Trabzon Emniyeti pontuscu demiş

Cinayete kurban giden Katolik rahip Santoro'yu 'Pontusçu' diye izleyen Trabzon Emniyeti, iki de Protestan'ı Pontusçu göstermiş.Trabzon’da, 5 Şubat 2006’da dua ederken öldürülen Santa Maria Katolik Kilisesi Rahibi Andrea Santoro’nun, ölümünden üç ay önce e

Trabzon Emniyeti pontuscu demiş

Cinayete kurban giden Katolik rahip Santoro'yu 'Pontusçu' diye izleyen Trabzon Emniyeti, iki de Protestan'ı Pontusçu göstermiş.

Trabzon’da, 5 Şubat 2006’da dua ederken öldürülen Santa Maria Katolik Kilisesi Rahibi Andrea Santoro’nun, ölümünden üç ay önce emniyet tarafından ‘Pontusçu’ diye cep telefonunun dinlendiği, dinleme işleminin bitimine üç gün kala saldırıya uğradığı anlaşılmıştı.

Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nün, rahip Santoro’yu dinleme talebinde bulunmak üzere savcılığa sunduğu evrakta, Santoro’yu ilişkide gösterdiği üç isimden ikisinin de ‘Pontusçu’ değil, Protestan oldukları ortaya çıktı.

Emniyet tarafından izlendikleri anlaşılan biri Türk, iki Protestan’ın, Rahip Santoro cinayetinden sonra Trabzon’dan ayrıldıkları öğrenildi. Trabzon Emniyeti’nin de bağlı olduğu İçişleri Bakanlığı, daha 2001’de bir milletvekilinin sorusu üzerine, “Pontusçuluk ile misyonerlik arasında bağ bulunmuyor” demişti.

Trabzon Santa Maria Katolik Kilisesi Rahibi Santoro’nun cep telefonu, öldürüldüğü 5 Şubat 2006’dan üç ay önce Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nün talebi ve Erzurum Özel Yetkili 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin de onayı üzerine 8 Kasım 2005’ten itibaren üç ay süreyle dinlemeye alınmıştı. Santoro, dinlemenin bitimine üç gün kala Oğuzhan Akdin tarafından öldürülmüştü.

Bu cinayetten sonra rahip Santoro’nun, Katolik inancıyla alakası olmayan ‘Pontusçuluk’ savıyla dinlendiği anlaşılmıştı. Dönemin Trabzon Terörle Mücadele Şube Müdürvekili Hasan Durmuşoğlu’nun imzasını taşıyan 8 Kasım 2005 tarihli dilekçede, Katolik olduğu bilindiği halde Santoro hakkındaki dinleme formunun ‘Örgütü/Faaliyet Alanı’ boşluğuna ‘Pontusçuluk’ yazılmıştı.

Protestanlar da takipteymiş
Emniyet evrakında Santoro’nun, ‘Pontusçuluk’ faaliyetinde ilişki içerisinde olduğu ileri sürülen üç isimden, İsveç kökenli Carl Magnus Stefan Persson ile Kerim Bozkurt’un da ‘Pontusçu’ değil Protestan oldukları ortaya çıktı. Bu iki ismin inançlarının doğası gereği, tıpkı Santoro gibi, ‘Pontusçuluk’ ile bir ilgisi bulunmuyor.

Dört yıl önce sorulmuştu
Emniyetin evrakında adı geçen Stefan Persson ile Kerim Bozkurt’un isimleri Malatya’daki Zirve Yayınevi cinayetinin dava dosyasında da ilginç bir biçimde anılıyor. Dava dosyasına giren Zirve Yayınevi’ne ait özel yazışmalardan birinde, Mayıs 2005’te İstanbul’dan Trabzon’a İncil dağıtmak üzere giden iki Protestan’ın Doktor Kerim Bozkurt’la görüştükleri anlaşılıyor.

Notlarda ‘Kerim Kardeş’ diye geçen Bozkurt, bu görüşmede endişelerini aktarmış, Persson ise görüşmeyi bile kabul etmemişti. Polisin bu iki Protestan’ı da Pontusçu diye mercek altına aldığı ve takip ettiği anlaşılıyor. Aslında bu iddia, 26 Aralık 2001’de dönemin Saadet Partisi Trabzon Milletvekili Asım Aykan tarafından da TBMM gündemine taşınmış; Aykan, soru önergesinde, “Pontusçuluk faaliyetinin misyoner faaliyetleri ile irtibatı nedir?” diye sormuştu.

Dönemin İçleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen ise “Pontusçuluk ile misyonerlik arasında bağ bulunmadığını” belirtmişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler