Soğuk hava Karadenizli balıkçıları vurdu

Karadeniz'de son günlerde yoğun kar yağışı ve soğuk havanın etkisiyle denize açılamayan balıkçılar, hamsi avına devam edebilmek için uygun hava koşullarını bekliyor.Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, yaptığı açıklamada, her

Soğuk hava Karadenizli balıkçıları vurdu

Karadeniz'de son günlerde yoğun kar yağışı ve soğuk havanın etkisiyle denize açılamayan balıkçılar, hamsi avına devam edebilmek için uygun hava koşullarını bekliyor.

Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, yaptığı açıklamada, her yıl genellikle ekim ayı sonuna doğru av vermeye başlayan hamsinin bu yıl, 21 Eylül'de tezgahlardaki yerini aldığını söyledi.

Yaklaşık 2,5 aylık süreçte hamsinin bolca avlandığını ifade eden Mutlu, son günlerde Karadeniz'de yoğun kar yağışı ve soğuk havanın beraberinde fırtına getirdiğine değinerek, "Balıkçılar fırtına nedeniyle son günlerde neredeyse hiç denize açılamadı. Dolayısıyla şu sıralar en fazla avlanması gereken hamsi tezgahlarda neredeyse hiç bulunmuyor. Hamsi sezonu erken bitti demek şu an için çok erken. Önümüzdeki günlerde avlanma şartları oluştuğunda hamsiyle ilgili kesin bir şey söylemek mümkün olabilir" diye konuştu.

Hamsinin bu yıl gerek balıkçılar gerekse vatandaşların yüzünü güldürdüğünü dile getiren Mutlu, şöyle devam etti:

"Bu av sezonunda hamsi genellikle Sinop ve çevresinde avlandı. Özellikle bu bölgeye giden balıkçıların, tekne başına kimi zaman 300 kasaya kadar balık avladığı oldu. Palamuttan umduğunu bulamayan balıkçılarımız hamsiyle adeta umut buldu. Geçen yıllarda ince olan hamsi, balıkçılarımız tarafından avlanmadı. Bu sene bolluğun bundan olduğunu düşünüyoruz. İnşallah bu günlerde olumsuzk hava koşulları sona erdiğinde erken başlayan hamsi avı devam eder. Kıyılara bakıldığı zaman hamsilerin çok üst düzeyde olmadığını görüyoruz ancak 15-20 mil açıkta ne olduğunu görmek için de açılmak gerekiyor. Artık bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz."

Türk balıkçıların bu sezon hamsi avı için henüz Gürcistan'a gitmediğini belirten Mutlu, "Balık avı için her yıl olduğu gibi bu yıl da Gürcistan'a seferler devam edecek. Bununla ilgili çeşitli prosedürler bulunuyor. Bu prosedürlerin yerine getirilmesi için her yıl yaptığımız rutin işlemleri karşı tarafla halletmeye çalışıyoruz. Gürcistan'da yapılacak avlanma konusunda balıkçılarımızın bir sorun yaşayacağına inanmıyoruz" ifadelerini kullandı.

Ahmet Mutlu, olumsuz hava koşulları nedeniyle balık fiyatlarının biraz yükseldiğini, hamsinin kilogramının 5 ile 10 lira arasında değişen fiyatlardan satıldığını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler