Samsun’da çam ormanlarında çam kese böceği tehlikesi!

Samsun'da son zamanlarda çam ağaçlarında kendisini gösteren "çam kese böceği", hem ormanlarda hem de şehirdeki çam ağaçlarında tehdit oluşturuyor.
Samsun’da çam ormanlarında çam kese böceği tehlikesi!

Samsun’da son dönemde çam ağaçlarında hızla yayılan çam kese böceği, ormanlar ve şehir içindeki çam ağaçları için tehdit oluşturuyor. Beyaz pamuksu tırtıl keseleriyle ağaçları saran bu zararlı böcekler, ağaçların büyümesini ve gelişmesini engelleyerek zayıflamalarına neden oluyor.

Samsun-Ankara yolu üzerindeki çam ormanlarında yoğun şekilde görülen çam kese böceği, şehir merkezindeki çam ağaçlarını da etkisi altına almış durumda.

Çam Kese Böceği (Thaumetopoea pityocampa) Nedir?

Çam kese böceği, çam ağaçlarının yoğun olduğu bölgelerde beyaz keseler halinde görülen bir tür tırtıldır.

kese1.webp

Nisan ayında toprağa inerek hareket ederler.

Katar şeklinde hareket ettikleri için dikkat çekerler.

Ağaçları kurutmaz veya öldürmez ancak büyümelerini yavaşlatarak zayıflamalarına sebep olur.

Orman ekosisteminde doğal dengeyi bozabilecek bu zararlı tür, çam ağaçlarını hastalıklara karşı daha savunmasız hale getirerek ormanların sağlığını tehdit ediyor.

Samsun’da Çam Kese Böceği ile Mücadele Yöntemleri

Samsun’da Orman İşletme Müdürlüğü, çam kese böceğiyle mücadelede mekanik ve biyolojik yöntemleri kullanarak çevre dostu bir mücadele yürütüyor.

Mekanik Mücadele Yöntemi (Zararlı Toplama)

Ağaçlardaki beyaz keseler, özel makaslarla kesiliyor.

kese2.webp

Kesilen keseler etrafı suyla çevrili adacıklara veya tel kafeslere konuluyor.

Burada, tırtılları yiyen parazit böcekler ve doğal yırtıcılar tarafından yok edilmeleri sağlanıyor.

Biyolojik Mücadele Yöntemi

Tırtılların doğadaki doğal düşmanları olan yumurta parazitoitleri ve yararlı böcekler kullanılıyor.

Kimyasal ilaçlar doğaya zarar verebileceği için kesinlikle kullanılmıyor.

124 Hektarlık Alanda Mücadele Devam Ediyor

Samsun Orman İşletme Müdürlüğü, Ada Orman İşletme Şefliği’ne bağlı 59, 60, 72, 73 ve 75 numaralı bölmelerde toplam 124 hektarlık alanda çam kese böceği ile mücadele çalışmalarını sürdürüyor.

kese3.webp

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir