Trabzon Ayasofya İhale Edildi

Ayasofya Müzesi'nin ibadete açılmasının ardından yapı ile ilgili röleve, restorasyon ve restitüsyon çalışmaları başlatıldı.Trabzon Vakıflar Bölge Müdürü Mazhar Yıldırımhan, yaptığı açıklamada, Ayasofya'nın bugüne kadar röleve projesinin yapılmadığını söyl

Trabzon Ayasofya İhale Edildi

Ayasofya Müzesi'nin ibadete açılmasının ardından yapı ile ilgili röleve, restorasyon ve restitüsyon çalışmaları başlatıldı.

Trabzon Vakıflar Bölge Müdürü Mazhar Yıldırımhan, yaptığı açıklamada, Ayasofya'nın bugüne kadar röleve projesinin yapılmadığını söyledi.

Yıldırımhan, eserin mevcut durumunu yansıtan bir proje bulunmadığını belirterek, "Vakıflar Bölge Müdürlüğü, eseri mahkeme kararının ardından devraldıktan sonra röleve, restorasyon ve restitüsyon projelerini ihale etti" dedi.

İhaleyi alan firmanın çalışmalara başladığını ifade eden Yıldırımhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ayasofya ile ilgili olarak röleve çalışmaları hazırlanıyor. Röleve bittikten sonra

Restitüsyon Nedir?

Sonradan değişikliğe uğramış, kısmen yıkılmış ya da yok olmuş öğelerin, yapıların veya yerleşmelerin ilk tasarımlarındaki ya da belirli bir tarihteki durumlarının, arşiv kayıtlarından, yapı üzerindeki izlerden, yapıya, yerleşmeye ait çizim fotoğraf gibi belgelerden yararlanılarak plan, kesit, görünüş ve aksonometrik çizimlerle ya da maketle anlatımına "restitüsyon" denir

Röleve Nedir?

Yapılmış olan işlerin aslında uygun olarak resimlerin çizilmesi. Kesin projesi bulunmayıp sözleşme ve eki şartnameler gereğince tiplere ve tanımlara göre yapılması zorunlu bulunan düzeltme, imalat, tesisat, inşaat’a ait şekil, kroki ve her türlü ölçümler.

restorasyon ve restitüsyon projeleri hazırlanacak. Hazırlanan projeler daha sonra Anıtlar Bölge Kuruluna sunulacak. Ayasofya'nın ibadete açılması dolayısıyla içinde buna yönelik tefrişat çalışmaları yaptık. Maalesef Ayasofya'da bugüne kadar proje çalışması yapılmamış. Binayı teslim aldıktan sonra proje ihalelerini yaptık. Röleve projeleri için firma gerekli ölçümleri ve fotoğraflamayı yapıyor."

-"Çalışma yaklaşık 6-7 ay sürecek"

Mazhar Yıldırımhan, röleve çalışmalarının ardından camiye işlev verecek restorasyon projelerinin hazırlanacağını vurgulayarak, "Yaklaşık 6-7 aylık çalışmadan sonra projeleri kurulun gündemine taşıyacağımızı düşünüyorum. Eserle ilgili restorasyon, kurul kararlarına göre yeniden ihale edilecek. Amacımız eserin alsına uygun olarak cami fonksiyonu ile birlikte yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açık uygulamayı ortaya koymaktır" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel