Trabzon aile hekimliğine geçiyor

Sağlık Bakanlığı'nın Sağlıkta Dönüşüm Projesi'nin önemli adımlarından biri olan Aile Hekimliği'ne geçiş konusunda bilgilendirme yapılması amacıyla Zorlu Grand Hotel'de bir toplantı düzenlendi. Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıya V

Trabzon aile hekimliğine geçiyor

Sağlık Bakanlığı'nın Sağlıkta Dönüşüm Projesi'nin önemli adımlarından biri olan Aile Hekimliği'ne geçiş konusunda bilgilendirme yapılması amacıyla Zorlu Grand Hotel'de bir toplantı düzenlendi.

 

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıya Vali Nuri Okutan'ın yanı sıra, daire amirleri, ilçe kaymakam ve belediye başkanları ile yetkililer katıldı.

 

İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hakyemez Aile Hekimliği'ne ilişkin bir sunum yaptı. Hakyemez Trabzon'da aile hekimliği uygulamasına yönelik çalışmalar hakkında bilgi vererek, bugüne kadar tüm personele yönelik mevzuat bilgilendirme toplantılarına hekimler, ebe, hemşire, sağlık memuru, muhtarlar ve halka yönelik olarak düzenlendiğini söyledi. Hakyemez, Trabzon'daki tüm sağlık ocağı ve sağlık ocağı birimlerinin tamamına internet, bilgisalar ve birinci basamak sağlık hizmetlerine yönelik otomasyon programı hazırlanıp uygulamaya alındığını belirtti. Trabzon'un birinci basamak sağlık hizmetlerine ait kayıtların da digital ortama alındığına işaret eden Hakyemez, “İlimizde bulunan mevcut sağlık ocağı ve sağlık evi birimlerinin durum tespitleri yapıldı. Aile sağlık merkezi olarak kullanılacak binalar tespit edildi. Her ilçe için bir adet olmak üzere Toplum Sağlığı Merkezi olarak kullanılacak binalar tespit edildi” dedi. Hakyemez 87'si il merkezinde toplam 212 aile hekimliği hizmet bölgesinin planlandığının altını da çizerek, Merkez ilçede bir adet ve tüm ilçelerde 1'er adet olmak üzere 18 Toplum Sağlığı Merkezi'nin planlandığını kaydetti.

 

Hakyemez Trabzon'daki bütün sağlık ocaklarının kullanılacağını, fiziki şartların hepsini yenileyeceklerine vurgu yaparak şöyle konuştu:” Bakanlığın hazırladığı standartlara göre düzenleme yapacağız. Bir hekim için 60 m2 yer ayarlaması yapılıyor. Her ilçede bir toplum sağlığı merkezi olacak.”

 

İYİ UYGULANIRSA HERKES MEMNUN KALIR

Trabzon Valisi Nuri Okutan ise Aile Hekimliği'nin yeni bir sistem olduğunu ifade ederek, dünyada çok güzel örnekleri ve uygulamalarının mevcut olduğunu söyledi. Vali Okutan, Türkiye'de bu konuda pilot bölgelerde yapılan uygulamalarda da çok başarılı sonuçlar alındığına dikkati çekerek şöyle konuştu: “Her yeni uygulamada zorlanmalar olur. Hepimizin alışkanlıkları mevcuttur. Alışkanlıklardan sıyrılmak zordur. Yeni bir durumla karşı karşıyayız. Altyapı ile ilgili kabullenişi, personelle ilgili sorun yok. Ama bu demek değildir ki her şey süt liman gidecek. Bunun sadece sağlık teşkilatının işi olmadığının bilmemiz gerekiyor. Hepimizin bu işin içinde yer almamız gerekiyor. Yanlışlıkları, eksiklikleri ve hataları  öylece gidermiş oluruz. Sağlık hizmetleri çok güzel bir dönemden geçiyor ve bu çalışma da onun bir uzantısı. İyi uygulanırsa son derece memnun kalınacak sonuçlar doğuracaktır.”

 

Bilindiği gibi Aile Hekimliği uygulamasına 2005 yılında ilk pilot il seçilen Düzce İli'nden başlanmış daha sonra 2006 yılında 10 il, 2007 yılında 13 il ve son olarak 2008 yılında aralarında Trabzon'un da bulunduğu 35 ilin pilot il olarak belirlenmesi ile birlikte Türkiye genelinde toplam 59 il aile hekimliği pilot uygulamasına alınmıştır. Bu pilot olarak seçilen iller uygulamaya başlayabilmeleri için illerin büyüklüğüne göre yaklaşık 6 ayla bir yıl civarında süren bir dizi ön hazırlık çalışmaları bulunmakta, bu ön hazırlık çalışmalarını tamamlayan 22 il fiili olarak aile hekimliği uygulamasına başlamışlardır.

 

Nurgül Günaydın

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel