Sümela Manastırı için ne dedi?

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Bir Soru Önergesine Verdiği Yanıtta, "Komisyon Türkiye'de, Tüm Müslüman Olmayan Dini Cemaatler ve Alevilerin Dini Törenlerini Gereksiz Kısıtlamalar Olmadan Yapabilmelerine İlişkin Yasal Çerçevenin Hen

Sümela Manastırı için ne dedi?
AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Bir Soru Önergesine Verdiği Yanıtta, "Komisyon Türkiye'de, Tüm Müslüman Olmayan Dini Cemaatler ve Alevilerin Dini Törenlerini Gereksiz Kısıtlamalar Olmadan Yapabilmelerine İlişkin Yasal Çerçevenin Henüz Oluşturulmadığını Değerlendirmektedir.

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Türkiye'nin dini özgürlüklere saygı gösterilmesi için daha olumlu bir iklim oluşturulması ve dini cemaatler arasında diyaloğun iyileştirilmesi konusunda daha fazla çaba sarfetmesi gerektiğini bildirdi.

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Avrupa Parlamentosu Üyesi Philip Claeys'in Trabzon'da Sümela manastırında ayin yapmak isteyen Hristiyanların "Burası turistik yer" diye engellenmesi olayıyla ilgili yazılı soru önergesini yanıtladı.

Claeys önergesinde Ağustos ortalarında birkaç yüz Rum Ortodoks Hristiyanın Trabzon'daki Sümela manastırındaki ayine katılmak istediğini, ancak bunun Kilise'nin halen müze olduğu ve ibadete izin verilmediği gerekçesiyle engellendiğini belirtti. Claeys olayın "Türkiye'de Hristiyanların taciz edilmeleri konusundaki bir başka örnek" olduğunu iddia ederken "Komisyon bu olaydan haberdar mı? Eğer haberdarsanız bunu Türk Hükümeti nezdinde protesto ettiniz mi?" diye sordu.

-MÜSLÜMAN OLMAYAN DİNİ CEMAATLER VE ALEVİLER İÇİN YASAL ÇERÇEVE HENÜZ YOK-

Olli Rehn ise önergeye yanıtında, Komisyon'un Claeys'in anlattığı olaylarla ilgili bilgisi bulunmadığını belirterek, "Komisyon Türkiye'de, tüm Müslüman olmayan dini cemaatler ve Alevilerin dini törenlerini gereksiz kısıtlamalar olmadan yapabilmelerine ilişkin yasal çerçevenin henüz oluşturulmadığını değerlendirmektedir. Türkiye'nin aynı zamanda uygulamada dini özgürlüklere tam saygı gösterilmesine yardımcı olacak bir iklim yaratmak ve değişik dini cemaatlerle diyalogun iyileştirilmesini hedefleyen tutarlı inisiyatifleri tatbik etmek için daha fazla çaba göstermesi gerekmektedir. Türkiye genel olarak ibadet özgürlüğüne saygılıdır" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel