayetin sorumluları şöyle:
 
RAMAZAN AKYÜREK: Dink’in öldürüldüğü dönemde Emniyet İstihbarat Daire Başkanı, öncesinde Trabzon Emniyet Müdürü’ydü.
 
Onun döneminde sırasıyla McDonalds’ın bombalanması, Gökdeniz Karadeniz ve Fatih Tekke’nin aracının kurşunlanması, TAYAD’lılara linç girişimi, Rahip Santoro Cinayeti ve Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nden ayrılmasından hemen sonra Hrant Dink cinayeti gerçekleşti. Amiri olan Eski İstanbul Valisi Erol Çakır tarafından siciline “Emniyetteki hizipleşme içinde irticai akımlara (Fethullah) yakın. Dikkat edilmelidir” yazılıyordu. Başbakanlık Teftiş Kurulu Raporu’nda Akyürek’in sorumluluğuna dikkat çekildi.
 
ALİ FUAT YILMAZER: Dönemin Emniyet İstihbarat C Şube Müdürü’ydü. Kendisine Trabzon’dan ulaşan “Yasin Hayal, Hrant Dink’i ne pahasına olursa olsun öldürecek” istihbarat bilgisini İstanbul Emniyeti’ne “Hrant Dink’e karşı eylem yapılacak” şeklinde gönderdi. Suikast bilgisi, dönemin İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun’dan bile saklandı. Yılmazer, Başbakanlık Teftiş Kurulu raporunda, Dink’i korumak için önlem almamakla suçlandı. Buna rağmen, İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü’ne terfi ettirildi.
 
ENGİN DİNÇ - FARUK SARI: İkisi de Trabzon Emniyeti İstihbarat Şube Müdürlüğü yaptı. Cinayet döneminin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, “İstihbarat Şube Müdürleri Engin Dinç ve Faruk Sarı tarafından Dink’e suikast yapılacağı konusunda bana bilgi aktarılmadı” demişti. Onların da ilişkileri araştırılmadı.
 
OKTAY DAŞTAN: Trabzon Emniyeti’nde polis memuru. Daştan’ın Dink öldürüldükten hemen sonra henüz katilin görüntüleri televizyonlarda yayınlanmadan çete üyesi olduğu ifade edilen Gürhan Kuşçu’yla yaptığı telefon görüşmesi ortaya çıktı. Kuşçu, Ogün Samast’ın Trabzon’a giden otobüste olduğunu ve Samsun Otogarı’nda onu alacağını polis memuru Daştan’a anlatıyordu. Yasin Hayal ve Ogün Samast’ın Emniyet’te konuşması halinde kendilerinin de deşifre olacağını belirten Kuşçu, Ogün’ü ellerinden kaçırdıkları için telaşlıydı.
 
MUHİTTİN ZENİT: Erhan Tuncel, Trabzon Emniyeti İstihbarat Dairesi’nde görevli polis memuru Muhittin Zenit’e bağlıydı. Cinayetten sonra Tuncel ile yapılan telefon konuşmasında Zenit’in suikast planlarını ayrıntılarıyla anlattığı ortaya çıktı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler