Rizeli afetzededen örnek davranış

Rize'nin Gündoğdu beldesinde geçtiğimiz yıl Ağustos ayında yaşanan sel ve heyelanlarda arazisi zarar gören İskender Kopuz, kendisine yapılan 32 bin TL’lik yardımın 26 bin TL’sini fazla olduğu gerekçesiyle iade etti.Afetzedelere yapılan yardımlar kapsamınd

Rizeli afetzededen örnek davranış

Rize'nin Gündoğdu beldesinde geçtiğimiz yıl Ağustos ayında yaşanan sel ve heyelanlarda arazisi zarar gören İskender Kopuz, kendisine yapılan 32 bin TL’lik yardımın 26 bin TL’sini fazla olduğu gerekçesiyle iade etti.

Afetzedelere yapılan yardımlar kapsamında banka hesabına 32 bin lira yatırılan İskender Kopuz, yapılan yardımın fazla olduğunu, bir yanlışlık yapıldığını anladı. Beldeye bağlı Boğazköy köyünde oturan ve ÇAYKUR'a ait bir fabrikada işçi olarak çalışan 3 çocuk babası İskender Kopuz'un (39), Rize Afet ve Acil İşler Durum Müdürlüğü’ne müracaat ederek yeniden zarar tespiti yapılmasını istedi. Konuyla ilgili İl Tarım Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvurması istenen Kopuz, bunun üzerine dilekçe ile Rize İl Tarım Müdürlüğü’ne başvurarak, kendisine fazla yardım yapılmış olabileceğini, konunun yeniden incelenmesini istedi. Yapılan yeni incelemede yapılması gereken yardımın 6 bin lira olduğu belirlenirken, Kopuz, 32 bin TL’nin 26 bin TL’sini geri iade etti.

Konuyla ilgili açıklama yapan İskender Kopuz, sel ve heyelanların ardından zarar tespiti yapan ekiplerin, arazisini yanlışlıkla fazla yazdıklarını belirterek, ''Yapılan hesaplamaya göre benim 7 dönüm civarında arazimin zarar gördüğü, bu nedenle de 32 bin lira yardım yapılması gerektiği belirlenmiş. İl Tarım Müdürlüğü’ne başvurarak hesabıma yatırılan fazla paranın geri alınmasını istedim. Yapılan yeni inceleme sonucunda zarar gören arazinin bin 300 metrekare olduğunu anlaşıldı. Buna göre bana 6 bin lira civarında yardım yapılması gerektiği belirlendi. Yapılan hesap gereğince banka hesabımdaki 32 bin liranın 26 binini geri iade ettim'' dedi.

Kendisinde safra kesesi kanseri başlangıcı olduğunu, eşinin de göğüs kanseri olduğunu kaydeden Kopuz ''Aslında paraya çok ihtiyacımız var. Çünkü eşim de ben de kanser tedavisi görüyoruz. Sürekli Trabzon'a gidip geliyoruz. Çevremizdeki insanların yardımları ile bugüne geldik. Ama paraya ihtiyacım olsa bile haram parayı almak istemedim. Vicdanen rahatsız oldum. 2-3 gece uyku uyuyamadım. Hakkım olmayan parayı almamam gerektiğini düşündüm. Bunu dillendirince çevremdeki bazı insanlar, yetkililere icra takibinde olduğumu, parayı kaçırmak amacıyla böyle davrandığımı söylemiş. Bu nedenle de İl Tarım Müdürlüğü’ndeki yetkililer, önce parayı başka bir hesaba nakletmek istediğimi sandılar. Ancak daha sonra doğrusu anlaşılınca davranışımdan dolayı beni tebrik ettiler. Benim borcum 12 bin lira civarındaydı. Eğer böyle bir niyetim olsaydı borcumu ödedikten sonra bile fazlasıyla para kalırdı. Ancak bu parada herkesin hakkı var. Ben başkasının hakkını yiyemem'' diye konuştu.

İskender Kopuz'un işe Nuran Kopuz ise ''Biz hak yemekten korkuyoruz. Para hakkımız değildi. Bazı komşularımız 'niye almadınız' diye tepki gösterdi. Ama biz hak yemekten korktuğumuz için almadık. İyi de yaptık'' ifadelerini kullandı.

Gündoğdu beldesinde 26 Ağustos 2010 tarihinde yaşanan sel ve heyelanlarda 13 kişi hayatını kaybetmiş, 1 kişi de kaybolmuştu. Heyelanda yüzlerce ev, otomobil ve iş yeri ile çok sayıda tarım arazisi zarar görmüştü.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel