Rize'deki teleferik kazaları arttı

 Rize Makine Mühendisleri Odası Başkanı Metin Bıçakçı, Rize'de çay hasat sezonunun başlaması ile teleferik kazalarının da arttığını söyledi. Rize Makine Mühendisleri Odası Başkanı Metin Bıçakçı, Rize'de çay hasat sezonunun başlaması ile teleferik kazaları

Rize'deki teleferik kazaları arttı

 

Rize Makine Mühendisleri Odası Başkanı Metin Bıçakçı, Rize'de çay hasat sezonunun başlaması ile teleferik kazalarının da arttığını söyledi.
 
Rize Makine Mühendisleri Odası Başkanı Metin Bıçakçı, Rize'de çay hasat sezonunun başlaması ile teleferik kazalarının da arttığını belirterek dikkat edilmesi gerekenlere değindi.
 
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde teleferiklerin can kayıplarına neden olmaya devam ettiğini belirten Bıçakçı "Bölgemizde taşıma ve ulaşım güçlüğünün önüne geçmek için teleferikler yoğun olarak kullanılıyor. Ancak standartlara uygun olmaması ve kullanılan malzemelerin yetersizliği nedeniyle zaman zaman teleferiklerde muhtelif kazalar meydana geliyor. Bu da can ve mal emniyeti bakımından tehlike oluşturuyor.Yolların bazı yerlerde dar olması araçla ulaşımı da engelliyor.
 
Bu durum, insanlarımızın evlerine ulaşmak için ilkel teleferik sistemini kullanmasına neden oluyor. Teleferikleri imal edilişinde, montajında ve kullanımında teknik hususlara yeterince dikkat edilmediği, bu konuda hiçbir standardın bulunmadığı aşikardır. Teleferiklerin kurulduğu güzergah altlarında insanların yaya yolu gibi kullanım alanlarında her an bir tehlike ile karşılaşabileceğini bilmeleri gerekir. Yük taşıma amacıyla kurulan bu teleferiklerle insan taşınması ise anlaşılması mümkün olmayan bir davranıştır" dedi.
 
Bıçakçı, teleferik kullanımını denetleyen açık bir yasa olmamasına da tepki göstererek
 
"Uygun olmayan teleferikleri kullananlara ceza verilmesiyle ilgili yasada çok açık bir hüküm olmamakla birlikte ancak 5 bin 400 sayılı il idaresi yasasına göre halkın can ve mal güvenliğini sağlamanın vali ve kaymakamların görevleri arasındadır. Yapılacak inceleme sonucunda 'kullanılmasına uygun değil' görüşü verilen, can ve mal güvenliği olmayan teleferiklerin mühürlenerek devre dışı bırakılması gerekir" diye konuştu.
 
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
 
Son yıllarda teleferikler ile yaşanan kazalarda bir çok kişinin öldüğünü ve bir çok kişinin de yaralandığını ifade eden Bıçakçı, şu uyarılarda bulundu:
 
"Teleferik motoru bir kabin içerisinde olacak ve motorun hareketli kısımları koruyucu sperliklerle muhafaza altına alınacak. Teleferik motorunun bulunduğu kabinin kapısı teleferik kullanılmadığı zaman kilitli tutulacaktır.
 
Teleferik motorunun bulunduğu kabinin anahtarı sorumlu kişiden başka kimsede bulunmayacaktır. Teleferik, sorumlu kişiden başka kimse tarafından kullanılmayacak, kullanıldığı takdirde bütün yasal sorumluluk teleferikten sorumlu kişiye ait olacaktır. Teleferik motorunun bulunduğu kabin içerisinde aydınlatma, havalandırma, elektrik panosu, motorun fren tertibatı, uygun standartlarda olacaktır. Teleferik aktarıcı tellerinin, makaraların, sargı tambur ve freninin, aktarma direklerinin kontrolü, sorumluluğu tamamen teleferikten sorumlu kişiye ait olacaktır. Teleferiklerde yük dışında, kesinlikle canlı taşınmayacaktır.
 
Teleferiklerde yük taşınması esnasında bütün emniyet tedbirleri alınacak, can güvenliğine dikkat edilecektir. Elektik tesisatı ve hareketli kısımlar izole edilecek ve tüm tedbirler alınmış olacaktır. Teleferik yük taşıma platformu üzerine yük dengeli bir şekilde konulacak, yükün düşmemesi için tedbir alınacaktır. Herhangi bir arıza olması durumunda arızaya yetkili kişiler dışında asla müdahale edilmeyecektir. Enerji tasarrufu dikkate alınarak teleferiğin gereksiz çalıştırılması önüne geçilecek ve uygun elektrik motoru seçilecektir."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel