Samsun'da Böğürtlene Talep Var

Samsun'un Salıpazarı ilçesinde böğürtlenin fındığa alternatif olarak üretildiği ve elde edilen ürüne yoğun talep olduğu bildirildi.2006'da ürettiği 10 ton böğürtlenin 7 tonunu Erzincan, 3 tonunu ise Samsun'daki dondurma firmalarına pazarlayan üreticiler,

Samsun'da Böğürtlene Talep Var

Samsun'un Salıpazarı ilçesinde böğürtlenin fındığa alternatif olarak üretildiği ve elde edilen ürüne yoğun talep olduğu bildirildi.

2006'da ürettiği 10 ton böğürtlenin 7 tonunu Erzincan, 3 tonunu ise Samsun'daki dondurma firmalarına pazarlayan üreticiler, 2007 ürünü için hasada başlamadan sözleşme imzaladı.

Bu sezon elde edeceği 20 ton böğürtlenin 17 tonunu Erzincan'a kilosu 1,6 YTL'den veren üretici, Ankara, Bursa, Kayseri ve Samsun'un talepleri karşısında şaşırdı. Elinde bütün bu illerin taleplerini karşılayacak miktarda böğürtlen olmayan üreticiler, Tarım İl Müdürlüğü'nün hazırladığı projelere göre üretim alanını genişletme kararı aldı.

Samsun Tarım İl Müdürü Sadullah Kirenci, fındığın dekarından 2007'de 400 YTL elde edileceğini, böğürtlenin ise bin 600 YTL kazandırdığını ifade ederek, "Böğürtlen fındıktan karlı. Üretici fındığını söküp böğürtlen yetiştirmeye başladı" dedi.

Salıpazarı'nda 2003 yılında 2 dekar alanda böğürtlen üretimine başlandı. Talep karşısında şaşıran üretici 2006 yılına gelinceye kadar 52 dekar arazisini böğürtlen üretim alanına dönüştürdü.

2007'de 30 dekar alan daha böğürtlen için ayrılacak ve toplam alan 82 dekara çıkacak. Üreticiler bahçeler yeni olduğundan şu anda 52 dekardan 20 ton böğürtlen elde edebiliyor. Ancak hedef 2007 yılından sonraki gelecek yıllarda toplam 82 dekardan 82 ton böğürtlen elde etmek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel