Tonyalıların filmi görücüye çıktı

Trabzon’un Tonya ilçesine bağlı Kaleönü köyünde yaşayan bir grup köylü kadın tarafından çekilen “Karadeniz Kadınıyız Güçlüyüz Ama…” konulu belgesel film bu akşam Trabzon Sanatevi’nde başlayan AB-Türkiye Belgesel Film Buluşması’nda görücüye çıktı. Trabzonl

Tonyalıların filmi görücüye çıktı

Trabzon’un Tonya ilçesine bağlı Kaleönü köyünde yaşayan bir grup köylü kadın tarafından çekilen “Karadeniz Kadınıyız Güçlüyüz Ama…” konulu belgesel film bu akşam Trabzon Sanatevi’nde başlayan AB-Türkiye Belgesel Film Buluşması’nda görücüye çıktı. Trabzonlular’ın beğenisine sunulan belgesel filmi izleyenler arasında belgeselin çekiminde rol alan köylü kadınlar da yer aldı.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) AB Bilgi Merkezi tarafından gerçekleştirilen ‘AB-Türkiye Belgesel Film buluşması' bu akşam Trabzon Sanatevi’nde başladı. 3 gün sürecek etkinlikte ilk olarak ‘Karadeniz Kadınıyız Güçlüyüz Ama..” isimli belgesel film gösterildi. Tonya ilçesine bağlı Kaleönü köyünde yaşayan bir grup köylü kadın tarafından çekilen “Karadeniz Kadınıyız Güçlüyüz Ama…” konulu belgesel film izleyenlerin beğenisini sunulurken, film kadar izleyenler arasında yer alan ve film ekibinde yer alan köylü kadınlardan yönetmen yardımcısı 71 yaşındaki Hanife Baykan ile kameraman 45 yaşındaki Ayşe Uzun Yağız ilgi gördü. Film gösteriminin ardından Baykan ve Yağız ile belgesel yönetmeni Deniz Yeşil'e birer plaket verildi.

Hanife Baykan tören sonrası yaptığı konuşmada, bu kadar başarılı olacaklarını tahmin etmediklerini belirterek “Çok güzel oldu, biz çektiğimizde böyle olacağını bilmiyorduk. Biz öylesine çektik sanmıştık. Ben o zaman istemedim ama çocuklar, gençler öyle istediği için onların gönlü olsun diye tekliflerini kabul ettim. Bizim yaşımız, başımız geçti Biz meşhur olsak ne olur, olmasak ne olur. Okuma bilmiyoruz ama şükür halimize” dedi.

Kameraman Ayşe Uzun Yağız ise 8 Mart Kadınlar Günü için belgeseli çektiklerini hatırlatarak “Beğenildiğine çok sevindim. Bu kadar da güzel olacağını da tahmin etmiyordum” ifadelerini kullandı.

Belgesel ile ilgili bilgi veren filmin yönetmeni Deniz Yeşil ise “Biz yaşamın içindeki insanları gördük. Ortaya insanları çok etkileyen bir belgesel ortaya çıktı. Teyzelerimiz bundan sonra da bu belgeselleri yapacaktır. Bizde yapması yönünde motive edeceğiz” şeklinde konuştu.

“Karadeniz Kadiniyuk, film bile çekeyruk” diye yola çıkan Tonya’nın Kaleönü köyünden 4 kadın, belgesel yönetmeni Deniz Yeşil önderliğinde “Karadeniz Kadınıyız Güçlüyüz Ama…” konulu belgesel film çekmişti. Film köylü kadınlar tarafından çekilen ilk belgesel film olma özelliği taşırken, filmin yönetmenliğini köylü kadınlardan 55 yaşındaki Asiye Köksal yaparken, yönetmen yardımcılığını 71 yaşındaki Hanife Baykan, sesçiliğini 72 yaşındaki Sebahat Şanlı ve kameramanlığını da 45 yaşındaki Ayşe Uzun Yağız isimli köylü kadın yapmıştı.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel