Topbaş: AVM kesinlikle yapılmayacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, Feshane'de katıldığı bir program sonrası gazetecilerin Gezi Parkı ve Topçu Kışlası ile ilgili sorularını yanıtladı. Başbakan Erdoğan'ın seçimler öncesi Taksim ile ilgili çeşitli projeler gösterdiğ

Topbaş: AVM kesinlikle yapılmayacak
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, Feshane'de katıldığı bir program sonrası gazetecilerin Gezi Parkı ve Topçu Kışlası ile ilgili sorularını yanıtladı. Başbakan Erdoğan'ın seçimler öncesi Taksim ile ilgili çeşitli projeler gösterdiğini belirten Topbaş, bu projelerin belediyenin internet sitesinde de ilan edildiği ifade etti. "Burada yanlış anlaşılma yada maksatını aşan değerlendirmeler ortaya çıktığını görüyoruz" diyen Topbaş, "Birçok insanda, platformdan gelenler, sanatçılar, işadamları olsun mimarlar olsun genelde şunu gördüm: Buradaki yol çalışmalarının Gezi Parkı'nın Divan Oteli tarafındanki tretuvar genişletme çalışmalar sırasında yapılan çalışmayı Topçu Kışlası inşaatı başlıyor, ağaçlar sökülmeye başlandı paniğiyle ortaya çıktığını ve böyle yayıldığını ifade ediyorlar. Boğaziçi Üniversitesi'nden öğrenci gruplarıyla konuştum. Diğer üniversitelerden gelenler de vardı. Sanatçı, işadamı, kanaat önderleri ve finans piyasasında olan insanlarla belki 8-10 ayrı grupla görüştüm. Genel kanaat buydu. Üzüntüm şu; Boyutları bu noktaya gelmemeliydi. Türkiye ekonomisi ve İstanbul'un dünyaya yansıma bu olmamalıydı. Sayın başbakanımızda ifade ettiler. Otel olarak AVM olarak düşünülmüyor. Zaten AVM olmaya müsait metrekare de değil. Bizim şu anda Gezi Parkı olarak bildiğimiz alan 50 bin metre kare civarında. Bu Topçu Kışlası 11 bin metrekarelik alan. 563 ağaç var. Bu ağaçlardan 72'si ağaç taşınabilecek nitelikte. Çapı 40 santimin altında olduğu için. Diğer kalan 26 ağaçta taşınır ama riskleri var gibi gözüküyor" şeklinde konuştu.
 
"Burada bir AVM kesinlikle düşünülmüyor. Otel yok rezidans yok" diyen Topbaş,bundan sonraki adımlardan birinin kent müzesi olduğunu ifade etti. Topbaş konuşmasını şöyle sürdürdü: Bunun projelendirilmesi çalışmaları ileriki dönemlerdeki değerlendirmelerde beraberce mütalaa olur. Bana gelen mimarlar grubundan şöyle bir teklifte bulunuldu. Burada Topçu Kışlası da teklif edilebilir ama Gezi Parkı'nı bütüncül plan içerisinde değerlendirelim. Bizde katkı sunarız buna. Hilton arkasındaki yeşil parktan itibaren açık hava tiyatrosundan Dolmabahçe'ye kadar giden bir kültür parkı, yeşil park bandı çerçevesinde büyük bir plan içerisinde değerlendirmek, mimarı açıdan böyle bir aksı ele almak belki Maçka parkı dahil olmak üzere daha doğrudur. Böyle ifadelerde bulundular.Bunları değerlendirdik.Ben de mimar olarak bunu değerlendirdim. O bölgelerle ilgili çalışmamız var. Özellikle ifade diyorum ki Taksim’de sayın başbakanımızında net olarak bize söylediği artık orada gündeme gelen esasında İstanbul’da gına gelen AVM değil, orada birkaç mağaza gibi bahsetmek istemişti. Bir otel, AVM, rezidans yok. Tamamen kent müzesi ve sergi alanı şeklinde değerlendirilebilir. Plan bütünlüğünde bakmak gerekiyor. Divan Oteli’nin arkasına geçen köprü var. Yenilenerek o da insanların Maçka’ya kadar yürüyebileceği bir alan haline getirilebilir. Hatta burada ağaç sayıları arttırılır daha fazla yeşillik olur. Burada özellikle AVM'nin otel ve rezidans olmayacağını bir şehir müzesi kent müzesi tarzında bir sanat galerisiyle değerlendirilecek bir projelendirme çalışması. Biz şunu gördük. Yayalaştırma çalışmasından aylar önce bahsetmemize rağmen çok algılanmadığını da gördük. Burada yapılan projeyi Taksim’de sergilemek, herkesin görüşüne açmak ve görüşe göre değerlendirmeyi de düşünüyorum. Topçu Kışlası ile ilgili Başbakan net olarak ifade etti. Biz bunu seçim gündemimizde halkımıza ilan ettik. Halkımızda bundan dolayı bize oy verdi. Bizi destekledi. Topçu Kışlası’nın yapılmasını Başbakanımız arzu etmekte. Ama yapı olarak AVM, mağaza, otel ve rezidanslar olur diye bir düşünce. Tamamen bunlardan vazgeçildi. Bir kent müzesi şeklinde projelendirecek.Bunu mimarlarla tartışıp halkımıza sergileyeceğiz. Hayata geçirmeye çalışacağız"
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel