Samsun'da 'Amisos Mozaiği' yoğun ilgi çekiyor

Samsun Müzesi’nde kendisine ayrılan özel alanda sergilenen Amisos Mozaiği dikkatleri çekiyor.

Samsun'da 'Amisos Mozaiği' yoğun ilgi çekiyor

Samsun Müzesi, antik Amisos kentinde bulunan ve Milattan Sonra 3. yüzyıla tarihlenen eşsiz bir mozaik olan Amisos Mozaiği'ni sergiliyor. 1958 yılında, bugünkü 19 Mayıs İşitme Engelliler Ortaokulu'nun hafriyat çalışmaları sırasında keşfedilen mozaiğin, 1959 yılında orijinal yerinden kaldırılarak eski Samsun Arkeoloji Müzesi'ne taşındığı biliniyor. 56 m2 büyüklüğünde olan ve 31 parçaya bölünerek taşınan mozaiğin her bir paneli, dönemin sanatsal zenginliğini ve inceliğini yansıtıyor.

Şu anda müzenin özel bir alanında sergilenen mozaiğin merkez paneli, Yunan mitolojisinin ünlü kahramanı Akhilleus (Aşil) ve annesi Thetis'i gösteriyor. Çevresinde mevsimleri temsil eden kişiselleştirilmiş büstler ve deniz temalı panolar bulunan mozaiğin detayları, ziyaretçileri adeta bir zaman yolculuğuna çıkarıyor. Mozaiğin etrafındaki panolarda Hypocampos (denizatı), deniz canavarları, Triton ve Nereid'ler gibi mitolojik figürler işlenmiş. Ayrıca, bir panoda mozaiğin ev sahibinin kurban töreni esnasındaki sahnesi betimleniyor.

Samsun'da 'Amisos Mozaiği' yoğun ilgi çekiyor

Samsun Müzesi'nde sergilenmeye başlandığı günden bu yana büyük ilgi gören Amisos Mozaiği, ziyaretçilere antik dönem sanatını ve kültürünü yakından tanıma fırsatı sunuyor. Parçalar halinde taşınmış olmasına rağmen ustalıkla yeniden bir araya getirilen mozaik, bölgenin tarihi ve kültürel mirasının korunması açısından büyük önem taşıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler