Toprak Tahlili Raporu

Trabzon'da fındık üreticileri, gübreleme öncesi fındık bahçelerinde toprak tahlili yaptırmaları konusunda uyarıldı.Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, her geçen gün artan ülke nüfusunun yeterli ve dengeli beslenebilmesi için bi

Toprak Tahlili Raporu

Trabzon'da fındık üreticileri, gübreleme öncesi fındık bahçelerinde toprak tahlili yaptırmaları konusunda uyarıldı.

Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, her geçen gün artan ülke nüfusunun yeterli ve dengeli beslenebilmesi için birim alandan daha fazla ürün alabilmenin en etkili yolunun toprak tahliline dayalı gübreleme yapılması olduğu belirtildi.

Önümüzdeki günlerde başlayarak Mart sonuna kadar yoğun bir şekilde devam edecek olan fındık bahçelerindeki gübrelemenin, çevre kirlenmesine ve israfa yol açmayacak şekilde yapılması için mutlaka toprak tahlili yapılması gerektiğine işaret edilen açıklamaya, şöyle devam edildi:

''Toprak tahlili yaptırmak suretiyle hangi gübrenin ne zaman, ne miktarda ve ne şekilde kullanılması gerektiği öğrenilmektedir. Yanlış gübrelemenin toprak yapısını bozduğu, bilhassa azotlu gübrelerin aşırı miktarda kullanılması halinde toprakların asitleştiği ve ürün veriminin olumsuz yönde etkilendiği bilinen bir gerçektir.''

Toprak tahlili yaptırmak amacıyla bir fındık bahçesinden alınacak toprak örneği için ayrı ayrı yerlerde en az üç nokta seçilmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

 ''Tekniğine uygun olarak alınan toprak örnekleri temiz bir naylon içine konulduktan sonra etiketlenerek en yakın tarım kuruluşuna veya toprak tahlil laboratuvarına teslim edilmelidir. Toprak tahlilleri İl Özel İdaresi laboratuvarında çiftçilik belgesi olan üreticiler için ücretsiz yapılmaktadır. Ayrıca Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilere devlet desteği verilmektedir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanlarınca toprak tahlil raporunda belirtilen gübrelerin ne şekilde kullanılması gerektiği çiftçilere gösterilmektedir.

Ayrıca bu konuda yapılan eğitimlerde, toprak tahlilinin önemi, nasıl, ne zaman ve nerelerden alınacağını içeren sirküler mektup ve broşürler üreticilere dağıtılmakta, radyo programları yapılarak konunun daha geniş kitlelere duyurulması sağlanmaktadır. Unutulmaması gerekir ki gübrelemenin reçetesi toprak tahlil raporudur.''

      

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler