Tarihimizi kendi ellerimizle kırdık

RİZE’de 6 yıldan bu yana tarihi mezar taşı ve kitabeleri araştıran bir dernek, tespit ettiği 150’ye yakın kitabede yer alan ve Hz. Süleyman’ın mührü olarak bilinen sembolün İsrail devletini andırdığı gerekçesiyle bazı kişiler tarafından kırıldığını belirl

Tarihimizi kendi ellerimizle kırdık

RİZE’de 6 yıldan bu yana tarihi mezar taşı ve kitabeleri araştıran bir dernek, tespit ettiği 150’ye yakın kitabede yer alan ve Hz. Süleyman’ın mührü olarak bilinen sembolün İsrail devletini andırdığı gerekçesiyle bazı kişiler tarafından kırıldığını belirledi. Çınar Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Recep Koyuncu, "İsrail devletini andırıyor diye sembollerin kırılması bilinçsizlikten kaynaklanıyor" dedi.

 

Çınar Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nce yürütülen Rize’deki tarihi mezar taşı ve kitabelerle ilgili envanter araştırmasında çok sayıda mezar taşı ile kitabe fotoğraflanarak arşivlendi. Yapılan çalışmada, kitabelerde yer alan ve "Hz. Süleyman’ın mührü" olarak bilinen sembolün tamamına yakınının kırıldığı tespit edildi.

 

SEMBOLLER KIRILDI

 

Halatçılar Cami imamlığı da yapan Dernek Başkanı Recep Koyuncu, Rize’de tarihi mezarlara yönelik 6 yıldır araştırma çalışması yaptıklarını belirterek, bugüne kadar 4 bin 200 mezar taşı ve 150 dolayında kitabe tespit ederek fotoğraf ve envanter çalışması yaptıklarını söyledi. Koyuncu bu çalışmada, kitabelerde yer alan ve Hz. Süleyman’ın mührü olarak bilinen sembolün kırıldığını ya da tahrip edildiği fark ettiklerini belirterek, "Bu kitabelerde bugün İsrail’in sembolu olarak bilinen, bizim kültür tarihimizde ise Süleyman mührü diye adlandırdığımız işaret kullanılmıştır. Özelikle Osmanlı döneminde yapılmış kitabelerde kullanılan bu işaret maalesef günümüz insanları tarafından İsrail devletini andırdığı için kırılmaktadır. Bu sembol sadece mezar taşları ile sınırlı değil. Bazı camilerin mihrap kısmında da Süleyman mührünü görmek mümkündür. Onlarda değiştirilmiş" dedi.

 

BU TAMAMEN BİLİNÇSİZLİKTEN KAYNAKLANIYOR

 

Yerleşim yerlerine yakın ve etrafı açık kitabeler ile camilerdeki sembollerin tamamına yakınının kırıldığını tespit ettiklerini ifade eden Koyuncu, şunları söyledi:

 

"Bir ilçemizdeki caminin mihrabında bu işaret vardı. Oradaki vatandaşlar tarafından bu işaret kırılmış. Boya ile tamir edilerek üzeri kapatılmış. Bu tamamen bilinçsizlikten kaynaklanıyor. Bu işaret bizim kültürümüzde vardır. Hz. Peygamberimizi ifade eden bir işaret olarak kullanılmıştır. Atalarımızın bunu peygamberi ifade için yapmalarına rağmen torunları olarak bizler bu sembolleri bilinçsizce mahvetmekteyiz. Çok önemli bir tarih de bu arada yok ediliyor."

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel