Trabzon, Arap turizmine cevap veremiyor

ARAP turizminin ilgi odağı olan Trabzon ve Doğu Karadeniz hazırlıksız yakalandı. Türkiye’de oynanacak olan U-19 Futbol Şampiyonası’nın bazı maçlarının Trabzon’da oynanacak olmasının getirdiği yoğunlukla otellerin doluluk oranı %100’lere ulaştı. TÜRSAB Kar

Trabzon, Arap turizmine cevap veremiyor

ARAP turizminin ilgi odağı olan Trabzon ve Doğu Karadeniz hazırlıksız yakalandı. Türkiye’de oynanacak olan U-19 Futbol Şampiyonası’nın bazı maçlarının Trabzon’da oynanacak olmasının getirdiği yoğunlukla otellerin doluluk oranı %100’lere ulaştı. TÜRSAB Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu  Başkanı Suat Gürkök, “Otel yok, sıkıntı çekiyoruz. Çözüm arıyoruz. Boş villalar dahil her türlü alternatifi araştırıyoruz” dedi.

Boş Villalar da Değerlendirilebilir

TÜRSAB Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök , Haziran ve daha sonraki aylarda yaşanacak yoğunluktan ötürü şehrin yatak kapasitesinin yeterli olmayacağını belirterek, “Bu anlamda şehre yakın köy evleri ile yaylalardaki evlerin değerlendirilmesi için çalışmalara başladık” dedi.  Avrupalı turistlerin aksine Arap turistlerin 8-15 gün süre ile bölgede kaldığını kaydeden Gürkök, “Müsait yayla evi olanların başvurmalarını bekliyoruz” dedi.

Çözüm Sürecini Önemsiyorum

TÜRSAB Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Gürkök, çözüm sürecinin bölgemizi olumlu yönde etkileyeceğini belirterek, “Bahar aylarında o kadar çok can kaybı yaşanıyordu ki herkes sarsılıyordu. İki aydır şehit vermiyoruz. Süreç başarılı olursa Amasya’dan başlayan, Trabzon üzerinden devam eden ve Van’da sona eren turizm destinasyonunda büyük artış yaşanacak” dedi.

Son yıllarda Karadeniz Bölgesi ve Trabzon’a özellikle Arap turistlerin gösterdiği yoğun ilgi yaz sezonunda bazı sorunları da beraberinde getiriyor.

Suat Gürkök Haziran ayında Türkiye’de oynanacak olan U19 Futbol Şampiyonası’nın bazı maçlarının Trabzon’da oynanacak olmasının da getirdiği yoğunlukla bütün otellerin doluluk oranlarının yüzde yüzlerde olduğunu söyledi. Gürkök, son yıllarda bölgeye büyük ilgi gösteren Arap turistlerin de Ramazan ayı öncesi en çok geldiği dönem içinde bulunulduğuna işaret ederek, “Yaklaşık 15 gün öncesinden Arap turistler bölgemize ve ilimize gelmeye başladı. Ancak Haziran ayında yaşanacak yoğunluktan ötürü şehrimizin yatak kapasitesinin yeterli olmayacağını düşünüyoruz. Bu anlamda da şehre yakın köy evleri ile yaylalardaki evlerin değerlendirilmesi için çalışmalara başladık” diye konuştu. Pansiyonculuğun bölgede yaygınlaşmasında geç bile kalındığına değinen Gürkök, bu yıl yaylalarımızda iki evi olanların bir evini, boş evleri ve yakın köylerdeki evleri pansiyonculuk hizmetine sunulması için bir süredir çalışmalar yapıyoruz. Haziran ayında yaşanacak taleplere cevap verebilmek için de bu tür alternatif çözüm için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Avrupalı turistlerin aksine Arap turistlerin bölgede en az bir hafta süreyle kaldığını hatırlatan TÜRSAB Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök, “Gelen Arap turistler en az bir hafta olmak kaydıyla 15 gün kadar bölgemizde kalıyor. Bu sebeple de Trabzon’un yatak kapasitesinin biran önce artırılması gerekiyor” dedi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu da Trabzon’da turizm sezonunun oldukça hareketli geçmesinin beklendiğini ifade ederek, “Özellikle sektördeki işadamlarımızın hazırlıklı olması gerekiyor. İleriye dönük turizmimizin gelecek vaat edebilmesi için bu çok önemli. Her anlamda şehrimize ve bölgemize gelen turistlere en güzel misafirperverlik örneğini sergilememiz gerekmektedir” dedi.

BOŞ VİLLALAR DA DEĞERLENDİRİLEBİLİR

Geçtiğimiz hafta Dubai’deki turizm fuarına katılan Trabzon heyetinin de görüşleri doğrultusunda bu dönem Trabzon’a gelecek olan turist sayısının çok yüksek olmasının beklendiğinin altını çizen TTSO Başkanı Hacısalihoğlu, “En büyük çekince şu anda yatak kapasitesinin yeterli olmayacağı. Bu da yatak kapasitesine hızlı bir şekilde ihtiyaç olduğunu açıkça göstermekte. Alternatif olarak vatandaşlarımızın elinde olan boş villaların da bu anlamda değerlendirilmesi gündemde. Az da olsa bu şekilde bir çözüm büyük destek sağlayacaktır” dedi.

Suudi Arabistan’dan önümüzdeki günlerde başlayacak uçak seferlerine ilaveten yeni bir gelişme hakkında da bilgi veren Hacısalihoğlu, “Bölgemizi tercih eden Arap turistler için merkezi konumda olan Ürdün yada Lübnan’dan da uçak seferlerinin olabilirliği gündemde’ diye konuştu.

GÜRKÖK SÜRECİ ÇOK ÖNEMSİYOR

TÜRSAB Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök, çözüm sürecinin en çok turizm sektörünü etkileyeceğini ifade ederek, bu anlamda desteklediklerini söyledi. Gürkök, sürecin başarılı sonuçlanması halinde 80’li yıllarda Avrupa’dan Türkiye’ye ve bölgeye gelen turist sayısının yeniden yakalanabileceğini ifade etti. Gürkök şunları söyledi: “Yaklaşık iki aydır şehit vermiyoruz, bunlar önemli şeyler. Bahar aylarında o kadar çok can kaybı yaşanıyordu ki hepimiz derinden sarsılıyorduk. Süreç başarılı olursa Amasya’dan başlayan, Trabzon üzerinden devam eden ve Van’da sona eren turizm destinasyonunda büyük oranda artış yaşanır. Güneydoğu ve Doğu’da pek çok turizm amaçlı otel yatırımları bugüne kadar hep yarım kaldı. Süreç başarılı olursa hem o bölgelere hem de Karadeniz Bölgesi’ne katkısı yüzde yüz olur diye düşünüyorum.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler