Trabzon Demiryolu masallarda kaldı

Haber61.Net - Haber Servisi – Trabzon’a gelen Bakan giden siyasetçinin vaatleri arasında yer alan demir yolu projesi sadece sözler ile kalması bölge insanında çileden çıkarmaya başladı. Türkiye’nin her yerine Yüksek Hızlı Tren (YHT) yapan Ankara hükümeti

Trabzon Demiryolu masallarda kaldı

Haber61.Net - Haber Servisi – Trabzon’a gelen Bakan giden siyasetçinin vaatleri arasında yer alan demir yolu projesi sadece sözler ile kalması bölge insanında çileden çıkarmaya başladı. Türkiye’nin her yerine Yüksek Hızlı Tren (YHT) yapan Ankara hükümeti bir türlü Doğu Karadeniz Bölgesine 1903 yıllarının meşhur Kara Treninin gide bileceği bir ray parçası bile koymaması seçim vaatlerinde Trabzonlunun nasıl kandırıldığını gösteriyor. Bölgeyi TBMM’de temsil eden AK Parti, CHP ve MHP milletvekillerinin istikrarlı sessizliği ise bu konuda hala daha devem ediyor.

Siz değerli okurlarda Tren yolunun daha hızlı bir biçimde Bölgeye gele bilmesi için ulaştırma bakanlığına faksa çeke bilirsiniz. Faksa sadece " Doğu Karadeniz Tren Yolu Bekliyor." ifadesini kullanmanız yeterli

Ulaştırma bakanlığı Faks numarası   0312 212 49 30

HANGİ SİYASETÇİ NE SÖZÜ VERDİ

Ulaştırma bakanı Lütfi Elvan;

“Sadece demiryolu değil karayoluna baktığımızda da devrim niteliğinde hizmetlerimiz söz konusu oldu. Karayolunu yaparken de batıyı doğuya bağlayan ana akslar oluşturduk. Türkiye olarak en büyük eksikliğimiz Karadeniz’den Akdeniz’e olan karayolu akslarıydı. Biz kuzeyden güneye 18 yeni aks oluşturuyoruz. Karadeniz’in Akdeniz’e bağlanması, GAP’ta üretilen ürünlerin kuzeye, Karadeniz’e, oradan da kuzey ülkelere sevkiyatı çok daha hızlı bir şekilde olabilecek. Edirne’den Kars’a kadar Türkiye’yi demir ağlarla öreceğiz. İpek Demiryolu’nun bir parçası bu. Edirne’den Kars’a kadar, Kars’tan Tiflis, Baku, oradan da Kazakistan ve Çin’e ulaşan bir hat. Bu hat bizim açımızdan çok önemli. Türkiye içerisinde olan bu kesimi süratle tamamlayacağız. Ankara-Sivas arasındaki YHT çalışmaları devam ediyor. Sivas’tan sonra, Erzincan, Erzurum ve Kars hattı var. Onun da yapımına süratle başlayacağız. İzmir-Afyonkarahisar, Afyonkarahisar’dan Konya-Karaman, Karaman’dan Mersin ve Adana hattını yapacağız. Bu Habur’a kadar uzanacak olan bir hat. Van’a bir başka aksımız var. Kuzey Güney akslarına baktığımızda Samsun’dan Çorum, Çorum’dan diğer illerimize Mersin’e ulaşan bir aks. Trabzon’dan yine Şanlıurfa’ya uzanan bir aks var.” Demiryollarını artık TCDD’nin tekelinden çıkaracaklarını, özellikle yük ve yolcu taşımacılığının özel sektör tarafından yapılmasını temin eden çalışmaları olduğunu vurgulayan Elvan, bu çalışmalar tamamlandıktan sonra TCDD’nin sadece bu firmalardan kira alacağını belirterek, “Oldukça kapsamlı bir alan. “Bugün yarın, bu yıl tamamıyla özel kesime açar mısınız?” diye sorarsanız, 2014 yılı için erken derim” diye konuştu.

Gümrük ve Ticareti Bakanı Hayati Yazıcı;

Trabzon Ticaret Sanayi Odası’nın meclis toplantısına katılan ve meclis üyelerinin sorularını cevaplandıran Bakan Hayati Yazıcı, farklı konularda açıklamalarda bulundu. Bir meclis üyesinin demiryolu sorusuna cevap veren Yazıcı, “Bana göre demiryolu Erzincan bağlantısından önce Trabzon’dan Sarp’a yapılmalı. Böylesi hem daha ekonomik hem daha öncelikli ihtiyaçtı” şeklinde konuştu.

2009’da verilen sözler

“Hızlı Tren”in uğrayacağı kentler arasına Trabzon da katılıyor.Demiryollar, Limanlar, Havameydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğü, Erzincan’ın Trabzon’a, Gümüşhane ve Tirebolu üzerinden konvansiyonel demiryolu ile bağlanması için 1983′te İstanbul Teknik Üniversitesine proje çalışması yaptırdı. Hurşit Çayı’nı takip eden bir demiryolu öngören bu proje ile hızlı tren işletmeciliği yapılamayacağını öngören TCDD Genel Müdürlüğü, Erzincan’ı Trabzon’a konvensiyonel demiryolu yerine, geliş-gidiş hızlı tren hattıyla bağlamayı öngördü. Bunun üzerine Karadeniz Teknik Üniversitesi ile “Trabzon-Erzincan Hızlı Tren Projesi”ne ilişkin güzergah çalışması yapan TCDD Genel Müdürlüğü, proje için Erzincan-Bayburt-Çaykara-Of-Trabzon rotasının daha uygun olduğu görüşüne vardı.

EN UZUN TÜNEL

Erzincan-Trabzon Hızlı Tren Projesi kapsamında, Bayburt-Çaykara arasındaki Doğu Karadeniz Dağları’nın 35 kilometre uzunluğunda bir tünelle geçilmesi amaçlanıyor. Bölgenin coğrafi şartlarının, tünel açılmadan hızlı tren işletmeciliğinin yapılmasına izin vermeyeceğine dikkati çeken TCDD yetkilileri, inşaat teknikleri ile 35 kilometre uzunluğunda bir demiryolu tünelinin yapılmasının mümkün olduğunu belirtti.

Proje güzergahındaki zorluklar nedeniyle, projenin işletme hızı saatte 200 kilometre olarak planlanıyor. Çift hat olarak planlanan Trabzon-Erzincan hızlı tren hattında yük taşımacılığı da yapılabilecek.

Trabzon-Erzincan Hızlı Tren Projesi için çalışmalarını tamamlayan TCDD Genel Müdürlüğü, fizibilite raporlarını DLH Genel Müdürlüğüne gönderdi. DLH Genel Müdürlüğü, bu yıl içinde Trabzon-Erzincan Hızlı Tren Projesi için proje ihalesine çıkarak, proje için en iyi güzergahı detayları ile belirleyecek. Projenin hazırlanmasının ardından DLH’nın yapım ihalesine çıkması bekleniyor.

 

İSTANBUL-TRABZON HIZLI TRENLE 7 SAAT OLACAK

Yapımı devam eden Ankara-İstanbul ve Ankara-Sivas hızlı demiryolu projeleri ile bu yıl içinde yapım ihalesine çıkılması amaçlanan Sivas-Erzurum hızlı demiryolu projesinin tamamlanmasının ardından, İstanbul’dan Trabzon’a hızlı tren ile seyahat 7 saat sürecek. İstanbul’dan yola çıkacak hızlı tren, Eskişehir, Ankara, Sivas ve Erzincan üzerinden Trabzon’a ulaşacak.

TCDD yetkilileri, İstanbul’un yanı sıra Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu’yu da Karadeniz’e bağlayacak Trabzon-Erzincan hızlı tren hattıyla bölge ticaretinin canlanacağını ve Trabzon limanına yük taşımacılığının artacağını kaydetti.

Arşivlerden daha istesek nicelerini çıkararak siz değerli okurlara ve bir türlü sesini çıkaramayan sözde Trabzon’un kanaat önderlerine demir yolları yalan vaatlerini çıkarırdık.

Siz değerli okurlarda Tren yolunun daha hızlı bir biçimde Bölgeye gele bilmesi için ulaştırma bakanlığına faksa çeke bilirsiniz. Faksa sadece " Doğu Karadeniz Tren Yolu Bekliyor." ifadesini kullanmanız yeterli

Ulaştırma bakanlığı Faks numarası   0312 212 49 30

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel