Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı!

Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı yapılacak.

Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı!

Amasya Orman Bölge Müdürlüğü, 2024 yatırım dönemi için Samsun'da büyük bir yatırım paketi açıkladı. Toplam 102,5 milyon TL değerindeki bu yatırımla, bölge ormanlarının korunması ve geliştirilmesine yönelik 63 farklı proje hayata geçirilecek. Projeler; inşaat, orman geliştirme ve hayvancılık alanlarını kapsayacak.

Bu yıl gerçekleştirilecek olan yatırımların 20,5 milyon TL'si ağaçlandırma, 46,9 milyon TL'si yol yapım ve onarım çalışmaları, 12 milyon TL'si ORKÖY projeleri, 19,5 milyon TL'si fidan üretimi ve 3,5 milyon TL'si ise odun dışı orman ürünleri ile ilgili çalışmalar için ayrıldı.

Samsun'da bulunan Bafra, Vezirköprü ve Samsun fidanlıklarında üretilen yaklaşık 2 milyona yakın fidan Türkiye'nin dört bir yanına dağıtılıyor. 2024 yılı içerisinde 1 milyon 850 bin fidanın üretilmesi hedeflenirken, bunların 1 milyon 250 bini zaten tamamlanmış durumda. Kalan 600 bin fidanın üretimi ise yıl sonuna kadar tamamlanacak.

Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı!

ORKÖY kapsamında, orman köylülerine ekonomik destek sağlamak amacıyla 12 milyon TL tutarında kredi desteği verilecek. Bu destekle, kırsaldan kente göçün önüne geçilmesi amaçlanıyor. Destek paketi süt sığırcılığı, traktör alımı, tambur, arıcılık gibi çeşitli alanlarda 43 aileye ulaşacak.

Doğal orman ürünleri de köylüler için önemli bir gelir kapısı oluşturuyor. Samsun'da defne, kestane, trüf mantarı gibi ürünlerden elde edilen gelir, orman köylülerine yıllık milyonlarca TL kazandırıyor. Özellikle, 25 bin dekar defne ormanından elde edilen 1,5 ton ürün köylülere 16,5 milyon TL gelir sağlarken, 40 bin dekarlık kestane ormanından yıllık 400 ton ürün elde ediliyor ve bu da 2,4 milyon TL gelir demek.

Ekoturizm ve bal ormanı gibi yeni projelerle de bölge turizmine katkı sağlanacak. Bu yıl içerisinde 1,5 milyon TL yatırımla 1 adet bal ormanı ve 2 milyon TL destek ile bir ekoturizm rotası oluşturulacak. Ayrıca, 600 bin TL ödenekle 2 ton tohum üretimi planlanıyor, bu sayede bölgenin biyoçeşitliliğinin korunması ve artırılması hedefleniyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler