Rusya ile vizeler tamam!

İhracatçılar, Rusya Federasyonu ile vizelerin kalkmasının memnuniyet verici olduğunu belirterek iki ülke arasında serbest ticaret anlaşmasının da biran önce imzalanmasını istediler.Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birli

Rusya ile vizeler tamam!

İhracatçılar, Rusya Federasyonu ile vizelerin kalkmasının memnuniyet verici olduğunu belirterek iki ülke arasında serbest ticaret anlaşmasının da biran önce imzalanmasını istediler.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Türkiye’nin birinci sıradaki dış ticaret partneri ve bölgelerinin en öncelikli pazarlarından olan Rusya Federasyonu ile vizelerin fiilen kalkmasının ihracatçılar tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandığını belirtti. Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatın bugüne kadar gerçek potansiyeline ulaşamamasının en önemli nedeni olarak bürokrasi mekanizmalarından kaynaklanan sorunları gösteren Gürdoğan “Bu sorunların en önceliklisini olan vizelerin kalkması ile de ihracatımızda önemli oranda sıçrama yaşanacaktır. Ancak, şu anda sadece turistik seyahatlere uygulanan vize muafiyetinin, kısa süre içinde iş seyahatlerine de uygulanmasını talep etmekteyiz. Vizelerin kalkması konusunda emeği geçen bütün kesimlere şükranlarımızı sunuyoruz.

Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatımızın daha üst noktalara ulaşması ve dış ticaret hacminin de denge noktasına ulaştırılması açısından, dış ticaretin önündeki diğer engellerin de bir an önce kaldırılması gerekmektedir. Bugün için iki ülke arasındaki dış ticaret ülkemiz aleyhine işlemekte ve Rusya Federasyonu’ndan yaptığımız ithalat, ihracatımızın 5 katı düzeyinde bulunmaktadır. Bu duruma da gümrük tarifelerinin yüksekliği ve tarife dışı engellerin uygulanması sebebiyet vermektedir. Bundan dolayı, yeni dönemde hükümetimizden en öncelikli talebimiz, bir an önce Rusya Federasyonu ile ülkemiz arasında bir serbest ticaret anlaşmasının tesis edilmesidir. İmzalanacak bir serbest ticaret anlaşması ile iki ülke arasında gümrük tarifeleri ile tarife dışı engellerin kaldırılacak olması dış ticaretimize adeta bir patlama yaşatacaktır” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği ile yapılan Gümrük Birliği anlaşması nedeniyle bugüne kadar Rusya Federasyonu ile bir serbest ticaret anlaşması tesis edilemediğini kaydeden Gürdoğan “Her alanda karşımıza bir engel olarak çıkan Avrupa Birliği’nden fayda noktasında bugüne kadar bir katkı göremediğimiz gibi, en öncelikli hakkımız olan vizenin kaldırılması dahi sağlanamamıştır. Doğu Karadeniz Bölgesi ihracatçıları olarak, yetkililerden en önemli talebimiz Rusya Federasyonu ile olan ekonomik ilişkilerimize, Avrupa Birliği’nden daha öncelikli olarak önem verilmesi ve Rusya ile bir an önce serbest ticaret anlaşması imzalanarak karşılıklı olarak iki ülke işadamlarının yatırımlarının teşvik edilmesidir” açıklamasında bulundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler