Trabzon bu konuda öncü!

Trabzon Dernekler İl Müdürü Salih Seyyar, Türkiye genelinde her 10 kişiden biri derneklere üye iken Trabzon'da her 7 kişiden birinin üye olduğunu bildirdi.Seyyar, yaptığı açıklamada, Trabzon'da bin 380 faal dernek bulunduğunu, bunların 371'inin mesleki ve

Trabzon bu konuda öncü!

Trabzon Dernekler İl Müdürü Salih Seyyar, Türkiye genelinde her 10 kişiden biri derneklere üye iken Trabzon'da her 7 kişiden birinin üye olduğunu bildirdi.

Seyyar, yaptığı açıklamada, Trabzon'da bin 380 faal dernek bulunduğunu, bunların 371'inin mesleki ve dayanışma derneği, 299'unun dini hizmetlerin gerçekleştirilmesine yönelik faaliyet gösteren, 282'sinin ise spor ve spor ile ilgili dernekler olduğunu belirtti.

Söz konusu derneklerin 113 bin üyesi olduğunu ifade eden Seyyar, "Türkiye genelinde her 10 kişiden biri derneklere üye iken Trabzon'da her 7 kişiden biri üye. Sivil toplum kuruluşlarına bakış ve onlarda görev alma yönünden Trabzon, Türkiye'nin en önde gelen illerinden biri" dedi.

Trabzon'un ülke sıralamasına göre, dernekleşme oranında 5, derneklerin proje yapmasında 7, yapılan projelerin kabul edilmesinde ise 6. sırada olduğunu dile getiren Seyyar, "Bir derneğin ekonomik gücü varsa kurumsallaşır ve artık amatörce çalışma ortamından çıkıp profesyonelce çalışma ortamına gider. Trabzon'daki derneklerimiz de bu alana doğru hızlı bir şekilde gitmektedir" diye konuştu.

Her yıl ortalama 100 civarında yeni derneğin kurulduğunu kaydeden Seyyar, "On yıl önce Trabzon'da dernek sayısı 980 civarındaydı. O dönem çıkan 5072 sayılı yasa ile yaklaşık 200 dernek kapatılmıştı. Geçen yıl Trabzon'da 118 dernek kuruldu, 53 dernek de kapatıldı. Bu yıl temmuz itibarıyla 75 dernek kuruldu, 28 dernek de feshedildi" ifadelerini kullandı.

Seyyar, derneklerin üye sayılarına göre 19 bin 800 üyeyle ilk sırayı Trabzonspor'un aldığını belirterek, ikinci sırayı da 6 bin dolayındaki üye sayısıyla İşçi Emeklileri Derneğinin aldığını kaydetti.

Trabzon’un ilçeleri arasında 138 dernek ile en fazla derneğin Akçaabat'ta bulunduğunu ifade eden Seyyar, "Bu sayı Türkiye'deki 4 ilden fazla. En düşük ilçemiz de yine nüfusla orantılı olarak Hayrat" dedi.

Seyyar, Trabzon'da sadece çocuk derneği olmadığını kaydederek, "15 yaşını bitirip 16 yaşından gün alan çocuklar velilerinden yazılı izin alıp dernek kurabilirler. 18 yaşını bitirinceye kadar orada çalışırlar. 12 yaşını bitiren çocuklar da velilerinin izniyle sadece derneklere üye olabiliyorlar. Daha önce Trabzon Girişimci Çocuk Derneği adı altında kurulan dernek daha sonra feshedildi" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel