Samsunlu kadınlara "ipek" gibi gelir

Samsun'da kadınların istihdama katılması için Kozabirlik Genel Müdürlüğü’nden temin edilen 8 bin dut ağacı fidesi toprakla buluştu.AK Parti Samsun Milletvekili Tülay Bakır'ın öncülüğünde, köy kadınlarının ipek böceği yetiştirerek koza üretimi yapması için

Samsunlu kadınlara "ipek" gibi gelir

Samsun'da kadınların istihdama katılması için Kozabirlik Genel Müdürlüğü’nden temin edilen 8 bin dut ağacı fidesi toprakla buluştu.

AK Parti Samsun Milletvekili Tülay Bakır'ın öncülüğünde, köy kadınlarının ipek böceği yetiştirerek koza üretimi yapması için Kozabirlik Genel Müdürlüğü'nden alınan 8 bin adet dut fidanı 19 Mayıs, Bafra ve Yakakent ilçelerinde 31 kadına ücretsiz dağıtıldı.

Bakır, yaptığı açıklamada, tarla ve bahçelerin kenarlarına dikilen dut fidelerinin 2 yıl sonra yaprak vermeye başladığında kadınlara ipek böceği dağıtımı da yapacaklarını söyledi.

İpek böceklerini dut yapraklarıyla besleyecek kadınların elde ettikleri yaş kozayı satarak ev ekonomilerine destekte bulunacaklarını belirten Bakır, tarımsal üretimde kadın gücünün devreye sokulması için ipek böceği yetiştiriciliğinin Bafra, 19 Mayıs ve Yakakent ilçelerinde başlatıldığını söyledi.

Hem kadın istihdamının tarımsal üretimde arttırılması hem de ipek böceği yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasını hedeflediklerini anlatan Bakır, "İpek böceği yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması ile önümüzdeki yıllarda yaş kozadan ipek üretiminin yapılacağı atölye ve fabrika yatırımları ile tarımsal katma değer oranı arttırılarak Samsun'un ipek böceği ve ipek sanayisinde Türkiye’de söz sahibi konuma gelmesi mümkün olacaktır. İpek böceklerinde 35 veya 40 gün gibi kısa süren besleme döneminden sonra koza elde edilmektedir" diye konuştu.

- Bir dönümden 2 bin 160 lira gelir sağlanacak

Kadınlara 8 bin dut fidesinin ücretsiz dağıtıldığına işaret eden Bakır, "İpek böceği yetiştiriciliği yapacak çiftçi kadınlarımız bir dönümlük alandan elde edecekleri 90 kilogram yaş koza karşılığında yaklaşık 2 bin 160 lira gelir elde edecekler. Bu geliri de 35 veya 40 gün gibi kısa süren besleme döneminden sonra kazanmaları mümkün olacak. Yani kadın çiftçilerimiz yıl içinde diğer çalışmalarına devam ederken yaklaşık 1.5 aylık ipek böceği çalışmaları ile aile gelirine katkıları mümkün olacak"  dedi.

Samsun'da kurulan 48 dönüm bahçeden toplamda 4 bin 320 kilogram yaş koza elde edilerek 103 bin 680 lira gelir elde edileceğini vurgulayan Bakır, şöyle devam etti:

"Bu yıl ilk olarak başlattığımız ipek böceği yetiştiriciliğinde yoğun talep oldu. 2014 yılından itibaren her yıl bahçe alanımızı ve çiftçi kadın sayımızı arttırarak devam ettirmeyi planlıyoruz. Bu amaçla 2014 yılında çiftçi kadın sayımızı 150’ye, bahçe alanını 300 dönüme ve yaş koza üretimini 27 bin kilograma çıkararak çiftçilerimize 648 bin liralık gelir sağlamayı amaçlıyoruz."

Dut fidesi dağıtılan kadınlar ise ipek böceği yetiştiriciliği ile ilgili eğitim aldıklarını, 2 yıl sonra dut ağaçları yaprak vermeye başlayınca ipek böceği yetiştirmeye başlayacaklarını, ev ekonomisine katkıda bulundukları için mutlu olduklarını dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel