Rize'den Potomya tepkisi!

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın memleketi Rize'nin Güneysu İlçesi'nin eski adı olan Potomya'ya gönderme yaparak, "Biz İstiklal Savaşı'nda Potomyalı'ları Ege’de, İzmir’de denize döktük" sözleri Rize'de tepkiyle karş

Rize'den Potomya tepkisi!

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın memleketi Rize'nin Güneysu İlçesi'nin eski adı olan Potomya'ya gönderme yaparak, "Biz İstiklal Savaşı'nda Potomyalı'ları Ege’de, İzmir’de denize döktük" sözleri Rize'de tepkiyle karşılandı. AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, "Biz Potomyalı'lar, Allah'ımıza hamd olsun ki, dedelerimizi kurtuluş mücadelesinde düşmana karşı savaşırken şehit verdik" dedi.

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, önceki gün Giresun'da yaptığı bir konuşmada  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirirken, "Biz İstiklal Savaşı'nda Potomyalı'ları Ege’de, İzmir’de denize döktük. Sen hala onların kalıntısı olarak çıkmış gelmişsin bu memlekete. 'Ben bu memleketi ezerim' dersen, onu artık millet anladı. Nerede anladı? Gezi Parkı’nda anladı" ifadesini kullandı.

'ÇİÇEK SULAMAK YERİNE ÜLKE İÇİN ÇALIŞIYORUZ'

Kamer Genç'in Başbakan Erdoğan'ın baba ocağı Güneysu İlçesi'nin eski adı olan Potomya'ya vurgu yaparak söylediği bu sözlere AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal tepki gösterdi. Güneysu'da gerçekleştirilen AK Parti Danışma Meclisi toplantısında konuşan Karal, Kamer Genç’in açıklamalarının bilinçsiz olduğunu belirterek, kendilerinin Türk sancağının altında doğmuş ve ezan sesleriyle yaşlarını geçiren bir millet olduğunu söyledi. Karal, şöyle devam etti:

"Bir Potomyalı ve Rize'nin Milletvekili olarak şunu söyleyebilirim; Biz Potomyalı'lar, Allah'ımıza hamd olsun ki, dedelerimizi kurtuluş mücadelesi yıllarında düşmana karşı savaşırken şehit verdik. Yine Allah'ımıza hamd olsun ki, bugün o dedelerin torunları çiçekleri sulamak yerine, bu ülke için çalışıyor, emek veriyor. CHP Milletvekili olan bu kişinin yaptığı çirkef açıklama, Rize'de ve özellikle Güneysu'da CHP'ye oy vermiş olan hemşehrilerimi ziyadesiyle üzmüştür."

CUMHURİYETLE BİRLİKTE ADI GÜNEYSU OLDU

Rize'nin Güneysu İlçesi'nin eski adı olan Potomya, Rumca'da Potomas (ırmak) kelimesinden türetilmiş ve 'derelerin birleştiği yer' anlamında kullanılmakta. Gürgen, Fetoz ve Ballı Dere, Güneysu'da birleşerek 15 kilometre sonra Karadeniz'e dökülüyor. Rum ve Osmanlı hakimiyetinde olduğu dönemlerde Potomya olarak anılan bölge, Cumhuriyet'le birlikte Güneysu adını aldı. Başbakan Erdoğan da baba ocağı Güneysu'ya geldiğinde zaman 'Potomya'ya hoşgeldin' sloganlarıyla karşılanıyor. Yörede Güneysu yerine sık sık Potomya ifadesi de kullanılmaya devam ediliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel