Rusya'ya ihracatta artık engel yok

Rusya Federasyonu’na karayolu ile Gürcistan üzerinden ulaşımı sağlayan Verhni Lars Gümrük Kapısı’ndan yaş meyve sebze ve gıda ürünlerinin Rusya Federasyonu’na girişinin önündeki engellerin kalktığı belirtildi.Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Baş

Rusya'ya ihracatta artık engel yok

Rusya Federasyonu’na karayolu ile Gürcistan üzerinden ulaşımı sağlayan Verhni Lars Gümrük Kapısı’ndan yaş meyve sebze ve gıda ürünlerinin Rusya Federasyonu’na girişinin önündeki engellerin kalktığı belirtildi.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, söz konusu kapıdan Rusya’ya TIR’larla yapılan yaş meyve sebze ihracatının önündeki engellerin tamamen kalktığının müjdesini verdi. Sochi Limanı’nın kapatılmasıyla Samsun’a kayan ve tamamen Trabzon’un dışında kalan yaş meyve sebze ihracatçısı firmaların Kazbegy-Lars Verhni Kapısı’nı kullanmaya başlaması ile Doğu Karadeniz Bölgesi’nin istihdam ve ticaret hacminde yeniden canlanma yaşanacağını kaydeden Gürdoğan

“Birliğimizin ve ilgililerin yoğun çalışmasıyla açılışını sağladığımız ve ülkemizden en kısa sürede karayolu ile Gürcistan üzeri transit geçişli Rusya Federasyonu’na ulaşmamızı sağlayan Kazbegy-Verhni Lars Kapısı, yeni bir ihracat güzergahı olarak hiç şüphesiz ihracatımıza büyük katkı sağlayacaktır. Bunun yanında, Sochi Limanı’nın kapatılması akabinde önemli ivme kaybeden Doğu Karadeniz Bölgemizden Rusya Federasyonu’na yapılan ihracat, bu kapının açılması ile önümüzdeki dönemde tekrar artış trendine girecektir. Söz konusu kapı üzerinden Rusya Federasyonu’na ürün sevkiyatı yapacak olan araçların dönüş yükü olarak geçmişte olduğu gibi kereste, hububat vb. ürünlerin ithalat yoluyla bölgeye taşıyacak olması bölge ticaretine katkı sağlayacaktır. Geçmiş yıllarda Trabzon Limanı Türkiye’ye yapılan özellikle kereste ithalatı konusunda aktif bir liman iken, yaşanan olumsuzluklar nedeniyle bu potansiyel zaman içinde Zonguldak ve İstanbul’a kaymış bulunmaktaydı. İthalattan gelen bu ürünlerin de yeniden bölgeye gelecek olması önem arz etmektedir” dedi.

Gürdoğan, önümüzdeki hafta söz konusu kapıdan yaş meyve sebze ihracatını başlatmak ve Rusya Federasyonu’nun söz konusu Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi’ndeki gümrük ve devlet yetkilileri ile altyapı görüşmeleri yapmak için DKİB ve bölge ihracatçıları olarak Rusya’ya gideceklerini ifade ederek “İlk Türk Yaş Meyve Seze TIR’larının girişini de ‘Bismillah’ deyip başlatmış olacağız” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel