TMO’nun fındık satacağı söylentisi

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) stoklarında bulanan 2008 ürünü fındığı piyasaya satacağı yönündeki söylentilerin sektörü olumsuz etkilediği belirtildi.Konuyla ilgili bir açıklama yapan Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Mehmet Cirav, 2009 yılı

TMO’nun fındık satacağı söylentisi

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) stoklarında bulanan 2008 ürünü fındığı piyasaya satacağı yönündeki söylentilerin sektörü olumsuz etkilediği belirtildi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Mehmet Cirav, 2009 yılında uygulamaya konulan yeni strateji ile fındık piyasasında olumlu gelişmeler devam ederken, son duyumlarla “Tekrar eskiye mi dönülüyor?” endişesine kapılmaya başladıklarını söyledi.

Konuyla ilgili olarak Tarım ve Köy İşleri Bakanı M. Mehdi Eker’e bir yazı gönderdiğini ifade eden Cirav “TMO’nun stoklarında bulunan fındıklardan 20 ile 50 bin ton arasındaki kısmın çeşitli yollarla piyasaya verileceği yönündeki söylentiler had safhaya ulaştı. Bu söz konusu olması halinde büyük bir yanlış olacaktır. Böyle bir şeyin söylentisi dahi istikrar içinde seyreden fındık piyasasını şimdiden olumsuz etkilemeye başlamıştır. Bu söylentiler nedeniyle fındık fiyatı 5 liraya kadar yükselmiş iken, 4.5 liraya kadar düşmüştür. Ayrıca hem üretecinin hem de tüccarın elinde iç ve dış piyasaya yetecek kadar fındık zaten mevcuttur. Piyasaya sunulacak bu fındıklar gerek iç ve gerek dış piyasada hem fiyatı düşürecek, hem de Türk fındığının kalite imajını olumsuz etkileyecektir. Ayrıca, böyle bir satış sadece mevcut fındıkların değil, 2011 ürününün de fiyatını düşürecektir” dedi.

Bu konuda bazı çıkar çevrelerin sektörü değil de, tamamen kendi menfaatleri için daha öncede TMO’nun fındık satması yönünde çaba gösterdiklerinin bilindiğini ve bu konuda geçtiğimiz Eylül ayında da bir raporun yetkililere sunulduğunu vurgulayan Mehmet Cirav, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bu uyarımıza rağmen, satışın tekrar gündeme getirilmesine bir anlam veremiyoruz. Kaldı ki, TMO bundan bir ay önce, stoklarındaki fındıkların piyasaya satılmayacağını, ürün kalitesinin bozulduğunu ve asitlendiğini beyan eden bir açıklama yapmıştır. Aynı kuruluş şimdi bu fındıklardan nasıl satış yapabilir? Bu durum hem tüketiciye, hem de üreticiye yapılabilecek en büyük kötülük, ayrıca Türk fındığının dışarıdaki kalite imajını olumsuz etkileyebilecek bir büyük yanlıştır. Bu nedenle yetkililerin fındık sektörünün ve kamuoyunun oldukça duyarlı olduğu ve uygulanması halinde çok büyük bir yanlış olacak bu konuya gereken hassasiyetle yaklaşacağınıza inanıyor, böyle bir satışın sadece dedikodudan ibaret olduğu yönünde bir açıklamayı da yapmanızı bekliyoruz.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel