Tarihi mezarlar ilgi bekliyor

Giresun'un Görele ilçesine bağlı Çavuşlu beldesinde bulunan 18. Yüzyıl’a ait tarihi mezar taşları ilgisizlikten bir bir yok oluyor.Yıllardır bakımı yapılmayan tarihi mezarlar ilgisizlikten ve maddi imkansızlıklardan dolayı yok olma tehlikesiyle karşı karş

Tarihi mezarlar ilgi bekliyor

Giresun'un Görele ilçesine bağlı Çavuşlu beldesinde bulunan 18. Yüzyıl’a ait tarihi mezar taşları ilgisizlikten bir bir yok oluyor.

Yıllardır bakımı yapılmayan tarihi mezarlar ilgisizlikten ve maddi imkansızlıklardan dolayı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Başta Kuğuzade (1791 Osmanlı İmparatorluğu döneminde Trabzon Valisi Kuğuzade Süleyman Paşa), 1897-1912 Yunan Balkan savaşları gazilerinden 8.Tümen Komutan V.Miralay Ali Rıza Kuğuoğlu, Görele Mutasarrıfı Kuğu İbrahim Ağa, Görele Belediye Başkanı Kutzade Numan Kurt gibi birçok tarihi mezarların ve taşların bulunduğu tarihi Çavuşlu Mezarlığı, mezar taşlarının birçoğunun korunamadığını belirten Çavuşlu Belde Belediye Başkanı Hüseyin Arslan ”Bu tarihi değerlerin yok olması hepimizi çok üzmektedir. Fakat ne yazık ki Belediyemizin maddi durumu el vermediğinden dolayı bunları restore edip bakımlarını yaptıramıyoruz. Bu konuda yardım bekliyoruz” dedi.

Kitabeleri okuyarak hangi zamandan kalma olduklarını söyleyen Giresun Müzesi Arkeolog Abdurrahman Demir iise “Mezar taşlarından anlaşıldığına göre yaklaşık bundan 355 sene önce bu bölgede yaşayan insanların mezarları ve mezar taşlarının tahrip edildiği yönünde Giresun Müzesi’ne bir yazı geldi. Bizde o yazı doğrultusunda buraya geldik ve bu tarihi mezarlığın incelemesini yapıyoruz. Yaptığımız inceleme sonucunda yılların verdiği tahribatın dışında genel bir tahribat görmedik ama bazı tarihi mezarlarda da define çukurları var. Ne yazık ki Türkiye genelinde olduğu gibi burada da define çukurları olduğunu gördük. Biz bu konuda bir rapor hazırlayacağız.

Hazırladığımız bu raporla yerel yönetimlerle ya da Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığıyla onarılması, restorasyon veya bakımının yapılması ve çevre düzenlemesinin yapılması diye bir rapor hazırlayacağız. Gördüğünüz gibi tarihi mezarlar defineciler tarafından tahrip edilmiş bazı mezar taşları yerinden sökülmüş. Bu mezarlık ilçe merkezinde olduğu için fazla zarar verilmemiş. Şehrin merkezinde olması bir avantaj ama yine de geceleyin gelip birkaç mezar taşının sökülmüş olma ihtimali var” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel