Tosun, 18 yaş tasarısı sevindirici

 Trabzon Belediyesi Gençlik Meclisi Başkanı Muammer Tosun seçilme yaşının 18’e düşürülmesi için TBMM’ne sunulan tasarının sevindirici olduğunu söyledi.  Başkan Tosun, 4 yıl önce kurulan Trabzon Belediyesi Gençlik meclisinin seçilme yaşının 18’e düşürülmes

Tosun, 18 yaş tasarısı sevindirici

 Trabzon Belediyesi Gençlik Meclisi Başkanı Muammer Tosun seçilme yaşının 18’e düşürülmesi için TBMM’ne sunulan tasarının sevindirici olduğunu söyledi. 

 
Başkan Tosun, 4 yıl önce kurulan Trabzon Belediyesi Gençlik meclisinin seçilme yaşının 18’e düşürülmesi için birçok çalışma yaptığını ve bunun sonuç vermek üzere olduğunu görmekten dolayı gurur duyduklarını ifade ederek, “ Yasa tasarısı TBMM Başkanlığına sunuldu ve biz geçler de sabırsızlıkla süreci takip ediyoruz. Tasarı, Türkiye siyasi tarihinde gençlik adına yapılacak önemli bir reform niteliği taşımaktadır” ifadelerini kullandı.
 
Başkan Tosun, Trabzon Belediyesi Gençlik Meclisi olarak, katıldığımız Gençlik Spor Bakanlığı 2.Ulusal Politika Belgesi Gençlik Şurası’nda da seçilme yaşının 18’ e indirilmesini teklif ettiklerini hatırlatarak, geleceğin teminatı gençlerin fikir ve düşüncelerini dikkate alan devlet büyüklerine şükran ve minnet duyduklarını ifade etti.
 
Yasa teklifine destek verdiklerini belirten Başkan Tosun yaptığı açıklamada “Trabzon Belediyesi Gençlik Meclisi olarak yaklaşık 4 yıl önce çıktığımız yolda aldığımız kararların dikkate alındığını görmek oldukça gurur verici.
 
Seçilme yaşının 18’e düşürülmesi yasa tasarısı geçtiğimiz günlerde ilk olarak kişi hak ve hürriyetlerinin en geniş biçimleriyle yer aldığı, saygı gördüğü rejimler olarak kabul edilen demokratik rejimlerde; örneğin Avrupa’nın çoğu ülkelerinde; seçme, seçilme hakkı son yıllarda çağdaş ülkelerin ayırıcı özelliği olarak anayasalarda yerini almıştır ve almaya da devam ediyor. Millete ait egemenliğin tek bir mecliste kullanıldığı ülkelerde bu yaş sınırının gittikçe düştüğü de görünen bir gerçektir.
 
Çünkü demokrasi bunu gerektirmektedir. Gelişmiş demokrasiye sahip ülkelerde özellikle seçme-seçilme konusunda kanunlarda yapılan eşitlikçi düzenlemeler, gençlerin ve toplumun tüm kesimlerinin siyasal hayata katılımına katkı sağlamıştır ve ülkemizde de seçilme yaşının da 18’e düşürülmesindeki esas amaç budur.
 
Demokratik siyaset geleneği gereğince de genç nüfusun; ülke siyasetine yön verebilecek mevki ve makamlara, seçilme hakkına sahip olması ve temsil ettiği düşüncenin, parlamento ve halk düzeyinde en az diğerleri kadar hak sahibi olması gerekmektedir. Toplumu yönetecek kişilerin, yönetim işini başarı ile yürütecek ortalama seviyenin üzerinde bir bilgi ve yeteneğe sahip olması açısından 18 yaş ve üzerinde olmanın yeterli bir kriterdir.
 
Seçilme yeterliliği yaşının 18'e indirilmesi önemli bir demokratik adım olacaktır. Dolayısıyla demokratik gelenek çerçevesinde gençlere, değişen ve gelişen siyasetin bir parçası olma, dünya ve ülke siyasetinde söz sahibi olma hakkı tanınmış olacaktır.
 
Avrupa Birliği’ne giriş sürecinde en önemli argümanımız genç, aktif nüfusumuz ise o zaman neden bu tasarıya bu kadar itiraz. Sahip olduğumuz bu fırsatı dış politikada bir şans faktörü olarak görüyor ve ileri sürebiliyorsak, iç politikada, ulusal ve yerel yönetim mekanizmalarında da bu şansı değerlendirmeliyiz. Ülkemizin geleceğine hayat vermeliyiz.
 
Çoğu kimsede hakim olan “Çocukları mı vekil yapacağız?” düşüncesini kınıyorum açıkçası. Çocuk dediğiniz o azımsanamayacak kitle tüm yasal haklarını kullanma ehliyetine sahip oluyor ve evlendiriliyorsa neden lider olamıyor. Önemli bir kesime, milyonlarca insana güvenmemek gerçekten büyük haksızlık. Ne yetenekli gençlerimiz var, tüm gençlere örnek olacak, ışık tutacak, yol gösterecek. Bir de bu noktadan bakalım. Gençlerimize yönelik bu itici algıdan uzaklaşalım.
 
Biz Trabzon Belediyesi Gençlik olarak seçilme yaşının 18’e düşürülmesi yasa tasarısını destekliyoruz. Yıldır Gençlik Meclisi başkanlığı yapıyorum ve yaklaşık on yıldır gençlik çalışmaları içerisindeyim, binlerce genç arkadaşımla binlerce çalışma gerçekleştirdik. Ve öyle yetenekli gençler tanıdık ki şuan bu tasarı ile ilgili yapılan düşüncesiz yorumlar bizleri üzüyor.
 
Trabzon Belediyesi Gençlik Meclisi olarak, katıldığımız Gençlik Spor Bakanlığı 2.Ulusal Politika Belgesi Gençlik Şurası’nda da seçilme yaşının 18’ e indirilmesini teklif etmiştik. Biz gençlerin fikirlerine önem veren çok değerli Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Bakanımız Suat Kılıç’a ve tasarıya destek verecek siyasi partilerimize şükranlarımızı sunuyorum.
 
Ayrıca bizlere her zaman destek veren Trabzon Belediye Başkanı Dr.Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na saygı ve sevgilerimizi sunuyorum”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler