Sümela'yı bu yıl kriz vurdu!

Trabzon'un Maçka İlçesi'ndeki dünyaca ünlü Sümela Manastırı, Pazartesi günü Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yönetiminde yapılacak ayine hazırlanırken, başta Yunanistan olmak üzere dünyayı saran ekonomik krizin katılımcı sayısının beklenenin çok altında

Sümela'yı bu yıl kriz vurdu!

Trabzon'un Maçka İlçesi'ndeki dünyaca ünlü Sümela Manastırı, Pazartesi günü Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yönetiminde yapılacak ayine hazırlanırken, başta Yunanistan olmak üzere dünyayı saran ekonomik krizin katılımcı sayısının beklenenin çok altında kalmasına neden olduğu ifade edildi.

Trabzon'a 46 kilometre uzaklıkta Altındere Milli Parkı sınırları içinde bulunan tarihi Sümela Manastırı'nda 88 yıl aradan sonra ilk ayin geçen yıl yapılmış ve dünyada büyük ilgi görmüştü. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu yıl da Meryem Ana'nın göğe yükseldiği gün olarak kabul edilen 15 Ağustos'ta 2 saat ayin izni vermesinin ardından Sümela Manastırı'nda hazırlıklar başlatıldı. Maçka Belediye Başkanı CHP'li Ertuğrul Genç ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerinden oluşan bir heyet bugün manastırda inceleme yaparak alınacak önlemleri görüştü, eksiklikleri tespit etti.

"KRİZ YÜZÜNDEN REZERVASYONLAR İPTAL EDİLDİ"

Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç, ayini bu yıl da geçen yıl olduğu gibi Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yöneteceğini ifade ederek, "Patrik Bartholomeos Hazretleri, Pazar günü akşamı Trabzon Havalimanı'na inecek ve konaklamak üzere Maçka'ya gelecek. 20 kişilik bir grupla geliyor. ABD Ortodokslarının lideri olan Baş Episkopos da Maçka'ya geliyor. Pazartesi günü saat 10. 00 - 12. 00 arası ayin yapılacak. 13. 00'e kadar manastırı boşaltacaklar. Saat 13. 00'e kadar ayin dışında gelen ziyaretçiler kabul edilmeyecek" dedi. Ayine katılım için çok talep aldıklarını ancak rezervasyonların daha sonra iptal edilmeye başlandığını da dile getiren Genç, şunları söyledi:

"Küresel krizin etkisiyle başta Yunanistan ve diğer ülkelerden ancak geçen yılki seviyede, yani yaklaşık 3 bin kişi bekliyoruz. Kriz olmasaydı 10 bin civarında rezervasyon vardı, ama maalesef kriz nedeniyle gelenlerin sayısı düştü. Mekan sınırlı olduğu için geçen yılki gibi basın mensupları ve görevlilerle birlikte 600 kişi içeri girecek. Diğerleri de manastırın alt bölümünde kurulacak dev ekrandan ayini izleyecek. "

PASKALYA VE NOEL'DE DE AYİN YAPILMASINI İSTİYORUZ

Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Türk misafirperverliğinin en iyi örneğini sergilemeye çalışacaklarını belirterek, "Geçen yıl eksikliklerimizi gördük. Bunları gidereceğiz. Manastırın temizliği ve yolun temizliğini yapacağız. Gelen insanların ayini sağlıklı şekilde yapmasını diliyoruz. Buradan dünyaya barış ve huzur dolu mesajlar verilmesini, huzurlu bir gün geçirilmesini temenni ediyoruz. Mübarek Ramazan ayındayız. Hoşgörü yardımlaşma ve paylaşmanın en üst düzeyde olduğu bir ay. Bu ayda gelen konukların burada ibadetlerini yapmaları bize ayrıca bir haz verecektir. Bundan sonraki ayinlerin de sürekli olmasını, yılın diğer zamanlarında, Ortodoks ve Hıristiyanlarca kutsal sayılan Paskalya ve Noel gibi özel günlerde de buranın ibadete açılmasını istiyoruz. Böylece inanç turizminin canlanacağını ve bölgeye ekonomik fayda getireceğini umuyoruz" dedi.

BİR YILDA GELEN TURİST SAYISI ARTTI

Sümela'da yapılan ayinin turist sayısında da gözle görülür bir iyileşmeye neden olduğunu vurgulayan Genç, "Ayin söylentisinin ortaya çıkması bile 2009 yılında 180 bin olan ziyaretçi sayısını 2010'da 385 bine çıkarttı. Yüzde 110 gibi bir artış oldu ki bunda ayinin etkisi büyük. Hedefimiz bu sayıyı 5 yılda 1 milyon turiste çıkarmak. İnanç turizmi çerçevesinde bu sayıyı artırmak istiyoruz. Bizim amacımız nitelikli turistleri de buraya çekmek. Restorasyonda bazı eksiklikler vardı. Bilim kurulu yeni proje çıkardı. Eylül ayında umarım restorasyon işlemi başlar. O başladıktan sonra gezip görülecek bölümler hemen hemen iki katına çıkıyor. Maçka Vadisi'ndeki Vazelon ve Kuştul Manastırlarının restorasyonun da yapılıp turizme kazandırılması halinde turist sayısında patlama olur" ifadesini kullandı.

YARASA PİSLİKLERİ TEMİZLENECEK, YOSUNLAR KAZINACAK

Ayin için Maçka Belediyesi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü de adeta seferberlik ilan etti. Çalışmalar kapsamında Maçka ilçe merkezi ile manastır arasındaki 16 kilometrelik yol elden geçirilecek, manastır içindeki otlar ve yosunlar kazınacak. Ayrıca çok fazla kullanılmayan bölümlerde yuvalanan yarasaların bıraktığı pislikler temizlenecek, ana avlu süpürüldükten sonra yıkanacak.

600 KİŞİ İÇERİ ALINACAK

Pazartesi günü saat 10. 00- 12. 00 arasında Sümela Manastırı'nda Fener Rum Patriği Bartholomeos yönetiminde yapılacak ayini Trabzon Valiliği tarafından kart verilecek 500 turist izleyecek. Ayin sırasında manastır içinde basın mensupları ve görevlilerle birlikte 600 kişi bulanacak. Bartholomeos, ayinin ardından otelde dinlenecek ve akşam saatlerinde de kentteki bir restoranda verilecek iftar yemeğine katılacak

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler