Rize'den Başbakan'a tepki!

Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun İkizdere Vadisi için ‘Doğal SİT' kararı vermesine tepki gösteren Başbakan Recep Erdoğan'a İkizdere Derneği Başkanı Musa Yılmaz tepki gösterdi. Yılmaz, Başbakan Erdoğan'ın Rizeli olarak bu kente

Rize'den Başbakan'a tepki!

Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun İkizdere Vadisi için ‘Doğal SİT' kararı vermesine tepki gösteren Başbakan Recep Erdoğan'a İkizdere Derneği Başkanı Musa Yılmaz tepki gösterdi. Yılmaz, Başbakan Erdoğan'ın Rizeli olarak bu kente daha duyarlı davranması gerektiğini belirterek, “İkizdere’nin katledilmesine göz yummamasını talep ediyoruz” dedi.

Yılmaz, HES'lere bilim adamlarının tespitleri ışığında karşı çıktıklarını belirtirken enerjinin de bir ihtiyaç olduğunu vurguladıklarını anlattı. Yılmaz, bölgede yapılan 4 santrale itiraz etmediklerini belirtirken, “İkizdere İlçesi'nden yüksek yerlerde HES yapımına karşı çıktık. Başvuru üzerine Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu bölgeyi Doğal SİT kapsamına aldı. Bu, ilçemizin ya da Rize'nin değil ülkenin bir meselesiydi. Vadide haddini aşacak sayıda HES yapımı planlanmıştı. Buna karşıyız. Ülkenin enerji ihtiyacı gözönüne alındığında olabilir düzeyde yapılması halinde santralleri herkes saygıyla karşılayabilir” dedi. SİT kararı alınmasının bir takım çevreleri rahatsız ettiğini bildiren İkizdere Derneği Başkanı Musa Yılmaz, şöyle devam etti:

 

“Başbakanımız da buna dayalı olarak bir açıklama yaptı. Başbakanımızın bir Rizeli olarak Rize'ye daha duyarlı davranmasını talep ediyoruz. Rize ile çok daha barışık olması konusunda çağrıda bulunuyoruz. İkizdere'nin katledilmesine göz yummamasını talep ediyoruz. HES'ler konusunda yeteri kadar aydınlatılmadığı yaptığı beyanatlarla ortadadır. Hiçbir zaman İkizdereli ve Rizeli'yi muhatap alarak bunlardan giden dokümanları vakit ayırarak gözden geçirememiştir. Bürokrasiden aldığı bilgilerle hareket etmiştir. Başbakanımızın, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun aldığı SİT kararını sevinçle karşılamasını talep ediyoruz. Rize ve İkizdere ile yeşilimiz ve doğamız kurtulmuştur. Çocuklarımıza, dedelerimizden teslim aldığımız gibi, İkizdere’yi turizm yatağı olarak emanet etme adına bundan çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Başbakanımızdan da turizm teşviklerini beklemekteyiz.”

İkizdere Derneği Başkanı Musa Yılmaz, doğal SİT kararının iptali istemiyle yargıya başvurulması halinde mücadeleden vazgeçmeyeceklerini açıkladı. Yılmaz, daha önce SİT kapsamları ile ilgili alt kurulların aldığı kararlar bulunduğunu hatırlatırken şöyle devam etti:

“Bu kararları üst kurullar hiçbir zaman bozmamıştır. Mahkeme kanalı ile bunu bozabileceklerini düşünüyorlarsa sanırım yanılıyorlar. Bozarlarsa bize apayrı görev düşmektedir. O zaman görevimizi biraz gayri yasal zemine kaydırmak zorunda bırakılacağız. Demokratik ve hukuki bütün haklarımızı sonuna kadar verdik, vereceğizde. Asla tavizimiz olmayacak. Eğer yeni bir mahkeme kararı ile bir iptal gündeme gelir ve gerçekleşirse o zaman İkizdere halkı ile baş başa kalacaklardır. Bizim de kendimize göre mutlaka tedbirlerimiz olacaktır. Ama yine de hukuk zeminin dışına çıkmamaya çalışacağız.”

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun kendilerini ‘vatan haini' olmakla suçladığını öne süre Derelerin Kardeşliği Platformu İkizdere Temsilcisi İsmet Ekşi ise, İkizdere'yi gelecek ve tarih adına koruduklarını bildirirken şöyle dedi:

“İkizdere, yaşanabilecek sayılı yerlerden biridir. Bakan Eroğlu bizi ‘vatan hainliği' ile itham etti. Soruyorum; İkizdere’de doğa katliamını yapanlar mı, yoksa koruyanlar mı vatan hainidir? Bunu açıklamak lazım. Bu tür söylemler gaftır diye düşünüyoruz. Geleceğini turizmle teminat altına almaya çalışan bu insanlara, bu tiplere bakanın biraz daha olumlu cevaplar vermesi gerekir.”

Rize Baro Başkanı Avukat Ateş Hatinoğlu da yazılı bir açıklama yaparak Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun İkizdere Vadisi'ni SİT alanı ilan ettiği yönünde kamuoyuna henüz duyuru yapmadığını, SİT alanının koordinatları, kapsamı ve derecesi dahi belli olmaksızın yapılan spekülasyonların kamuoyunda ciddi kafa karışıklığına neden olduğunu belirtti.

Hatinoğlu, HES'lerle mücadele edilmek istenirken İkizdere’nin SİT alanı ilan edilmesinin beraberinde çok ciddi ve ağır sorunlar yaratacağını vurguladı. SİT kararı ile ilgili raporun derneklerine ulaştığını belirten İkizdere Derneği Başkanı Musa Yılmaz ise, raporun içeriği ile ilgili geniş açıklamayı ilerleyen günlerde yapacaklarını söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel