Rizeli genç özel sektör kızdı mucit oldu

Rizeli genç devasa fabrikayı kutu kadar makineye sığdırdı.

Rizeli genç özel sektör kızdı mucit oldu

Özel sektör çay fabrikalarının çay üreticisini mağdur etmesine kızan genç, geliştirdiği makine ile devasa fabrikaları bir kutuya sığdırmayı başardı. 

Rize’nin Çayeli İlçesi’nde yaşayan Mustafa Türker (25) isimli Makine Bölümü Ön Lisans mezunu genç geliştirdiği icadı ile mucitlere parmak ısırtıyor. Türker, yaş çay alımlarının yoğun olduğu dönemlerde, özel sektör işletmelerinin topladığı çayı satmakta güçlük çeken üreticileri, çay fiyatını düşürerek mağdur etmesine kızarak bir çözüm aradı. Türker, üzerinde üç yıl çalıştığı projesi ile çayını satmakta güçlük çeken üreticilerin topladığı çayı kendi imkanları ile kuru çaya dönüştüren bir makine geliştirdi. Rizeli genç geliştirdiği kutu büyüklüğünde makinenin içerisine adeta devasa bir çay fabrikası sığdırdı. Türker, geliştirdiği makine ile günde 100 kilo yaş çayı işleyebiliyor. Makine, yüzlerce çalışanı bulunan ve kapladığı devasa alan ile kuru çay üreten fabrikalarla aynı işlemleri yapabiliyor.



ÖZEL SEKTÖRE KIZDI, MUCİT OLDU

Konuyla ilgili açıklama yapan Mustafa Türker, özel sektörün yaş çay üreticilerini mağdur etmesine kızarak makineyi geliştirdiğini belirterek “Özel sektör işletmeleri yaş çayda izdiham yaşandığı dönemlerde yaş çay fiyatını düşürüp üreticiyi mağdur edince bu makineyi yapmaya karar verdim. Üç yıl önce çalışmaya başladım. Şuada prototip çalışır vaziyette. Özel sektöre kızıp yaptım. Önce kendi çayımızı işlemeye başladık. Sonra bunu üretip satabileceğimizi düşündüm. Şuan tanıtım yapıyorum. Talep olursa üretip satmaya hazırım” dedi.



GÜNDE 23 KİLO KURU ÇAY ÜRETİYOR

Türker, makine ile istenilen her yerde günde 23 kilo kuru çay üretilebildiğini ifade ederek “15 yaşının üzerindeki herkes makineyi kolaylıkla çalıştırabilir. Üst kapaktan çayı koyup alttan kur çay olarak alabiliyoruz. Burada çay büyük fabrikalarda olan fermantasyon, fırın ve elek aşamalarından geçerek içtiğimiz çaya dönüşüyor. Devasa fabrikalardaki tüm makinelerin küçültülmüş parçaları bunda mevcut. Fabrikaların ürettiği kalitede çay üretiyor. Çayı evimizde kendi kontrolümüzde üreteceğimiz için çok daha da sağlıklı oluyor. 100 kilo yaş çaydan 23 kilo kuru çay elde edebiliyoruz. Bu randıman hiçbir fabrikada yok” şeklinde konuştu.

Makineyi inceleyen vatandaşlar şaşkınlıklarını gizleyemeyerek hem genci tebrik ettiler hemde desteklenmesi gerektiğini söylediler.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler