Trabzon 4 ABD'linin ev sahibi

Türk Kültür Vakfı aracılığıyla yürütülen programla, Trabzon'a gelen ve gönüllü ailelerin yanında kalarak eğitim gören ABD uyruklu 4 lise öğrencisi ile evinde kaldıkları aileler, Trabzon Valisi Recep Kızılcık'ı makamında ziyaret etti.  ABD'den, kültür deği

Trabzon 4 ABD'linin ev sahibi

Türk Kültür Vakfı aracılığıyla yürütülen programla, Trabzon'a gelen ve gönüllü ailelerin yanında kalarak eğitim gören ABD uyruklu 4 lise öğrencisi ile evinde kaldıkları aileler, Trabzon Valisi Recep Kızılcık'ı makamında ziyaret etti.

 

ABD'den, kültür değişim programı kapsamında yaklaşık 45 gün önce Trabzon'a gelen ABD uyruklu Kanuni Anadolu Lisesi öğrencileri Sylvan Whitmore, Danielle Cyr ve Trabzon Lisesi öğrencileri Victor Guerra ve Cristina Harrera, bu kentte evlerinde kaldıkları gönüllü Türk ailelerle, Trabzon Valisi Recep Kızılcık'ı ziyaret etti.

    

 

Konuk öğrenciler ve aileleri makamında kabul eden Vali Kızılcık, kendisinin de 1992-1993 yılları arasında dil öğrenmek için gittiği İngiltere'de eşi Sema Kızılcık ile bir İngiliz ailenin evinde kaldığını söyledi.

    

 

Kızılcık, dilin sadece bir iletişim aracı olduğunu belirterek, ''Dünyada gerçekten barış, huzur ve kardeşliği tesis etmek istiyorsak toplumlar arasındaki bu kültür değişimini çok daha fazla yapmamız lazım'' dedi.

   

 Eşiyle İngiltere'ye gittiklerinde kapısını çaldığı İngiliz ailenin ''Bu evde din konuşulmaz'' şeklinde konuşarak kendilerini karşıladığını anlatan Kızılcık daha sonra ise söz konusu ailenin Türk kültüründen çok etkilendiğini ifade etti.

   

 Bu nedenle, İngiliz ailenin kız çocuğu olan öz torununu Türkiye'de eğitim alıp burada yaşaması ve bir daha geri dönmemesi için kendisine evlat olarak vermek istediğini anlatan Kızılcık, ''Demek ki bizim yaşantımız arzu edilen bir yaşam tarzıdır. İngiltere'de çok şeyler öğrendim. İnsanların görünüşüne göre değil, ilkelerine ve eylemlerine göre değerlendirilmesi gerektiğini orada öğrendim. Mesleki hayatımda her zaman için hoşgörünün hakim olmasında, yaşamış olduğum o ailenin çok büyük etkisi var. Bizim toplumumuzda da o sevgi, şevket ve sıcaklık batı toplumuna göre fevkalade daha fazladır ve aranan niteliktedir''diye konuştu.

    

 Kızılcık, iş seyahatleri ya da tatil için yurt dışına gittiğinde gittiği ülkenin kenar mahallerini ya marketlerini gezerek insanları ve o ülkenin gerçek yaşamını öğrenmeye çalıştığını belirterek, ''Bir toplumu tanımak için, evlerin kapıları kapandıktan sonraki halleri vardır. Siz onlara bakın'' dedi.

    Konuk yabancı öğrenciler de Türkiye'de olmaktan ve burada eğitim görmekten mutlu olduklarını ifade etti. Bir öğrenci de başka ülkede eğitim görmeyi tercih etme şansı olmasına rağmen Türkçe öğrenmek için Türkiye'yi seçtiğini, Trabzon'u da Trabzonspor dolayısıyla tercih ettiğini anlattı.

     Öğrencilerden Victor Guerra'yı ailesiyle evinde konuk eden Ali Savaş da Trabzon'un ilk kez kültür değişimi programına alındığını ve ilk etapta sadece 4 öğrencinin burada eğitim gördüğünü belirterek, programdan memnun kalınması halinde 4 Türk öğrencinin yurt dışındaki ailelerin yanında kalıp eğitim görebileceğini, daha sonra ise bu sayıların artabileceğine dikkati çekti.

    

 Savaş, yabancı öğrencilerin 45 gündür Trabzon'da bulunduğunu ve aileleriyle internet üzerinden görüştüklerini belirterek, daha sonraki süreçte ailelerle yüz yüze görüşme olanaklarının da olacağını söyledİ.Sohbet sonrası Vali Kızılcık, konuk öğrenciler ve aileler ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler