Rizeli dükkanı müzeye çevirdi

Rize'de 40 yıldır biriktirdiği antika eşya ve paraları iş yerinde sergileyen Osman Sadıkoğlu, müzeyi andıran dükkanından tarihi geçmişe de ışık tutuyor.Kent merkezinde yaşayan 53 yaşındaki Sadıkoğlu, yaptığı açıklamada, 13 yaşında başladığı eski eşya biri

Rizeli dükkanı müzeye çevirdi

Rize'de 40 yıldır biriktirdiği antika eşya ve paraları iş yerinde sergileyen Osman Sadıkoğlu, müzeyi andıran dükkanından tarihi geçmişe de ışık tutuyor.

Kent merkezinde yaşayan 53 yaşındaki Sadıkoğlu, yaptığı açıklamada, 13 yaşında başladığı eski eşya biriktirme alışkanlığının 1982 yılında Çanakkale'de vatani görevini yaptığı yıllarda daha da arttığını söyledi.

Rize'nin merkezi ve köyleri ile civar iller ve Çanakkale'den elde ettiği eski eşyaların sayısının her geçen gün arttığını ifade eden Sadıkoğlu, "Küçüklüğümde başlayan eski eşya merakım Çanakkale'de askerlik yaptığım yıllarda orada yaşanan dehşeti görünce daha da arttı. Askerden döndükten sonra dükkanımın bir köşesini antika eşyalarla, atalarımızın kullandığı malzemelerle kapladım" diye konuştu.

Kendisinin antika eşyalara karşı meraklı olduğunu bilenlerin ellerindeki malzemeleri artık kendilerinin getirerek dükkanında sergilenmesini istediğini vurgulayan Sadıkoğlu, şunları kaydetti:

"Sergideki antikaların birçoğunu parayla satın aldım. Parayla aldıklarımın yanında hediye gelenler de oldu. Koleksiyonumun arasında 200-250 yıllık kılıç ve tüfek, 120 yıllık tabanca da var. Geçmişte kullanılan askeri malzemelerin yanı sıra eskiden evlerimizde kullanılan eşyalar mevcut. Çanakkale Savaşı'ndan kalma şarapnel parçaları ve mermiler de koleksiyonum arasında yer alıyor. Özellikle Cumhuriyet döneminden bu yana kullanılan metal paraları burada yer almakta. Biriktirdiğim eşyalarla geçmişi geleceğe taşımaya çalışıyorum. Şuan dükkanda binden fazla eşya ve eski para bulunmakta."

Geçmiş tarihi gelecek nesillere taşımak gerektiğine inandığını dile getiren Sadıkoğlu, "Gelecek nesillerimizin tarihini daha iyi hatırlaması, Çanakkale Savaşı'nda olanları, İstanbul'un fethini, Sarıkamış'taki 90 bin şehidimizi unutmaması için  bu malzemeleri biriktiriyoruz" diye konuştu.

Sergideki malzemeleri görmek için çok sayıda ziyaretçinin dükkanına geldiğinin altını çizen Sadıkoğlu, "Bizden talep edildiği zaman zimmet karşılığında veriyoruz. Resmi günlerde sergileniyor ve geri getiriliyor. 'Geçmişini bilmeyen bir milletin geleceği karanlıktır' sözünden yola çıkarak ilerliyoruz. Önümüzdeki yıllarda külliye açılacak. Amacına uygun şekilde kullanılmak üzere eşyaları buraya bağışlamayı amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler