TOÇ BİR-SEN'Den Açıklama

  Tarım Orman ve Çevre Çalışanları Birliği Sendikası (TOÇ BİR-SEN) Trabzon Şube Başkanı Yaşar Seyis, dünyadaki 2 trilyon dolarlık helal gıda pazarının yüzde 14'ünün Müslümanlar tarafından gerçekleştirildiğini bilerek, "Bunun sebebi, büyük oranda bilgisizl

TOÇ BİR-SEN'Den Açıklama

 

 Tarım Orman ve Çevre Çalışanları Birliği Sendikası (TOÇ BİR-SEN) Trabzon Şube Başkanı Yaşar Seyis, dünyadaki 2 trilyon dolarlık helal gıda pazarının yüzde 14'ünün Müslümanlar tarafından gerçekleştirildiğini bilerek, "Bunun sebebi, büyük oranda bilgisizlik ve bilinçsizliktir. Dünyadaki 57 İslam ülkesinin hiçbirinin mevzuatında helal haram ile alakalı bir yasal düzenleme yok. Hem üretici hem de tüketici tarafında büyük sıkıntılar var." dedi.

Seyis, Trabzon Belediyesi ile Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi'nde yarın düzenlenecek 'Helal Gıda' paneliyle ilgili yaptığı açıklamada, helal gıda konusunda standardı olmayan tek topluluğun Müslümanlar olduğunu savundu. Helal sertifikalamanın iki ayağı bulunduğunu anlatan Seyis, "Birincisi bu konuda hassasiyetleri olan ve inançları olan insanları ilgilendiriyor. Dolayısıyla inanç sahiplerinin inançlarına uygun ürünleri kapsayan bir konu. İkincisi ise dünya ekonomisi içinde bunun ticari boyutuyla ilgili kısmı. Dolayısıyla bu iki ayağın da sağlıklı bir şekilde çalışır hale getirilmesi gerekmektedir. Dünyada birçok farklı standart bulunmaktadır. Musevilerin Koşer sertifikasının yanında felsefi bir topluluk olan vejeteryanların bile dünya üzerinde çok ciddi otoriteleri var. Dünyada büyük bir kitle olmasına rağmen kendine ait bir standartı oturtamayan tek topluluk Müslümanlar. Ancak bugün bu değişmektedir." ifadelerini kullandı.

"57 İSLAM ÜLKESİNDE YASAL DÜZENLEME YOK"

Müslümanların dünyada büyük bir kitleye sahip olduğu halde global sistemin içinde inancına uygun sistemi tam rayına oturtamadığını ifade eden Seyis, "Dünyada 2 milyar Müslüman var. Bu kitle şu anda kendi ülkesinin uçağında dahi bu hakkını gerçekleştirme imkanı bulamamış, ancak bugün dünyada bu gariplik yavaş yavaş aksiyona dönüşmüş durumda. 2 trilyon dolarlık bir helal gıda pazarı var dünyada. Bunun içinde kozmetik, sağlık, finans gibi sektörler bulunuyor. Bu pazarın maalesef yüzde 14'ü Müslümanlar tarafından gerçekleştiriliyor. Bunun sebebi, büyük oranda bilgisizlik ve bilinçsizliktir." dedi.

Hem üretici hem de tüketici tarafında büyük sıkıntılar olduğuna değinen Seyis, şöyle devam etti: "Dünyadaki 57 İslam ülkesinin hiçbirinin mevzuatında helal haram ile alakalı bir yasal düzenleme yok. Böyle bir sistem içerisinde Müslümanlar bu haklarını toparlamaya çalışıyorlar. Bütün dünya bu konuda önemli çalışmalar yapıyor. Avrupa'da yaşayan Müslümanlar için 70 milyar dolarlık bir potansiyel var."

Seyis, Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) bugüne dek 210 firmaya, ihracata dayalı helal ürün sertifikası verildiğini, bu sayının da her geçen gün arttığını kaydetti.

Başkan Seyis, GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kamil Büyüközer ve GİMDES Başdenetçi Ali Kaygısız'ın konuşmacı olarak katılacağı "Helal Gıda" paneline herkesi davet ettiklerini de sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler