Tatil yapayım derken hayatınızı kaybetmeyin

Kurban Bayramı’nı fırsat bilerek denize kıyısı olan şehirlere giden tatilciler, denizdeki RİP akıntısına dikkat etmeli.

Tatil yapayım derken hayatınızı kaybetmeyin

Özellikle Karadeniz’de görülen ve hızı saatte 70 kilometreye kadar ulaşabilen RİP akıntısı (çeken dalga), her yıl onlarca insanın hayatını kaybetmesine neden oluyor. 

Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Rıza Zengin, Kurban Bayramını fırsat bilerek tatil ve denize girmek için Samsun'a gelecekleri, boğulmalara neden olan çeken akıntıya (RİP akıntısı) karşı uyardı. 

Rıza Zengin, vatandaşların sıklıkla denize girdiği 1 Haziran- 30 Eylül tarihleri arasında 54 cankurtaran ile sahillerde cankurtaranlık hizmeti verdiklerini söyledi. Yakakent İlçe merkezi sahili, Alaçam Geyikkoşan mevkisi, 19 Mayıs Kumcağız mevkisi, Tekkeköy Costal mevkisi, Terme Miliç mevkisi ve Atakum İlçesi sahilinin tamamında cankurtaranların görev yaptığını belirten Zengin şöyle konuştu:

"1 Eylül itibariyle cankurtaranlarımız boğulma tehlikesi geçiren 110 vatandaşımıza müdahale yapmış. 4 kişi ise boğularak hayatını kaybetmiştir. Ekiplerimizin müdahale etmediği, başka ekiplerin müdahalede bulunduğu vakalar da oldu. Özellikle boğulma olaylarında en büyük neden Karadeniz'de sıkça görülen çeken akıntı (Rip akıntısı). İnsanlar çok iyi yüzme bilseler de zeminde ani kum kayması sonucu çeken akıntı oluşuyor ve boğulmalara neden oluyor. Yine il dışından tatil için gelen ve çok fazla yüzme bilmeyen vatandaşlarımız da boğulma tehlikesi yaşıyorlar." 



'KARADENİZ RİP AKINTISINDA TEHLİKELİ'

Her geçen yıl boğulma vakalarının sayısının azaldığını dile getiren Zengin sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçen yıla göre bu yıl görev yapan cankurtaran sayısını artırdık. Yine 20 bin broşür ve 500 afiş dağıtarak RİP akıntısına karşı vatandaşlarımızı uyarıyoruz. Aktif deniz mevsimi bu ay sonu bitecek ancak, Kurban Bayramı nedeniyle bir çok kişi tatil için kentimize gelebilir ve denize girebilir. Bayram tatili fırsat bilen özellikle çevre illerden gelen vatandaşlarımız sahillere de gelecektir. Bu noktada yaşanabilecek olası yoğunluk nedeniyle vatandaşlarımızı tekrar uyarmak gerekiyor. Karadeniz RİP akıntısı konusunda tehlikeli bir deniz. Vatandaşlarımız denize girerken mutlaka can kurtaranların uyarılarını dikkate alsınlar."

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler