Salacık halkı yok olmak istemiyor

Haber61 – Haber Servisi – Trabzon’un çehresini değiştireceğine inanılan cevre yoluna ilk tepki Akçaabat İlçesi Salacık köyü sakinlerinden geldi. 2008 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan proje Trabzon’a çok şey katacağına inanılsa da b

Salacık halkı yok olmak istemiyor

Haber61 – Haber Servisi – Trabzon’un çehresini değiştireceğine inanılan cevre yoluna ilk tepki Akçaabat İlçesi Salacık köyü sakinlerinden geldi. 2008 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan proje Trabzon’a çok şey katacağına inanılsa da beraberinde kentin doğal güzellikleri de kayboluyor. Salacık Köyü sakinleri bu yolun yapılması kendi yaşamlarını da kısıtlayacağına inanıyor. Köy sakinlerinden Yaşar Malkoç  “ Trabzon Güney çevre yoluna karşı değiliz, Güney çevre yoluna Trabzon’un on yıllardan beri ihtiyacı var. Fakat bu kadar büyük bir projenin en doğru şekilde planlanması ve projelendirilmesi gerekirdi. Proje hazırlanırken Çevre etki değerlendirmesi yapılması tarımsal, biyolojik, dokusal, kamusal ve ekonomik yarar gözetilmesi gerekirdi. Trabzon’a hazırlanan projede bu değerler pek gözetilmemiş.”dedi.

Salacık Köyü Türkiye örnek seçilmiş köy olduğunu altını çizen Malkoç, “ Koruma odaklı kırsal alan planlaması yapılmış Türkiye’de tek köy. Köy tarihi bir köy olmasının yanında taşıdığı botanik özelliklerle flora ve fauna çeşitliği arz etmektedir. Salacık köyü 1903’ te Osmanlı salnamelerinde Trabzon’da zeytin ağacı sıralamasında 3600 kök zeytin ağacıyla 3. Sırada yer alıyor. Halen  daha bu zeytin ağaçları köyümüzde mevcut  . Atalarımız bize bıraktığı bu üç dört asırlık zeytin ağaçları bizim doğal tarihimizi temsil ediyor ve bu tarih bizden sahip çıkılmasını bekliyor. Unutmadan Karadeniz’de nadir kalan sahillerden bir tanesine Salacık köyü sahiptir. Salacık Sahilinin temizliği de her zaman belediye tarafından da onaylanır. En ünlü balıkçı köyüdür. Salacık ünlü reisleriyle tanınır.”Şeklinde konuştu.

Malkoç, “ Tarihte Karadeniz  balıkçılığına yön vermiş insanlar çıkarmış, 1980 kadar balıkçılığın Karadeniz’de merkezi olmuştur. Arap turistler başta olmak üzere bir çok ülkeden turist çeken bir yerdir. Botanik bir köy olması için tüm şartları sağlayan bir köy. Aynı zaman da bu büyük proje bir köyü yok ediyor Salacık’ta sadece sahil başlangıç ayağında 65 hane yıkıp dolaylı 300  dolaysız 600 kişiyi köyünden mahrum bırakıyor. Bu detayları görmeyen bir projeyi hiçbir vicdan kabul etmez.” İfade etti. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel