Sümela'ya yeni proje!

Doğu Karadeniz'e gelen turistlerin en fazla ziyaret ettiği turistik mekanlardan  Trabzon'un Maçka ilçesindeki milli parkta yer alan tarihi Sümela Manastırı'na kolay ulaşım için 3 istasyondan oluşan 2 bin 500 metrelik teleferik kurulacak.Maçka Belediye Baş

Sümela'ya yeni proje!

Doğu Karadeniz'e gelen turistlerin en fazla ziyaret ettiği turistik mekanlardan  Trabzon'un Maçka ilçesindeki milli parkta yer alan tarihi Sümela Manastırı'na kolay ulaşım için 3 istasyondan oluşan 2 bin 500 metrelik teleferik kurulacak.

Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, yapılacak teleferikle Sümela Manastırı'nda güzel bir seyir alanı oluşacağını ve ulaşımda yaşanan birtakım sıkıntıların önüne geçileceğini söyledi.

Teleferik projesini önemsediklerini belirten Koçhan, "Projenin Doğu Karadeniz'de Sümela Manastırı'nın marka değerine değer katacağını düşünüyoruz. Teleferik projesinin yanında Sümela Manastırı'nın yolunu ilgilendirdiği için Çakırgöl Kayak Merkezi projesini de önemsiyoruz. Bölge için çok önemli olan bu proje de devam ediyor" dedi.

Koçhan, Çakırgöl yolunun da 3 ila 4 kilometrelik kısmının Sümela teleferiğinin son istasyonundan biraz aşağıda kaldığını ifade ederek, "Bu yol şu anda 6 metre genişliğindedir. Yazın Sümela'ya gelip giden bir araç, 4 kilometrelik yolu 3 buçuk 4 saatte katedemiyor. Yol çok dar ve elverişli değil. Bu durum da Sümela'ya gelen turistlerin trafik açısından zorluk çekmesine neden oluyor" diye konuştu.

Teleferik projesinin 3 ila 4 saatlik zaman kaybını 20 dakikaya indirebilecek bir proje olduğunu vurgulayan Koçhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bazı kesimlerin projeyle çok fazla ağaç kesileceği ve tabiatın bozulacağı kanaati var. Bu kanaate kesinlikle katılmıyorum. Projemiz başlangıç, orta ve son duraktan oluşması planlanan avan projesidir. Projemiz yüksek bir alandan geçeceği için hiçbir ağaç kesimine sebebiyet vermeyecek, çok güzel seyir parkuru olacak ve manastırın yürüyüş parkurunu da bozmayacak. Teleferiğin ilk istasyonu herkesin araçla girdiği milli parklar araç otoparkının solundan başlayacak, sosyal tesislerin bulunduğu alanda ikinci istasyon olacak ve bu istasyondan dönerek Çakırgöl yolunun üst kısmındaki seyir alanında da üçüncü istasyonu olacak."

"Yıl sonuna kadar proje hayata geçirilecek"

Koçhan, Sümela Manastırı'na yapılacak teleferikle otopark sorununun da çözüleceğine dikkati çekerek, "Teleferikle turizm potansiyelimizin de artacağını düşünüyorum. Çünkü teleferik zaman kaybını önleyerek turistlerin manastıra daha kolay ulaşımını sağlayacak. Özellikle sosyal tesislerin bulunduğu alandaki trafik problemini çözecek. Bunun dışında zaman kaybı açısından turistler, manastıra çıkarken yürüyüş parkuru yerine araçları tercih ediyordu. Proje sayesinde eminim ki turistler manastıra teleferikle çıkacak, yürüyüş parkurundan yürüyerek inecek" dedi.

Teleferik projesiyle ilgili uluslararası 4 firmanın kendisini aradığını anlatan Koçhan, şunları kaydetti:

"Maçka Belediyesi olarak teleferik projesini, hem yerli ve yabancı turistlerin doğada gezmesi hem de Sümela'nın marka değerine değer katacak kadar önemli olduğu için önemsiyoruz. Yaptığımız teleferik projesi doğa katliamına sebep olacak bir proje değil, aksine yüksek ayakların kurulacağı bir projedir. 2 bin 500 metrelik  teleferikle Sümela Manastırı, havadan çok rahatlıkla izlenebilecek. Teleferikle Sümela Manastırı'nın ulaşım ve zaman kaybı oluşmaması açısından da marka değerine değer katılacak."

Koçhan, teleferik projesinin avan projesinin tamamlandığını işaret ederek, yıl sonuna kadar projenin hayata geçirileceğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler