Tezgahlar kültür balıklarına emanet

 15 Nisan’da başlayan ve 1 Eylül’e kadar devam edecek avlanma yasağı ile birlikte balıkçı tezgahlarında palamut ve hamsi yerine kültür balıkçılığında yetiştirilen somon ve alabalık yer alıyor.Konuyla ilgili bilgiler veren Trabzon’un Moloz mevkiindeki balı

Tezgahlar kültür balıklarına emanet

 

15 Nisan’da başlayan ve 1 Eylül’e kadar devam edecek avlanma yasağı ile birlikte balıkçı tezgahlarında palamut ve hamsi yerine kültür balıkçılığında yetiştirilen somon ve alabalık yer alıyor.
Konuyla ilgili bilgiler veren Trabzon’un Moloz mevkiindeki balıkçı esnaflarından Serkan Yılmaz, kültür balıkçılığının son 10 yılda Türkiye’de büyük bir ivme kazandığı söyledi. Yılmaz, tezgahlarda alabalığın 7 tanesini 10 liraya sattıklarını belirterek, “Eylül 1’de 'Vira Bismillah' dedi balıkçılar ve palamutla birlikte çok güzel bir başlangıç yaptık. 2-3 ay kadar palamut çok bol miktarda çıktı. Herkesin güzünü güldürdü. Palamut bitti onun peşine istavrit başladı. 15 Nisan’a kadar balıkçı tezgahlarında her gün istavrit oldu. Bu sezon çok iyi istavrit oldu, yaklaşık 5 senedir böyle istavrit olmamıştı. Hem balık kaliteliydi hem boyut olarak güzeldi. İstavrit’in peşine hamsi başladı ama bu taraflarda fazla olmadı hamsicilik İstanbul tarafında daha çok oldu. Aslında bu sezon bol miktarda hamsi çıktı ama tezgahlara yansımadı. Tutulan hamsilerin çoğu fabrikalarda işlendi. Şuanda tezgahlarda alabalık, somon, çupra küçük balıkçılarımızın tuttuğu mezgit bulunuyor. Ama bunlar az miktarda olduğu için fiyatları pahalı oluyor. Şuanda en popüler balık alabalık çünkü herkes evine alıp götürebiliyor. Fiyatı da uygun. 7 tanesini 10 liraya satıyoruz” dedi.
 
“BU SENE BEKLENİLEN BALIKÇILIK OLMADI”
 
Trabzon’da balıkçı esnaflarından Sefa Yılmaz ise, bu sezon beklenilen balıkçılığının olmadığını kaydederek, “Palamut’un olmasıyla hamsiyi tezgahta göremedik. Hamsinin olmaması bizim için büyük bir kayıptı. Çünkü hamsi her zaman satılan balıktır. Rize’ye baktığın zaman çayı, Giresun’a baktığın zaman fındığı, Trabzon’a baktığımız zaman akla hamsi gelir. Hamsi’yi tezgahlara getirdiğimiz zaman insanlar şüphelenmeye başlıyor. Hamsi şoklu mu, yerli mi konusu insanların akıllarını karıştırmaya başladı. Şimdi kültür balıkları çıkmaya başladı” diye konuştu. Öte yandan, balıkçı tezgahlarında yer alan kültür balıklarının fiyatları ise şöyle: “7 tane alabalık 10 lira, Benekli alabalık kilosu 10 lira, Çupra kilosu 10 lira, Somon’un ise bir tanesi 5 liradan alıcılarını bekliyor."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel