Sadri Şener'den Trabzonlu işadamı olarak açıklamalar

Son dönemlerde dikkatlerin Karadeniz'e yöneldiğini görüyoruz. Global anlamda Doğu Karadeniz ve Trabzon'un önemi artıyor. Ülkeler yarış halinde bu bölgeye yatırım için kolları sıvamış durumda. Liman-kent Trabzon'un geçmişteki ticaret ve lojistik rolünü hat

Sadri Şener'den Trabzonlu işadamı olarak açıklamalar

Son dönemlerde dikkatlerin Karadeniz'e yöneldiğini görüyoruz. Global anlamda Doğu Karadeniz ve Trabzon'un önemi artıyor. Ülkeler yarış halinde bu bölgeye yatırım için kolları sıvamış durumda. Liman-kent Trabzon'un geçmişteki ticaret ve lojistik rolünü hatırlatırcasına, tarihiyle özdeşleşmiş unsurların ön plana çıkarılmaya çalışıldığını izliyoruz. Kentsel gelişim ve dönüşüm, sosyal ve toplumsal yapının geliştirilmesi için çabalar sürerken, Trabzonlu İşadamı ve Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener'den dinleyelim istedik Trabzon'u. Turizm tesislerinin, ulaşım altyapısının yetersizliğine dikkat çekiyor ve teşviklerin artması gerektiğini söylüyor bu güzide kent için. İyi pazarlar...


- Karadeniz eski stratejik önemine mi kavuşuyor? Özellikle de Trabzon önemli bir lojistik merkezi olmaya başladı. Sizden dinleyebilir miyiz neler oluyor?
- Mesela Afganistan'dan, yabancı askerler geri çekiliyor. Onun için NATO bir oteli 3 yıllığına kiraladı. Havaalanını da kullanacaklar. Çünkü silah varsa uçakla taşınamıyor. Önce Trabzon limanından gemiye yükleyip gemiyle transfer yapılacak. Tüm bunları düşündüğümüzde Trabzon çok gelişecek. Diğer taraftan da Gürcistan var. Sınır kapısı yapıldı. Batum burayı Fransız rivierası Cannes gibi bir yer yapacağım diyor ve 5- 6 tane beş yıldızlı otelleri var, oyun salonları var. Hepsini Türkler yaptı. Şimdi Trabzon'da da turizm endüstrisinin gelişmesi gerekiyor.

TEŞVİK ŞART
- Küresel ısınmayla birlikte, uzmanlar turizmin geleceğinin Karadeniz olduğuna işaret ediyor. Nasıl ki bir zamanlar Akdeniz sahilleri için turizm teşviki yapıldı, aynı yönde teşvikler olabilir mi Karadeniz'e dönük olarak?

Tabiatıyla, çok eski bir tarihi var ve bu turizm açısından değerlendirilmeye çok müsait. Ayrıca önemli bir üniversite ve spor şehri. Yalnız bu iki tane otelle olmaz. Teşvik olması gerekiyor ve çok otel yapılması gerekiyor. Fırlayıp gider Trabzon ve bölge, eğer yatırımlar teşvik edilirse... Eskiye göre ülke çok değişti. Yurtdışına çıktığınızda bunu artık net görüyorsunuz. Örneğin THY hepsine fark atmış durumda. Türkiye son zamanlarda epey zenginleşdi. Her alanda standart yükseldi. Havaalanlarının yapılması, ulaşım sektörünün gelişmesi bölgesel gelişimleri beraberinde getiriyor ve daha da getirecek. Bu arada büyükşehir oldu Trabzon. Bunun da gelişmeye büyük katkısı olacak.

TİCARET KENTİ
- Uluslararası ilişkiler geliştiriliyor mu Trabzon'da?

Bu konuda girişimler var. Ulusal ve uluslararası ilişkilerin geliştirilmesi ve yatırımların takip edilmesini önemsiyorum. Trabzon'da ülkeler yarış halinde yatırım ve işbirliği olanakları üzerine yoğunlaşmışken, tarihsel jeopolitik önemi yeniden öne çıkıyor. Tarihe baktığınızda 4 bin yıllık bir ticaret kenti olan Trabzon, Doğu ve Batı arasında giderek yeniden önem kazanıyor. İpek Yolu'ndaki en önemli lojistik merkezi Trabzon. Ticarete ve transite en güvenli yer bu liman kent. Haritaya baktığınızda da, lojistiğin gücünün Karadeniz Havzası, Kafkasya ve Orta Asya ülkeleri ile işbirliği ve yatırımlar için fırsat yarattığını görebilirsiniz.
- Trabzon ciddi spor tesislerine sahne olacak yakında değil mi?
Evet. Bir de tabii olimpiyatlara aday olunca, şehirlerde çok spor tesislerinin olması gerekiyor ona dönük de hazırlık yapılıyor. Hali hazırda da epey spor tesisi var ama bu doğal olarak daha da artacak. Çeşitli ulusal ve uluslararası spor müsabakaları yapılacak.

YENİ STADYUM
- Siz 20 yıl önce de Trabzonspor Kulübü'nün başkanıydınız. Kulübün çalışmaları nasıl gidiyor?

Evet. Şimdi de 6. yılımdayım. Çok yorucu. Hiperaktif yaşıyorsunuz. Tabi bizim takımın geliri İstanbul kulüpleri gibi değil, stadyumumuz küçük. Diğer şehir takımlarının büyük stadyumları var, biz aynı ciroyu elde edemiyoruz. Yeni stadyum yapılıyor Trabzon'da, bittiğinde şahane bir stadyum olacak. Düz arazi olmadığından Trabzon'da, deniz doldurularak yapılacak. 40 bin kişilik. İçinde restoranlar, butikler olacak. Localar, kiraya vereceğimiz yerler olacak. Bunun işletmesi bizim yapabileceğimiz iş değil. Dünyada stadyumları işleten şirketler var. Geçenlerde, Münih'ten stadyumu işleten şirket geldi ilgilendi. Onlarla ya da başka bir benzer şirketle anlaşma yapıldığı takdirde profesyonellerin elinde olacak ve Trabzonspor'a ciddi gelir sağlayacak.
Ana sponsorumuz Türk Telekom. Trabzoncell, Ttnet, Ülker'in ve Doğuş otomotivin sponsorluğu takıma katkı sağlıyor ama gelirimiz İstanbul kulüpleri gibi değil.
- Trabzon'da oturmuyorsunuz ama bağınızı bir türlü kopartamıyorsunuz.
Türkiye mozayiği Trabzon; Laz, Rum, Gürcü, Türk var, 3 kuşak geriye gittiğinizde pek bir şey bulamıyorsunuz. Karadenizli olarak görüyorum kendimi. Hepimiz Türküz. Bölgeye çok bağlı bir kültürüm var. Şimdi kulüp başkanlığında 6. yılımdayım. Git gel işi çok oluyor. Trabzon'da kulüp idaresi ve seyirciler var. Ama İstanbul da herşeyin merkezi oldu. Futbol Federasyonu da İstanbul'da. Tabii İstanbul'da da çok fazla seyircimiz var. Trabzon ile ilişkim hiç kesilmedi. 1951'de Trabzon'da doğdum. Ankara büyüdüğüm, güzel anılarımın yaşandığı kent. Ankara Atatürk Lisesi'nde okudum. Babam Devlet ve Orman Bakanlığı yaptı 78 yılına kadar Ecevit hükümetinde. Daha sonra İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği'nde okudum. O sistem başka bir sistemdi; sınavlar klasik yöntemle yapılıyordu.
- Bir kızınız var. O neler yapıyor?
Hanım İngilizce hocalığı yaptı bir süre TED kolejinde. Bir kızım var 32 yaşında. Dame de Sion Fransız Lisesi ve Galatasaray Üniversitesi hukuk mezunu. Daha sonra yurtdışında çeşitli eğitimler aldı. Şimdi avukatlık yapıyor.
- Şike davasıyla ilgili ne diyeceksiniz?
Herşey yargı aşamasında. Bekleyip göreceğiz.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel