4 kişilik bir ailenin Ramazan maliyeti ne kadar?

 Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, sıcak ve uzun yaz günlerine rastlayan Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getiren vatandaşlar için iftar yapmanın bedelini hesapladı. Buna göre 4 kişilik bir ailenin iftar yapması için gerekli olan günlük t

4 kişilik bir ailenin Ramazan maliyeti ne kadar?

 Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, sıcak ve uzun yaz günlerine rastlayan Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getiren vatandaşlar için iftar yapmanın bedelini hesapladı. Buna göre 4 kişilik bir ailenin iftar yapması için gerekli olan günlük tutarın en az 38,94 TL; Ramazan boyunca oruç açmanın maliyetinin ise bin 168,20 TL olduğu belirlendi.

TÜİK VERİLERİNE GÖRE HESAPLANDI

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) resmi verileri ile piyasa rakamlarından yola çıkılarak yapılan araştırmada bir vatandaşın, oruç tuttuğu süre boyunca ihtiyaç duyduğu enerji, vitamin ve minerallerin sağlanabilmesi için gerekli olan gıda ürünleri ve miktarları tespit edildi. Araştırmada oruç ibadetini yerine getiren bir kişinin, sağlıklı bir şekilde aktivitelerini sürdürebilmesi için günlük yaklaşık 3 bin kaloriye ihtiyacı olduğu vurgulandı. Geleneksel Ramazan yemeklerinden yola çıkılarak hazırlanan tabloda, bir ailenin günlük iftar bedelinin 38,94 TL; 30 gün sürecek olan Ramazan ayı boyunca oruç açmanın maliyetinin ise bin 168,2 TL olduğu belirtildi.


Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, aynı ürünler üzerinden 2011 yılında yaptığı araştırmada 4 kişilik bir ailenin iftar maliyetinin günlük 25,7 TL; o yıl 29 gün süren Ramazan ayı boyunca ise 745,3 TL olarak hesaplamıştı. Geçtiğimiz yıl ise iftar maliyetinin günlük 29,54 TL; Ramazan ayı boyunca ise 886,2 TL olduğunu açıklamıştı. Buna göre oruç açmanın maliyeti son bir yıl içinde yüzde 31,8; 2011 yılından beri ise yüzde 51,5 oranında yükseldi.

MEMUR MAAŞININ 3'TE 2'Sİ

Türkiye Kamu-Sen Hatay İl Temsilcisi Recep Tuncay, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, ortalama memur maaşının bin 924 TL olduğunu belirterek, şu yorumu yaptı: "Yalnızca oruç açmak için bir memur, maaşının yüzde 60,7'sini yani yaklaşık üçte ikisini ayırmak zorunda. Çalışanların kazançları gıda ihtiyacına dahi zor yetiyor, diğer ihtiyaçlar için ise para kalmıyor. Geçen yıla göre oruç açmanın maliyeti yüzde 31,8 oranında yükseldi. Ramazan ayı geldiğinde fahiş zamlarla karşı karşıya kalıyoruz. Önümüzde Ramazan Bayramı var. Bayramlar özellikle çocuklar için bayramlıkların alındığı, harçlıkların verildiği günler ama çalışanlarımız uzun zamandır bayramlarda çocuklarına harçlık verememenin, bayramlık alamamanın burukluğunu yaşıyorlar."


Tuncay, çalışanların bu mağduriyetine son vermek için, toplu sözleşme görüşmelerinde tüm çalışanlara Bayram İkramiyesi talep ettiklerini hatırlatarak "Rahmet ve bereket ayı Ramazan, Müslümanların kurtuluş ayıdır. Tüm Müslümanlar oruç tutarak, manevi anlamda kurtuluşu arzu ediyor, yetkililerden de memurlarımızı maddi anlamda kurtaracak tedbirler almalarını istiyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem